Presa in Diagonala: Legea care pedepseste pirateria pe internet a fost adoptata in Franta; Presedintele Guatemalei acuzat de ordonarea asasinarii unui avocat; Jurnalista americana arestata in Iran a fost eliberata; Medvedev isi recunoaste esecul in campania impotriva coruptiei.
Comandantul SUA in Afganistan a fost demis. David D. McKiernan, comandantul SUA in Afganistan, a fost demis, luni, aceasta fiind o mutare prin care se incearca o abordare mai agresiva si mai transanta in razboiul care se desfasoara deja de 7 ani. Secretarul Apararii, Robert Gates, a anuntat decizia la Pentagon, motivand ca este nevoie de oameni noi si de o noua abordare in acest razboi. Intrebat daca demisia reprezinta sfarsitul carierei militare a lui McKiernan, Gates a replicat ca este foarte probabil ca aceasta sa fie situatia. Oficiali din Departamentul Apararii sustin ca Generalul McKiernan, o figura foarte respectata in armata SUA, a fost demis din cauza abordarii sale foarte conventionale. Acesta urmeaza sa fie inlocuit de Stanley McChrystal, care a condus toate operatiunile din Irak din ultima perioada, scrie The New York Times.
Presedintele Guatemalei acuzat de ordonarea asasinarii unui avocat. Alvaro Colom, presedintele Guatemalei, a venit la putere promitand ca va eradica violenta, coruptia si traficul de droguri. Acum, insa, Colom se straduieste sa-si salveze cariera politica, dupa ce a fost facuta publica o inregistrare in care un avocat ucis saptamana trecuta declara ca va fi ucis din ordinul presedintelui. „Daca vedeti acest mesaj, inseamna ca am fost ucis de Gustavo Alejos, secretarul personal al Presedintelui, si de partenerul sau de afaceri, Gregorio Valdez, cu aprobarea Presedintelui Alvaro Colom”, spunea Rodrigo Rosenberg in inregistrarea care a ajuns in media, dupa ce acesta a fost ucis, duminica trecuta, scrie The Times.
Presedintele Sudanului neaga acuzatiile de crime impotriva umanitatii. Presedintele sudanez, Omar al-Bashir, a negat ca armata sa ar fi ucis civili in Darfur, intr-un interviu exclusiv pentru BBC. „Provoc pe toata lumea sa-mi aduca dovezi cara demonstreaza ca fortele armate sudaneze au atacat si ucis cetateni in Darfur”, a declarat Bashir. In primul interviu televizat de cand a fost pus sub acuzare, presedintele sudanez a catalogat acuzatiile impotriva sa ca facand parte dintr-o miscare de propaganda. Bashir a fost acuzat de Curtea Penala Internationala, pe 4 martie, de crime impotriva umanitatii, din cauza crimelor comise de armata sa impotriva civililor din Darfur.
Jurnalista americana arestata in Iran a fost eliberata. Roxana Saberi, jurnalista americana de origine iraniana, inchisa pentru acuzatii de spionaj pentru SUA din luna ianuarie, a fost eliberata, luni, dupa ce o curte de apel iraniana a respins sentinta acesteia de 8 ani de inchisoare. Eliberarea jurnalistei a avut loc in contextul in care, acum o luna, presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a scris o scrisoare prin care indemna curtea de justitie sa ia o decizie dreapta. Eliberarea Roxanei Saberi elimina un obstacol din calea Administratiei Obama, care incearca sa imbunatateasca relatiile cu Iranul, scrie The New York Times.
Legea care pedepseste pirateria pe internet a fost adoptata in Franta. O controversata lege, potrivit careia persoanele prinse ca descarca ilegal materiale de pe internet de trei ori vor fi deconectate, a fost adoptata de Adunarea Nationala din Franta. Legea a fost adoptata cu 296 de voturi pentru si 233 de voturi impotriva in Adunare si urmeaza sa fie aprobata de Senat, miercuri. Aceasta lege stabileste un precedent in privinta opririi pirateriei pe internet, si incepe sa fie luata in considerare si de alte guverne, scrie BBC.
Medvedev isi recunoaste esecul in campania impotriva coruptiei. Presedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, a declarat, miercuri, ca planul sau pentru eradicarea coruptiei a esuat. Acesta a reprezentat elementul principal in politica sa in primul an de presedintie si una dintre putinele prioritati care ar fi trebuit sa-l diferentieze de predecesorul sau, Vladimir Putin. „In privinta luptei impotriva coruptiei, este clar ca ne aflam abia la inceput de drum (…) De fapt, nu am avut niciun succes pana acum. Ne luptam acum sa stabilim un cadru legal care sa reglementeze aceste actiuni, pentru prima data in ultimii 20 de ani”, a declarat Medvedev potrivit Reuters.