Sari direct la conținut

Presa de limbă germană despre demiterea lui Kövesi din fruntea DNA

HotNews.ro
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres

Știrile din presa de limba germană referitoare la demiterea procurorului-șef al DNA, Laura-Codruța Kövesi, sunt parcă trase la indigo. În afara comunicatului venit de pe agențiile de presă, comentariile sunt rezervate sau inexistente. Un lucru pare însă comun și evident: faptul că „la presiunea guvernului, președintele Klaus Iohannis a demis-o pe șefa Direcției Naționale Anticorupție“. Două publicații importante menționează că această demitere este „o amară înfrângere“, și nu prima, pentru președintele României.

„Iohannis s-a supus, după o ezitare de o lună, deciziei unei Curți Constituționale apropiate guvernului, care stipula că șeful statului nu are voie să se opună, în această problemă de personal, propunerii guvernului“, scrie Tagesspiegel.de. Publicația germană adaugă faptul că „munca DNA și a șefei sale, acum demise, au fost recent foarte apreciate de UE“.

Spiegel.descrie despre „înfrângerea amară“ a președintelui României, nevoit să o demită pe Kövesi la presiunea guvernului. „Ea se pare că a demascat elita românească. Încă de anul trecut, Iohannis a eșuat în a împiedica limitările aduse justiției independente“, este comentariul publicației germane.

Sueddeutsche.de menționează raportul depus de ministrul Justiției, Tudorel Toader, încă din luna februarie, prin care acesta solicită demisia lui Kövesi, cu motivațiile că aceasta ar „acționa autoritar, ar susține că procurorii falsifică dovezi și ar fi de părere că sunt prea multe achitări. În plus, ea ar fi dăunat reputației României, prin interviurile date presei străine“. Publicația citată menționează reacția fostei șefe a DNA, care a negat acuzațiile, precum și faptul că „ea a primit o mare susținere în țara sa, ca și din partea UE și SUA, pentru munca depusă“, devenind „un ghimpe în ochii social-democraților de la guvenare“.

Prima televiziune germană, ARD, menționează pe pagina online a postului său regional MDR, că „decizia i-a repugnat foarte tare“ președintelui României. Prin această decizie, „și Klaus Iohannis se găsește într-o situație neplăcută“.

Der Standard-ul austriac îl citează și pe fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, care a declarat că Iohannis a făcut „ceea ce trebuia să facă“ și că acesta „nu avea de ales“. Publicația adaugă: „Curtea Constituțională a României este considerată a fi apropiată guvernului. Președintele său, Valer Dorneanu, a fost mulți ani politician de vârf al social-democraților, aflați acum la guvernare.“

Un portal de știri elvețian sparge tiparul știrilor „la indigo“ despre evenimentul politic românesc No. 1 de azi. Nu ar fi important de menționat, dacă acest portal de știri, pe numele lui NAU, n-ar fi prezent pe ecranele din mijloacele de transport în comun, la benzinării și în centre de fitness din Elveția, ca și printr-un mobile app. ajungând la peste 1,5 milioane de persoane. Nau.ch scrie că „moștenirea lui Kövesi este o justiție obedientă serviciilor secrete românești, în toată țara“, relatează despre „acordurile de cooperare secrete între serviciul secret și DNA-ul corupt, sub conducerea lui Kövesi“, ca și despre „mii de dosare construite și motivate politic“.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro