Sari direct la conținut

Preşedintele Parlamentului European, despre intrarea României în Schengen: Aseară, când am dat paşaportul la sosire, mi-am amintit că este o frustrare prin care fiecare român trece / Este o discriminare

HotNews.ro
Roberta Metsola, președinta Parlamentul European, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
Roberta Metsola, președinta Parlamentul European, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Roberta Metsola, președinta PE, a afirmat că, la sosirea în România, a dat paşaportul pentru control, simţind o frustrare prin care trece fiecare român, deoarece ţara noastră nu este în Schengen. Metsola a susținut că este o discriminare, iar România a fost ţinută ostatic timp de mulţi ani, potrivit News.ro.

Roberta Metsola a fost întrebată, miercuri, la Antena 3, ce poate face România pentru a intra în Schengen.

„Este o discriminare, dacă pot să o spun foarte direct, după atâţia ani de la aderarea din 2007. Din 2011, instituţiile, inclusiv Parlamentul European, au stabilit că România a îndeplinit toate condiţiile şi atunci, aş putea spune, această ţară a fost ţinută ostatică timp de mulţi, mulţi ani până când sperăm că vom începe să vedem următorul pas, la sfârşitul acestei luni, pe 31 martie, cu ceea ce revine de drept ţărilor dumneavoastră. Mesajul meu pentru cetăţenii români este acesta: noi am fost alături de voi, ca Parlament European, încă de la început, vom continua să cerem accesul deplin la ceea ce vă este de drept. Pentru că dacă nu aveţi acces deplin la ceea ce este dreptul vostru, Uniunea Europeană nu îşi face treaba suficient de bine”, a declarat Roberta Metsola.

Ea a fost întrebată dacă este posibil să convingă Austria în aceste zile la congresul PPE de la Bucureşti.

„Sunt foarte încrezătoare, să spunem prudent de încrezătoare că am ajuns în sfârşit în acel punct în care toate ţările vor spune da României şi Bulgariei. Am încredere în preşedinţia belgiană care se ocupă în prezent de negocieri. De aceea este bine că suntem cu toţii la Bucureşti împreună pentru a discuta despre ceea ce contează pentru cetăţenii noştri. Ideea este să nu vorbim de la Bruxelles despre ceea ce este important la Bucureşti, ci este important să vorbim la Bucureşti ce este important pentru toţi românii”, a explicat preşedintele Parlamentului European.

Delegația austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spațiul Schengen, a anunțat eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan.

„Acest vot arată ca blocajul a fost depășit și că, chiar dacă au existat dificultăți, le vom depăși și vom obține aderarea deplină a României la spațiul Schengen. Manifestul electoral votat mai devreme, care va sta la baza programului politic al Partidului Național Liberal, cuprinde următorul paragraf: „Avem nevoie de admiterea deplină la spațiul Schengen pentru Bulgaria și România, eliminând nu doar controalele aeriene și maritime, ci și controalele la frontierele terestre cât mai curând posibil”, a declarat Siegfried Mureșan.

Presa austriacă anunța miercuri dimineață că delegații partidului lui Karl Nehammer, ÖVP, care participă miercuri și joi la Congresul Partidului Popular European de la București, se vor opune manifestului electoral al PPE, care include și un paragraf în care va fi cerută aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen, „cât mai rapid”.

Energia nucleară și extinderea Schengen sunt „liniile roșii” pentru Partidul Popular Austriac (ÖVP), nota Kurier.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro