Presa despre remanierea mica a guvernului
Ideea PNL de al propune pe Radu Stroe ca ministru al apararii este facuta pentru al irita pe Basescu, considera Gandul. Teodor Melescanu a primit fara entuziasm continuarea mandatului la Justitie, scrie Romania Libera. Radu Stroe este un adversar al lui Basescu inca dinainte de 1989 cand a vreut sa-l dea afara din UTC, afirma Evenimentul Zilei. In schimb Teodor Melescanu a dat dovada de instabilitate politica, sustine Cotidianul. Liderii UDMR afirma ca nu vor parasi guvernarea dar ca discuta cu PSD despre necesitatea unui nou guvern, titreaza Adevarul.
Noii ministri, inamici ai presedintelui
In ceea ce priveste actuala remaniere, liderii PNL se declarau convinsi ca Traian Basescu nu le va respinge propunerile de ministri, existand insa unele temeri in ceea ce il priveste pe Radu Stroe. Aveau si un plan de riposta: daca Basescu il respinge pe Stroe, a doua propunere – obligatorie pentru seful statului – va fi Norica Nicolai.
De altfel, cele doua propuneri de ministru pareau special facute pentru a-l irita pe Basescu, ambii ministeriabili intrand in conflict cu acesta.
Primul – pentru refuzul de a transmite imediat la Parchet, din motive procedurale, avizele pentru inceperea urmaririi penale impotriva celor opt fosti si actuali demnitari. Cel de-al doilea este un mai vechi dusman al lui Basescu. Presedintele a sustinut chiar ca Stroe este complexat si frustrat de faptul ca a fost declarat inapt medical si nu a putut fi comandant de nava.
Melescanu, un ministru mai putin entuziast
Detinator al portofoliului Apararii si interimar la Justitie, Teodor Melescanu a primit resemnat decizia conducerii PNL. Acesta a declarat ca nu poate spune ca are „vreun entuziasm” pentru trimiterea sa de la Aparare la Justitie, precizand ca decizia este motivata de obligatia pe care liberalii si-au asumat-o in privinta rezolvarii crizei.
„Romania daca are o problema in acest moment este cea legata de Justitie. Trebuie sa realizam anumite angajamente. Teodor Melescanu a facut fata foarte bine responsabilitatilor de la Ministerul Justitiei in aceasta perioada”, a afirmat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. In privinta inlocuitorului lui Melescanu de la Aparare, Radu Stroe, premierul a aratat ca acesta a fost ales si pentru ca Secretariatul General al Guvernului, institutie condusa de Stroe, este implicat in organizarea Summitului NATO de la Bucuresti.
„Am declarat ca nu m-am incapatanat niciodata de a obtine postul de ministru, pe care nu l-am solicitat. Astazi am inteles sa punem capat acestei crize care afecteaza grav Justitia si sa dam posibilitatea ca raportul de tara din iulie sa fie unul favorabil Romaniei”, a spus Norica Nicolai, care a primit votul de incredere al BPC al PNL. Nicolai a subliniat ca, in ceea ce priveste batalia personala cu Traian Basescu, a inteles ca „in viata, cel mai destept cedeaza”.
Ea a mai afirmat ca nu este interesata sa candideze pentru o primarie si nici nu vizeaza conducerea Comisiei SRI, dar ca va candida pentru un post de consilier general la Capitala. Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a calificat drept iresponsabila schimbarea lui Melescanu de la Ministerul Apararii cu doua luni inainte de Summitul NATO, precizand ca este o dovada a lipsei de cadre din PNL.
Stroe a vrut sa-l dea afara pe Basescu din UTC!
Liberalul Radu Stroe a fost, inainte de Revolutia din decembrie 1989, responsabil UTC in Ministerul Transporturilor. Din aceasta calitate, Stroe ar fi propus excluderea lui Basescu din randul tinerilor comunisti, deoarece acesta nu isi platise cotizatia luni de zile. Intors dintr-un voiaj, comandantul de nava Basescu s-a aparat afirmand ca, nefiind pe uscat, nu putea plati cotizatia „nici macar cu porumbelul voiajor“. Dezvaluirea a fost facuta de ziarul „Cotidianul“ in martie 2006. (Andrei Craciun)
Implicat intr-o suveica imobiliara de 340 milioane de euro
Radu Stroe a jucat, in ianuarie 2007, un rol important intr-o suveica imobiliara, ce urma sa aduca terenul pe care PSD-ul dorea sa faca „Dracula Park“ in portofoliul unui om de afaceri din sfera sa de influenta. Afacerea a fost descoperita de „Evenimentul zilei“, in plina desfasurare a scandalului „Biletelul“. Triunghiul afacerii era format din doi membri PNL – Radu Stroe (secretar general al guvernului) si Adrian Dumitru (director RAAPPS) – si „investitorul transpartinic“ Razvan Petrovici. Miza afacerii au fost doua terenuri evaluate la acea vreme la cel putin 340 de milioane de euro. Afacerea a cazut cand ingineria financiara a „transpirat“ in presa.
Cadouri scumpe
Astfel, in urma cu doar un an, Radu Stroe a semnat un proiect de hotarare al Regiei Protocolului de Stat (RAAPPS), institutie care ii era direct subordonata, prin care cele 400 de hectare ale fermei „Moara Vlasiei“ din Snagov – terenul pe care PSD-ul dorise sa faca „Dracula Park“ – urmau a fi incredintate unei firme controlate de Petrovici. RAAPPS-ul a decis incheierea unui contract de asociere in participatiune, fara a organiza, deci, vreo licitatie.
Melescanu, ministru de la stinga la dreapta
Diplomat in esenta, Teodor Melescanu este de profesie jurist, doctor in stiinte politice si specializat in relatii internationale. Si-a construit cariera politica discret, fara prea mare tam-tam pe scena publica.
A schimbat fara probleme culorile politice ale partidelor din care a facut parte, trecind cu usurinta de la stinga la dreapta, de la PDSR la PNL, dar intotdeauna cu grija sa iasa cu imaginea nesifonata din diverse scandaluri politice in care i-a fost pronuntat numele, precum “firul rosu” si “scandalul Costea”.
Melescanu a debutat in 1966, ca diplomat in Ministerul Afacerilor Externe, si a promovat de mai multe ori pina la rangul de ambasador. Pina la inceputul anilor ’90 a ocupat diverse functii ca atasat diplomatic si secretar de stat in cadrul MAE.
Din 1992 si pina in 1996, Teodor Melescanu a fost numit ministru al Afacerilor Externe in guvernul Nicolae Vacaroiu. In 1996 a candidat la Senat ca independent, iar in urmatorul an, impreuna cu citiva fosti membri PDSR, printre care Mircea Cosea si Iosif Boda, a infiintat partidul Alianta pentru Romania (ApR). In ianuarie 2002, ApR a fuzionat cu PNL, iar Melescanu a devenit prim-vicepresedinte al partidului.
A fost numit ministru al Apararii in aprilie 2007, in Cabinetul Tariceanu II, format dupa iesirea PD de la guvernare. Din 17 ianuarie, dupa demisia lui Tudor Chiuariu si in urma scandalului dintre presedinte si premier pe tema numirii Noricai Nicolai, Melescanu asigura si interimatul la Justitie.
Ca interimar, Melescanu a intrat in conflict cu seful statului, in luna ianuarie, cind a retrimis la Cotroceni dosarele celor opt ministri pentru care Basescu avizase inceperea urmaririi penale. Dupa un meci de ping-pong cu dosarele intre Cotroceni si Ministerul Justitiei, Melescanu a cedat si le-a trimis la Parchet, declinindu-si orice responsabilitate.
Nu se retrag insa negociaza
Conducerea UDMR s-a întâlnit, asta seară, cu reprezentanţi ai PSD pentru a discuta asupra situaţiei politice actuale, create în contextul în care social-democraţii au anunţat că nu vor mai susţine parlamentar actualul Cabinet.
‘Sunt şi unele argumente importante referitoare la deciziile Curţii Constituţionale, la interpretările faţă de Constituţie şi am ajuns la concluzia că într-adevăr au dreptate cei care spun că am avea nevoie de un nou Parlament cât mai repede, pentru a avea modificări inclusiv la Constituţie’, a declarat Marko Bela, preşedintele UDMR, la ieşirea de la consultări.
Liderul Uniunii ţine în continuare la respectarea calendarului electoral propus, respectiv alegeri locale în primăvară şi parlamentare în toamnă.
Marko Bela a arătat că ‘în urma deciziei PSD vom discuta cu colegii din UDMR’, cu toate că această formaţiune, a precizat preşedintele UDMR, se pronunţă în continuare pentru respectarea calendarului electoral.
În acelaşi timp, Marko Bela a recunoscut că cei din PSD ‘au un instrument foarte puternic – fără ei nu avem majoritate în Parlament. Dacă ei îşi vor duce mai departe decizia, atunci şi noi va trebui să tragem anumite concluzii’, a mărturisit liderul UDMR.