Sari direct la conținut

Presedintele CSM despre proiectul prin care ministerul justitiei poate porni actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor: Se intrevede un control politic asupra justitiei

HotNews.ro
Horatius Dumbrava, fostul presedinte CSM, Foto: Agerpres
Horatius Dumbrava, fostul presedinte CSM, Foto: Agerpres

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a declarat, joi seara, la TVR Info, despre proiectul prin care ministerul justitiei poate porni actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor, ca exista pericole majore si ca „se intrevede un control politic asupra justitiei”.

Presedintele CSM sustine ca nu avea cunostinte despre intentia opozitiei(de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la articolele din lege pe care le considera neconstitutionale-n.r.), adaugand ca „ar trebui sa vedem daca e bine ca un partid aflat la putere sa aiba control asupra justitiei”.

„Nu am stiut de intentia opozitiei. Sunt pericole majore, se intrevede un control politic asupra justitiei. Nu trebuie sa permitem acest lucru. Astazi, gandim ca trebuie sa dinamizam, insa trebuie sa vedem daca e bine ca un partid aflat la putere sa aiba control asupra justitiei”, a spus Dumbarava.

Horatius Dumbrava a afirmat ca vede acest lucru drept „o inconstienta a ministerului justitiei”, precizand ca exista ideea de a face bine societatii, insa „ministerul justitiei a exagerat”. De asemenea, Dumbrava a precizat ca proiectul privind raspunderea disciplinara ar mai fi comportat discutii.

„Sa ne imaginam un caz: este in curs de solutionare un dosar de mare coruptie. Ministrul justitiei, nu acesta, altul, peste 3 ani sa zicem, dispune o actiune disciplinara asupra judecatorului. Cum va mai judeca el atunci?”, a explicat presedintele CSM, adaugand ca se creaza presiuni suplimentare asupra judecatorilor si procurorilor.

„Proiectul a fost facut pe genunchi”, a conchis Dumbrava.

Plenul Senatului a aprobat, joi, proiectul de lege al Guvernului care da prerogative ministrului Justitiei, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si procurorului general sa sesizeze Inspectia Judiciara si sa porneasca actiuni disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor, dupa ce pe 5 decembrie Camera Deputatilor a respins initiativa legislativa, insa Senatul e camera decizionala astfel ca proiectul va merge la promulgare.

Ce contine proiectul

Proiectul pentru modificarea statutului judecatorilor si procurorilor si a legii CSM introduce 8 abateri disciplinare suplimentare, cum sunt: nerespectarea deciziilor de recurs in interesul legii pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau a actelor judiciare ale procurorilor, motivarea in mod voit contrara rationamentului juridic, menita sa afecteze prestigiul justitiei.

Alte abateri disciplinare introduse se refera la manifestarile magistratilor care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale, prestigiului justitiei, savarsita de magistrat in exercitiul functiunii sau in afara atributiilor de serviciu, lipsa totala a motivarii hotararilor judecatoresti si ale actelor judiciare ale procurorilor, nerespectarea de catre procuror a dispozitiilor procurorului ierarhic superior date in scris, in conformitate cu legea.

Proiectul mai prevede infiintarea Inspectiei Judiciare ca structura cu personalitate juridica in cadrul CSM.

Actiunea disciplinara in cazul abaterilor savarsite de un judecator se executa de Inspectia Judiciara, ministrul Justitiei sau presedintele ICCJ, iar actiunea disciplinara in cazul abaterilor savarsite de un procuror se executa de Inspectia Judiciara, ministrul Justitiei sau procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ.

Proiectul mai extinde si regimul sanctiunilor, astfel creste limita maxima pentru doua sanctiuni si este introdusa o noua sanctiune privind suspendarea din functie a magistratului pe o perioada de pana la 6 luni.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro