Sari direct la conținut

Premiul Nobel in Economie 2011: Speculatii plus nominalizarile noastre, romanesti

Contributors.ro

Se apropie momentul acordarii Premiului Nobel in Economie pe anul 2011. Ca de obicei, piata predictiilor cu privire la viitorul castigator este in fierbere. Fiecare are o parere si fiecare are argumente pentru a-si sustine parerea. Treptat, treptat cateva nume se detaseaza de pluton. Comitetul ce acorda premiile are insa o reputatie in a surprinde si prinde pe picior gresit pariorii. Asa ca numele flotate sunt mai mult o expresie a climatului de opinie intre cunoscatori si mai putin o expresie a inscrutabilei logici a Comitetului ce ia hotararea. Asta nu inseamna insa ca speculatia in jurul acestor autori si operei lor nu este lipsita de interes si -mai ales- ca nu are savoarea ei. Cei care, an de an, marcheaza data in calendar si asteapta cu infrigurare anuntul official, stiu despre ce e vorba…

Spuneam ca treptat, treptat cateva nume se detaseaza de pluton. Azi Thomson Reuters face publica o predictie interna bazata pe o metoda de previziune pe care au pus-o la punct expertii sai si care este centrata pe cuantificarea citarilor si referintelor facute in literatura de specialitate. Iata cum apare lista cu cele mai probabile nume, pornind de la aceasta metodologie (ordine alfabetica):

Douglas W. Diamond. Profesor la University of Chicago, Graduate School of Business. Pentru analiza intermedierii financiare si monitorizarii.

Jerry A. Hausman. Profesor la Massachusetts Institute of Technology. Pentru contributii la dezvoltarea econometriei.

Anne Krueger. Research Associate la National Bureau of Economic Research. Pentru identificarea si analiza fenomenului “rent-seeking” si implicatiilor sale.

Gordon Tullock. Profesor la George Mason University. Pentru identificarea si analiza fenomenului “rent-seeking” si studierea implicatiilor sale.

Halbert White Jr. Profesor la University of California, San Diego. Pentru contributii la dezvoltarea econometriei.

Dupa cum se vede mai sus, analistii Thomson Reuters sugereaza o varianta in care premiul va luat de un singur autor si doua variante in care premiul va fi impartit de doi autori. Altfel spus, am putea avea fie:

Douglas W. Diamond pentru analiza intermedierii financiare si monitorizarii.

Fie: Jerry A. Hausman si Halbert White, Jr. pentru contributii la dezvoltarea econometriei.

Fie: Anne Krueger si Gordon Tullock pentru identificarea si analiza fenomenului “rent-seeking” si studierea implicatiilor sale.

Nici un Bob Dylan deci printre numele flotate in acest domeniu…

Sigur, ca de obicei, speculatia continua si dupa aceasta faza a “idenitificarii” “finalistilor”. In fiecare an pariorii incearca sa identifice chei de interpretare a motivului ce va inclina balanta, privind lucrurile prin prisma problemelor economice care domina dezbaterea publica a momentului.

citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro