Sari direct la conținut

Președintele Asociațiilor de părinți critică prelungirea vacanței de primăvară: „Trebuia să se meargă în online, să găsească o soluție dacă nu voiau să dea indemnizația de 75% părinților” / Răspunsul lui Cîmpeanu: Vacanța a fost solicitarea expresă a Ministerului Sănătății

HotNews.ro
Parintii si scoala online, Foto: Profimedia Images / James Veysey / Shutterstock Editorial
Parintii si scoala online, Foto: Profimedia Images / James Veysey / Shutterstock Editorial

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a declarat pentru HotNews.ro că la baza deciziei ministerului Educației de prelungire a vacanței de vară și de modificare a structurii anului școlar stă „componenta aceea financiară privind indemnizația de 75% pe care ar trebui să o primească părinții, în situația în care intrăm în online”. În opinia sa, Guvernul ar fi trebuit să decidă cursuri online în loc de vacanță și „să găsească o soluție dacă nu voiau sa dea acei 75%”. În replică, ministrul Educației a precizat că decizia privind vacanța în perioada 2 aprilie – 4 mai a fost o solicitare a Ministerului Sănătății, „luată pe considerente de ordin epidemiologic”.

„Decizia este halucinantă din punctul nostru de vedere, luată pe repede-înainte, pe genunchi și din punctul nostru de vedere are un caracter eminamente politic, care se reduce la componenta aceea financiară privind indemnizația de 75% pe care ar trebui să o primească părinții, în situația în care intram în online. Altfel nu se explică. Nu era nevoie. Acea perioadă trebuia să se meargă în online, să găsească o soluție dacă nu voiau sa dea acei 75%”, a declarat miercuri Iulian Cristache, președintele federației asociației de părinți, pentru HotNews.ro.

„Eu știu că la baza acestei schimbări de structură a stat solicitarea expresă a Ministerului Sănătății pentru o vacanță de o lună care să înceapă pe 2 aprilie, bazată pe considerente de ordin epidemiologic, nu financiar, pentru că vedem foarte bine trendul ascendent. Nu cred că Ministerul Sănătății s-a ocupat de plata compensațiilor pentru părinții care stau acasă, sunt convins că nu”, a afirmat în replică ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, pentru HotNews.ro.

Legat de faptul că o variantă ar fi putut fi predarea online în intervalul din aprilie dintre cele două vacanțe deja prevăzute în structura anului școlar, ministrul a afirmat că există „sute de mii de elevi care au reclamat că au avut acces dificil la predarea online„ și există riscul „să accentuăm și mai mult decalajele”.

Amintim că facilitatea acordării indemnizației de 75% din salariu părintelui care stă acasă în perioada în care grădinițele și școlile sunt închise a fost prelungită până pe 30 iunie 2021.

Dreptul părinților de a beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice cu prezență efectivă a copiilor în școli, grădinițe și creșe, ca urmare a răspândirii noului coronavirus, este stabilit prin OUG 147/2020, modificată prin OUG 182/2020.

În forma acum în vigoare, un părinte poate beneficia de zile libere plătite doar dacă celălalt părinte nu beneficiază de acest drept, măsura neputând fi aplicată și familiilor monoparentale. Un amendament depus de USR PLUS și votat pe 10 martie corectează această situație, precizând în mod expres că poate beneficia de zile libere și părintele care se încadrează în situația persoanei singure, conform art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei.

„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, potrivit explicațiilor unui consultant economic citat de Digi24.

Ulterior, angajatorul poate cere decontarea acelei sume.

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a criticat dur deciziile anunțate marți de Sorin Cîmpeanu, acuzând atât decizia privind reprogramarea Evaluării Naționale în iulie, cât și prelungirea vacanței de primăvară, despre care spune că va provoca ”o ruptură în procesul educațional”.

Asociațiile de Părinți afirmă, într-un comunicat, că ”au aflat din presă, cu stupefacție, deciziile adoptate de Ministerul Educației fără o consultare prealabilă a partenerilor de dialog social”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro