Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Presedintele Barack Obama a anuntat retragerea trupelor Statelor Unite din Irak pana in august 2011; Vaticanul a declarat ca scuzele episcopului care a negat Holocaustul nu sunt suficiente; Acorduri comerciale intre Marea Britanie si China; Jaf la banca Irlandei

HotNews.ro

Presedintele Barack Obama a anuntat retragerea trupelor Statelor Unite din Irak pana in august 2011. Intr-un discurs la baza puscasilor marini Camp Lejeune presedintele a declarat ca „misiunea de lupta” a Statelor Unite in Irak se va termina oficial in 18 luni, dar intre 35.000 si 50.000 de soldati din cei 142.000 prezenti acum vor ramane pana in 2011 pentru a sustine guvernul irakian, fortele de securitate si sa apere interesul Statelor Unite. Obama a avertizat totusi ca „Irakul nu este inca sigur si il asteapta zile dificile”. Unii democrati cred ca in Irak va ramane un contingent prea mare de soldati, lucru care nu este justificat, scrie BBC.

McCain sustine planul de retragere a trupelor din Irak. Senatorul republican John McCain, care a criticat in timpul alegerilor planul lui Obama privind razboiul din Irak, a declarat vineri ca sustine planul presedintelui de retragere a trupelor pe o perioada de 19 luni. „In ansamblu este un plan bun care poate functiona si eu il sustin”, a declarat McCain pentru Reuters. McCain, candidat la alegerile prezidentiale din 2008, a afirmat in campanie ca Obama nu are experienta in ceea ce priveste securitatea nationala si a criticat planul acestuia de retragere a trupelor din Irak in decurs de 16 luni, scrie Reuters.

Cel mai mic pterozaur din lume, descoperit in China. Cu o deschidere a aripilor de doar 25 de centimetri, pterodactilul fosil descoperit recent in China poate fi numit, pe drept, cel mai mic reprezentant al acestui gen de dinozaurieni care a trait vreodata. Fosila a fost scoasa la lumina in provincia chineza Liaoning, zona despre care se crede ca era acoperita de paduri uriase in urma cu 120 de milioane de ani. De altfel, ramasitele dinozaurilor descoperite aici sunt printre cele mai numeroase din lume, scrie Descopera.

Jaf la banca Irlandei. In Republica Irlanda, o banda de gangsteri a reusit sa fuga cu aproximativ 9 milioane de dolari, fortand un functionar al Bancii Irlandei sa ia acasa banii sucursalei din Dublin, la care lucra. Joi seara, functionarul a fost luat ostatic in timp ce se afla la resedinta de la tara a prietenei sale, iar membrii familiei acesteia au fost amenintati cu arma. Functionarul a fost dus ulterior la sucursala din Dublin a Bancii Irlandei si fortat sa ia banii. Gangsterii au reusit sa fuga astfel cu banii fara sa intre in banca, scrie BBC.

Vaticanul a declarat ca scuzele episcopului care a negat Holocaustul nu sunt suficiente. In ianuarie Papa Benedict al XVI-lea a revocat excomunicarea a patru episcopi, printre care si cea a lui Richard Williamson, episcopul care, intr-un interviu televizat, cu cateva zile in urma, a negat existenta camerelor de gazare. Acest lucru a dus la reactii dure din partea comunitatii evreiesti. Intr-o declaratie informala, purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, Frederico Lombardi, a declarat vineri ca „scuzele nu sunt pe masura asteptarilor Vaticanului”. Acesta a mai declarat ca „Williamson trebuie sa se dezica in mod neechivoc de pozitia lui anterioara”, altfel nu va mai putea fi episcop in Biserica Romano-Catolica, informeaza International Herald Tribune.

Acorduri comerciale intre Marea Britanie si China. O delegatie oficiala din China care intreprinde o vizita in Marea Britanie a semnat cu o serie de companii britanice contracte valorand aproape 2 miliarde de dolari. Ministrul chinez al comertului, Chen Deming, a precizat ca acordurile semnate se inscriu in eforturile celor doua tari de reducere a dezechilibrului balantei lor comerciale, subliniind totodata ca atat Marea Britanie, cat si China sunt hotarate sa lupte impotriva protectionismului, informeaza BBC.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro