Sari direct la conținut

Klaus Iohannis anunță printr-un comunicat că nu a primit informări de la serviciile secrete despre promovarea lui Călin Georgescu pe rețelele sociale

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Klaus Iohannis, Foto: Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Klaus Iohannis transmite, printr-un comunicat al Administrației Prezidențiale, după solicitarea mai multor redacții, că nu a primit informări transmise de instituții ale statului legate de riscurile de influențare a alegerilor prezidențiale și nici despre modul în care Călin Georgescu și-a promovat candidatura pe rețelele sociale.

„Președintele României nu a primit informări din partea instituțiilor statului cu privire la existența unor riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale sau cu privire la ingerințe externe în procesul electoral și nici referitor la un mod de promovare a candidatului menționat în solicitarea dumneavoastră pe anumite rețele de socializare, care să ridice suspiciuni”, scrie în răspunsul Administrației Prezidențiale.

Mai mulți politicieni au reclamat faptul că opinia publică a fost manipulată prin intermediul rețelelor sociale, fapt ce a dus la influențarea rezultatului din primul tur al prezidențialelor.

„O problemă de siguranță națională”

Unul dintre aceștia este prim-vicepreședintele Marius Lulea care, într-un interviu acordat HotNews, a reclamat că Georgescu a folosit boții utilizați inițial de către Diana Șoșoacă, până când acesteia i s-a interzis să candideze.

„A existat în ultima săptămână o acțiune online făcută în mod organizat prin care s-a încercat manipularea opiniei publice prin intermediul unor conturi false (…) S-au folosit boți și troli. Noi am constatat încă din 2022, din partea a doua a anului, că sunt folosiți și la Diana Șoșoacă. Generarea acestor boți se face automat pe baza unor softuri și echipamente performante și în momentul în care Șoșoacă a fost retrasă de pe scena politică boții au fost mutați pe Călin Georgescu”, a declarat Lulea.

Lulea reclamă că boții au fost folosiți pentru a distorsiona mesajele transmise public de AUR. „Nu știm cât de legal este acest lucru pentru că reprezintă o problemă de siguranță națională a României. S-au folosit pe TikTok. Acum și pe Facebook și pe TikTok”, a mai spus Marius Lulea.

Și fostul europarlamentar Vlad Gheorghe, liderul partidului DREPT, susține că modul de influențare a electoratului reprezintă o problemă de siguranță națională și a cerut demisia șefilor serviciilor secrete întrucât au eșuat în a preîntâmpina interferențele în procesul electoral.

„Faptul că în finala prezidențială a ajuns un candidat rusofil, legionar și antisemit este un eșec grav al partidelor vechi, dar și al serviciilor secrete, a căror treabă nu este să răspundă la comandă politică, ci să vegheze la sănătatea democrației și a instituțiilor din România. SRI, SIE și celelalte structuri de forță au eșuat în a executa principala lor misiune de protecție a țării și de aceea partidul DREPT solicită demisia șefilor acestor instituții,” a declarat Vlad Gheorghe.

INTERVIURILE HotNews.ro