Presa in Diagonala: Dupa primele 100 de zile la Casa Alba, Barack Obama se declara nemultumit; Franta a respins legea impotriva pirateriei pe internet; Un lider taliban afgan ameninta cu o noua ofensiva; Suspectii in cazul asasinatului lui Rafik Hariri au fost eliberati
Suspectii in cazul asasinatului lui Rafik Hariri, fostul premier libanez, au fost eliberati. Un judecator a ordonat, miercuri, eliberarea celor patru ofiteri ai armatei, care au fost arestati in legatura cu asasinarea fostului premier libanez, Rafik Hariri, in 2005. Aceasta decizie a fost vazuta ca o lovitura la adresa miscarii politice condusa de fiul lui Hariri. Judecatorul Daniel Fransen a declarat ca nu existau destule dovezi pentru a-i retine pe cei patru barbati, in ciuda faptului ca se banuieste ca acestia ar fi stiut de asasinat sau ar fi fost implicati intr-un fel in acesta. Cei patru, singurii suspecti, au fost arestati fara a fi pusi sub acuzare din septembrie 2005. Ei se aflau in custodia Tribunalului International de la Haga, format sub auspiciile Natiunilor Unite dupa uciderea lui Hariri intr-un atentat cu masina-capcana, pe 14 februarie 2005, scrie The New York Times.
Triplu atentat cu bomba in Bagdad. Potrivit politiei irakiene, trei masini-capcana au explodat astazi in cartierul siit Sadr City din Bagdad, omorand cel putin 41 de persoane. Spitalele locale au afirmat ca mai mult de 70 de persoane au fost ranite in atentatele care au avut loc in zona unor piete aglomerate din aceasta regiune saraca a capitalei. Saptamana trecuta, alte 150 de persoane au murit in urma unor atentate sinucigase. Cresterea numarului de incidente violente a inceput sa ridice ingrijorari ca statul ar putea aluneca din nou pe panta conflictului sectar, scrie BBC.
Afganistanul anuleaza celebrarea unei sarbatori anuale de teama posibilelor atacuri teroriste. Pentru prima oara in ultimii 16 ani, strazile din Kabul nu au fost insufletite de parade si multimi de mujahedini in rezerva, care sa celebreze victoria luptelor de gherila impotriva fortelor de ocupatie sovietice in timpul anilor ’80. Desi stadionul national si moscheea au fost pregatite de sarbatoare, ceremonia publica a fost anulata brusc, sub pretextul folosirii banilor necesari pentru parade pentru a ajuta victimele unui cutremur recent. Cu toate acestea, se banuieste ca motivul real ar fi fost teama oficialilor ca un posibil atac terorist sa tinteasca multimea aflata la parade. Ingrijorarea guvernului este alimentata de faptul ca alegerile prezidentiale se afla la o distanta de numai patru luni, atacul insurgentilor islamisti intensificandu-se treptat. In plus, parada mujahedinilor de anul trecut s-a transformat intr-un adevarat haos cand atacatori puternic inarmati au deschis focul asupra tribunei in care se aflau presedintele Hamid Karzai si alti demnitari, incidentul soldandu-se cu trei victime. Insa, unii afgani, in special veteranii razboiului de 10 ani cu fosta Uniune Sovietica, au vazut anularea ceremoniei ca pe o lipsa de respect de neiertat fata de milioanele de afgani care au murit sau au fost raniti in lupta impotriva comunismului sovietic, scrie Washington Post.
Franta a respins legea impotriva pirateriei pe internet. Parlamentarii francezi au respins controversata lege prin care se propunea ca unei persoane prinsa descarcand muzica, filme sau jocuri ilegale de trei ori la rand, sa-i fie interzis accesul la internet vreme de un an. Propunerea legislativa, sustinuta fervent de presedintele Nicolas Sarkozy, ar fi creat un precedent global periculos in lupta impotriva pirateriei online, cred specialistii. Legea ar fi dus la aparitia unei noi agentii de stat, o adevarata politie a internetului, care ar fi avut misiunea de a monitoriza traficul ilegal de continut digital. Astfel ca, la primul download ilegal – fie el o melodie mp3, un film divx sau un game-rip –, agentia ar fi trimis un e-mail de avertizare utilizatorului, la cel de-al doilea – o scrisoare, iar la cel de-al treilea ar fi interzis cu desavarsire accesul „piratului” la internet pentru o perioada de un an, scrie Descopera.
Dupa primele 100 de zile la Casa Alba, Barack Obama se declara nemultumit. In timp ce presedintele american, Barack Obama, era supus unei analize critice a realizarilor si esecurilor primelor trei luni de mandat, Congresul american vota bugetul propus de acesta pentru anul 2010, de 3.400 de miliarde de dolari, cel mai mare din istoria SUA. Dupa 100 de zile de mandat, Obama a declarat ca s-au facut progrese, dar nu este pe deplin satisfacut, motivand aceasta afirmatie prin enumerarea problemelor cu care se confrunta SUA, de la somaj pana la sistemul medical afectat de mai multe lipsuri. “Nu pot face minuni,” a declarat Obama, potrivit The Guardian. Cu toate acestea, presedintele american considera ca “am batut cale lunga. Putem vedea lumina de la orizont”.
Un lider taliban afgan ameninta cu o noua ofensiva. Un lider al talibanilor din Afganistan a avertizat, miercuri, ca miscarea va lansa o noua operatiune de mare amploare impotriva guvernului afgan, a misiunilor diplomatice, a trupelor straine si a tuturor celor care le sustin. In ciuda numarului din ce in ce mai ridicat de trupe militare occidentale, talibanii, izgoniti in 2001 de catre trupele americane, au revenit in ultimii ani, organizand o serie de atentate teroriste in cateva dintre cele mai mari orase din Afganistan, printre care si Kabul. Potrivit unui site taliban, care il citeaza pe unul dintre liderii miscarii, Mullah Brother Akhund, ofensiva va incepe joi si va include ambuscade, bombe si atacuri sinucigase cu bomba, scrie Reuters.