Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Propunere de reforma in sistemul american de sanatate in valoare de 856 miliarde de dolari; Studenta de la Yale a fost strangulata; Un diplomat ONU la Kabul pleaca in urma unei dispute pe tema alegerilor

HotNews.ro

Propunere de reforma in sistemul american de sanatate in valoare de 856 miliarde de dolari. Senatorul democrat de Montana, Max Baucus, a dezvaluit, miercuri, planul sau de a reforma sistemul de sanatate american, care ar presupune ca aproape toti americanii sa beneficieze de asigurari de sanatate. In acelasi timp, aceasta reforma ar interzice companiilor de asigurari sa faca discriminari intre pacienti pe baza starii lor de sanatate sau sa le refuze acestora plata serviciilor medicale din cauza unor afectiuni preexistente, scrie Washington Post. Aceasta reforma ar presupune, potrivit lui Baucus, cheltuieli in valoare de 856 de miliarde de dolari. Ulterior insa, aceste date au fost rectificate, Senatul american precizand ca ar fi necesare de fapt 774 de miliarde de dolari, pe parcursul a 10 ani. Propunerea lui Baucus nu numai ca inainteaza cheltuieli mult mai mici decat alte propuneri inaintate in Senat privind sistemul de sanatate (unele dintre ele atingeau si suma de 1 trilion de dolari), dar ar depasi obiectivul lui Obama de a realiza o reforma care sa nu produca deficit si chiar ar duce la reducerea cheltuielilor federale dupa 10 ani. Aceasta reforma ar face ca pana in 2019 sa ramana 25 de milioane de persoane neasigurate, dintre care o treime reprezinta imigranti ilegali, fata de 46 de milioane, cate sunt astazi. Propunerea Baucus ar schimba radical industria de sanatate americana, care la ora actuala necesita cheltuieli in valoare de 2,5 trilioane de dolari pe an si care reprezinta 1/6 din economia americana, scrie The New York Times.

Studenta de la Yale a fost strangulata. Annie Le, studenta de la Yale al carei trup a fost gasit intr-unul dintre laboratoarele universitatii saptamana aceasta, a fost strangulata, au concluzionat autoritatile, potrivit The New York Times. Miercuri, politia din New Heaven a continuat sa investigheze orice posibile legaturi dintre Annie Le si unul dintre tehnicieni din laborator, insa anchetatorii au declarat ca nu au au gasit inca nici o dovada clara care sa arate ca femeia s-ar fi plans ca este urmarita sau hartuita de acest tehnician sau de oricine altcineva inainte sa fie ucisa.

Un diplomat ONU la Kabul pleaca in urma unei dispute pe tema alegerilor. Seful adjunct al misiunii ONU din Afganistan a parasit subit tara, in urma unei dispute cu seful misiunii pe tema denuntarii comisiei electorale afgane, care nu a denuntat voturile frauduloase in favoarea presedintelui Hamid Karzai. Diplomatul american Peter W. Galbraith si seful sau, norvegianul Kai Eide, au avut pozitii atat de diferite in privinta abordarii situatiei care a urmat contestatelor alegeri prezidentiale, incat nu au mai putut lucra impreuna. In cursul zilei de joi urmeaza sa fie anuntate rezultatele finale ale algerilor din 20 august si este foarte probabil ca acestea sa il declare invingator pe Hamid Karzai, scrie The Washington Post.

10 morti in urma unui atac la un centru de dezintoxicare din Mexic. 10 persoane au fost ucise si alte 3 au fost ranite in urma unui atac armat la un centru de dezintoxicare din Ciudad Juarez, Mexic. Acesta este al treilea astfel de incident care are loc la un centru de reabilitare, anul acesta, in Juarez. Atacul a avut loc marti seara, in jurul orei 10.30 p.m., ora locala, la centrul Vida. Sapte dintre victime erau pacienti ai clinicii. Printre celelalte victime s-au numarat si un doctor si un manager al clinicii. Numarul persoanelor ucise in Juarez anul acesta in razboiul cartelurilor de droguri a ajuns la 1.657, depasind bilantul de anul trecut, scrie CNN.

Medicii avertizeaza ca incalzirea globala va avea efecte grave asupra sanatatii. Daca vor esua negocierile de la summit-ul ONU, care se va desfasura la Copenhaga, in decembrie, pentru a stabili un nou acord global in privinta combaterii schimbarilor climatice, efectele asupra sanatatii ar putea fi catastrofale, la nivel mondial. Cel mai mult vor avea de suferit oamenii care traiesc in tari sarace din regiunile tropicale ale planetei. Cresterea temperaturilor va favoriza transmiterea multor boli infectioase, va reduce recoltele si rezervele de apa potabila in tarile in curs de dezvoltare si va spori numarul oamenilor care vor muri efectiv din cauza caldurii in tarile din zona temperata, scrie Descopera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro