Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: O trasatura genetica Amish, baza unor noi medicamente pentru inima; Ajutorul financiar pentru constructorii auto poate veni de la Trezoreria americana; Povestea capturarii lui Saddam Hussein, dezvaluita de un ofiter al serviciilor secrete americane, iar emoticonurile au fost patentate de un rus ;-)  

HotNews.ro

O trasatura genetica Amish, baza unor noi medicamente pentru inima. Oamenii de stiinta americani au declarat ca o anomalie genetica rara ce protejeaza membrii unei comunitati Amish de boli de inima poate duce la crearea unor noi medicamente pentru prevenirea bolilor cardiace. Aproximativ 5% din persoanele ce fac parte din comunitatea Amish din tinutul Lancaster din Pennsylvania prezinta in codul genetic numai o gena, fata de doua cat este normal, care produce o proteina ce incetineste formarea trigliceridelor, o forma de grasime continuta in sange, au declarat cercetatorii intr-un studiu publicat in revista Science. „Toti oamenii ce sufera de aceasta mutatie genetica au un nivel scazut de trigliceride”, a afirmat Toni Pollin, conducatorul echipei de cercetatori. „Acest lucru ne ofera indicii ce ar putea duce la crearea unor noi tratamente”, noteaza Reuters.

„Cel mai vechi creier uman” descoperit in Anglia. Arheologii au gasit ramasitele a ceea ce poate fi cel mai vechi creier apartinand unui britanic. Echipa, care escava intr-un sit arheologic al universitatii din York, a descopeit un craniu ce continea un tesut galben care la radiografie, desi micsorat datorita vechimii, s-a constat ca are forma unui creier uman. Creierul este format din tesut gras care in mod normal ar fi absorbit de microbii din sol, lucru ce ii duce pe cercetatori la concluzia ca este un creier fosilizat. Craniul a fost descoperit intr-o zona exploatata agricol de mai bine de 2.000 de ani, scrie BBC.

Emoticonurile, patentate de un rus ;-). O serie de semne de punctuatie folosite pentru a transpune pe internet anumite gesturi – numite „emoticonuri” – au fost patentate cu drepturi de autor in Rusia, a declarat un om de afaceri local. Omul de afaceri Oleg Teterin a declarat ca drepturile de autor pentru emoticonul „;-)” i-au fost acordate de agentia de inregistrare a drepturilor de autor din Rusia. Criticii se indoiesc de legalitatea acestei decizii deoarece semnul se foloseste in domeniul public de multi ani. Omul de afaceri a spus ca va urmari firmele ce folosesc simbolul fara acordul lui. „Vreau sa aflu care sunt marile companii ce fac bani de pe urma folosirii simbolului fara a avea permisiunea persoanei ce detine drepturile de autor”, a declarat Teterin, citat de BBC.

Ajutorul financiar pentru constructorii auto poate veni de la Trezoreria americana. Persoane din adminstratia Bush au declarat vineri ca ar putea folosi bani din taxele platite de oameni pentru a salva producatorii auto americani de la faliment. Anuntul reinvie propunerea anterioara refuzata, cu cateva ore in urma de senatorii din administratia lui Bush. Planul, sustinut atat de Congres, cat si de Casa Alba trebuia initial sa ia cei 14 miliarde de dolari din imprumuturi guvernamentale. Aceste fonduri sunt ultima sansa a celor de la General Motors si Chrysler LLC, care au avertizat ca in cateva saptamani ar ramane fara banii necesari pentru a functiona, scrie CNN.

Povestea capturarii lui Saddam Hussein, dezvaluita de un ofiter al serviciilor secrete american. Sergentul Eric Maddox a declarat reporterilor FoxNews faptul ca l-a gasit pe Saddam intr-o ascunzatoare in spatele unei ferme din Tikrit si a explicat care a fost strategia pusa in aplicare in primele luni de razboi pentru a-l gasi. Acesta a umblat pe urmele persoanelor importante din fostul guvern cu speranta ca atunci cand le va gasi acestia vor dezvalui locul in care se ascunde Saddam. „Cred ca povestea capturarii lui Saddam a fost inteleasa gresit. Am condus interogatorii pe o perioada de 4 luni. Am interogat peste 300 de persoane in scopul de a-l gasi pe Saddam”, a declarat Maddox.

Liderii Uniunii Europene fac concesii mari asupra normelor impuse emisiilor toxice. Liderii europeni au hotarat vineri masurile necesare pentru a impiedica incazlirea globala, insa au amanat termenele limita si au facut concesii ramurilor industriale poluante, argumantandu-si deciziile prin faptul ca economia este intr-o perioada de criza. La sfarsitul summitului de 2 zile, liderii au stabilit suma de 200 de miliarde de euro pentru a stimula economia si a diminua efectele negative ale recesiunii. Liderii ce au participat la summit au hotarat sa reduca emisiile de gaze din atomosfera cu 20% pana in 2020, scrie IHT.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro