Sari direct la conținut

Presedintele Curtii de Apel Cluj-Napoca admite presiunile din Justitie

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Presedintele Curtii de Apel Cluj-Napoca, judecatorul Virgil Andreies, care este membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a prezentat, ieri, bilantul de activitate a institutiei pe care o conduce pentru anul 2005. Cu acest prilej, judecatorul a admis ca exista diferite influente in Justitia clujeana.

El a adaugat ca numerosi colegi i s-au plans ca resimt presiuni atunci cand judeca dosare in care sunt implicate diferite persoane care se afla in atentia opiniei publice.

Virgil Andreies a spus ca este vorba de presiuni indirecte, realizate atunci cand diferiti oameni politici isi exprima punctele de vedere legate de un anumit caz sau atunci cand un proces este mediatizat excesiv, dar presa ar prezenta cu precadere punctul de vedere al uneia dintre parti.

Presedintele Curtii de Apel s-a ferit, insa, sa dea un exemplu concret de la instanta pe care o conduce, ci a preferat sa faca aluzie la cazul lui Dinu Patriciu.

Astfel, Andreies a spus ca este normal ca un procuror sa resimta presiune asupra sa atunci cand trei persoane, unele cu importante functii administrative, se intalnesc si discuta despre cauza respectiva. Judecatorul a reamintit ca procurorul care il cerceteaza pe presedintele „Rompetrol”, Dinu Patriciu, s-a adresat CSM si a cerut conducerii acestei structuri sa ii apere reputatia profesionala. CSM ar urma sa se pronunte in curand asupra acestei cereri.

„Nu am nevoie de telefonul prefectului”

Pe de alta parte, Virgil Andreies a afirmat ca nu a primit nici un telefon de influentare de cand activeaza la Curtea de Apel. Acesta a relatat ca unul dintre fostii ministri de Justitie s-a mirat atunci cand i-a spus ca nu are telefonul mobil al prefectului de atunci, pentru ca nu are nevoie de el.

Andreies a adaugat ca de multe ori sunt exprimate diferite aprecieri negative la adresa judecatorilor, iar acestea nu sunt reale, lucru care influenteaza moralul magistratilor. El a adaugat ca unele erori se strecoara si in documente importante, cum ar fi, de pilda, raportul de tara al Comisiei Europene, in care se mentiona ca 30 la suta dintre sentintele pronuntate in Romania sunt casate.

Totodata, judecatorul a completat ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, a afirmat ca 50 la suta dintre sentinte ar fi casate, insa Andreies a adaugat ca acest lucru nu este adevarat.

Potrivit presedintelui Curtii de Apel, 80 la suta dintre hotararile judecatoresti nu sunt atacate niciodata, iar din cele 20 la suta din total, atacate cu apel sau cu recurs, un sfert sunt casate, ceea ce ar insemna ca din totalul sentintelor pronuntate doar cinci la suta sunt casate in cele din urma.

Insa – sustine magistratul – nu toate motivele de casare sunt imputabile judecatorilor, pentru ca pot aparea legi noi sau probe necunoscute pana atunci, care schimba imprejurarile. Virgil Andreies a vorbit si despre numarul mare de dosare cu care se confrunta judecatorii clujeni. Anul trecut, acestia au primit in medie, spre judecare, 1.619 dosare si au reusit sa solutioneze 1.502.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro