Presa turcă: De ce au devenit Emiratele Arabe Unite dușman Turciei?
- Redactia Hotnews
De ceva timp, Emiratele Arabe Unite, sau mai exact liderul de facto al acestei ţări, prinţul Mohammed bin Zayed Al Nahyan (MbZ), adoptă o atitudine ostilă Turciei la nivelul relaţiilor internaţionale, cheltuind timp şi resurse pentru a începe o adevărată cruciadă împotriva Turciei, scriu turcii de la Milliyet, citați de Rador.
Născut în 1961, prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan a cheltuit milioane de dolari pentru 21 de siteuri prin intermediul cărora şi-a creat un imperiu internaţional de ştiri false şi de influenţare a percepţiei. Valoarea instituţiei cunoscută sub numele de Consiliul de Investiţii al Emiratelor Arabe Unite este estimată la 790 de miliarde de dolari iar această sumă este gestionată de Mohammed bin Zayed Al Nahyan, după criza cardiacă suferită de fratele său.
Până când Mbz a preluat conducerea de la fratele său, Emiratele Arabe Unite au fost un mic stat la umbra Arabiei Saudite, foarte bogat dar al cărui nume nu era luat în calcul în plan internaţional. Poate că suprafaţa Emiratelor a rămas la fel însă MbZ a început să se implice în diverse activităţi pentru alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, prin intermediul ginerelui Jared Kushner, activităţi care se întind de la implicarea în politica SUA până la trasarea politicii Arabiei Saudite – de exemplu descoperirea lui Mohammed bin Salman (MbS) drept candidat la tron – până la căutarea unor soluţii pentru pacea israeliano-palestiniană.
Cei doi (MbZ şi MbS) ar fi urmat să conducă mult timp regiunea numai că a intervenit uciderea, la Istanbul, a ziaristului Jamal Khashoggi de către MbS. În momentul în care au fost expuşi făptaşii crimei, cei doi Mohammed au spus că Turcia şi mai ales preşedintele Erdoğan sunt responsabili. Acest lucru a sporit ostilitatea celor doi faţă de Turcia dar nu este factorul declanşator.
MbZ spune că după ce tatăl său l-a numit în funcţia de ministru al Educaţiei pe un islamist din Egipt pe nume Izzedin Ibrahim, a început să cunoască filosofia organizaţiei Fraţilor Musulmani şi că a înţeles că la baza acestei filosofii se află ideea democraţiei, foarte periculoasă pentru viitorul monarhiilor despotice precum propria sa familie. MbZ se îndepărtează de Fraţii Musulmani însă nu se ştie de unde, şi-a însuşit ideea că Partidul Justiţie şi Dezvoltare (aflat la putere în Turcia – n.red.) şi liderul său Erdoğan sprijină Frăţia Musulmană.
De fapt, nu este corect să spunem „de unde şi-a însuşit ideea”, deoarece se ştie că unul dintre arhitecţii acestei idei, una dintre persoanele responsabile de noua proiecţie a Orientului Mijlociu, chiar în Afganistan, Irak şi Siria era fostul secretar american al Apărării, James Mattis. Dacă ne amintim că Mattis a fost comandantul care a bătut cu pumnul în masă şi a spus că „Turcia va plăti cu vârf şi îndesat” în momentul în care Turcia a respins proiectul de la 1 martie (proiectul de lege privind trimiterea de militari turci în alte teatre de operaţiuni şi staţionarea de trupe străine pe teritoriul Turciei – n.red.), vom înţelege rădăcina ostilităţii lui MbZ faţă de Turcia.
Sistemul american de gândire are o particularitate: când se face un plan A, există mereu alternativele B, C, D şi chiar E. Dacă sunt mari costurile reproiectării Orientului Mijlociu, SUA trec de la un plan la altul. Însă faptul că Emiratele Arabe Unite deţin un fond de 790 de miliarde de dolari nu le va oferi şansa să îşi salveze coada de mizeria în care au intrat, potrivit Milliyet, citat de Rador.