Sari direct la conținut

Președintele turc invită statele musulmane la o alianță anti-Israel. „Singurul pas care va opri aroganța israeliană”

HotNews.ro
Recep Tayyip Erdogan în parlamentul turc, Foto: Murat Kula / AFP / Profimedia
Recep Tayyip Erdogan în parlamentul turc, Foto: Murat Kula / AFP / Profimedia

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a afirmat, sâmbătă, că țările musulmane ar trebui să formeze o alianță împotriva a ceea ce a numit „amenințarea în creștere de expansionism” din partea Israelului, informează Reuters.

El a făcut această declarație după ce o femeie cu origini turce a fost ucisă în timpul unui protest palestinian împotriva extinderii așezărilor israeliene în Cisiordania.

„Singurul pas care va opri aroganța israeliană, banditismul israelian și terorisul de stat al Israelului este alianța statelor musulmane”, a declarat Erdogan la un eveniment organizat de asociația școlilor islamice în apropiere de Istanbul.

Erdogan reia relațiile cu Egipt și Siria

El a spus că demersurile recente ale Turciei de îmbunătățire a relațiilor cu Egipt și Siria au ca obiectiv „formarea unei linii a solidarității împotriva amenințării în creștere a expansionismului”, despre care a spus că amenință și Liban și Siria.

Erdogan l-a primit, în această săptămână, pe președintele Egiptului Abdel Fattah al-Sisi la Ankara și au discutat despre războiul din Gaza și modalitățile de a relua legăturile care au fost înghețate de multă vreme, fiind prima întâlnire între președinții celor două țări în ultimii 12 ani.

Dezghețul dintre cele două state a început în 2020 când Turcia a început eforturile diplomatice de a diminua tensiunilor cu rivalii regionali, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită.

În iulie, Erdogan a spus că îl va invita și pe președintele Siriei Bashar al-Assad pentru discuții privind reluarea relațiilor dintre cele două state vecine, care au întrerupt relațiile în 2011, după izbucnirea războiului civil din Siria.

Deocamdată, Israelul nu a reacționat la declarațiile lui Erdogan de sâmbătă.

Incident grav în Cisiordania

O militantă americano-turcă a fost ucisă vineri în timpul unei manifestaţii împotriva colonizării la Beita, în Cisiordania, unde armata israeliană a recunoscut că a deschis focul, SUA deplângând moartea ei „tragică”, iar Turcia condamnând o „intervenţie barbară a Israelului”, informează AFP.

În altă parte în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, armata israeliană s-a retras din oraşul Jenin după o „pauză”, potrivit unui responsabil, în operaţiunile sale sângeroase întreprinse din 28 august încoace împotriva grupărilor armate palestiniene.

La Beita, în nordul Cisiordaniei, o militantă cu cetăţenie americană şi turcă, Aysenur Eygi Eygi, a fost rănită mortal de un glonţ în cap, potrivit spitalului Rafidia din oraşul apropiat Nablus.

Potrivit Biroului ONU pentru drepturile omului, „forţele de securitate israeliene eu ucis o militantă americană de 26 de ani la Beita, trăgând un glonţ care a lovit-o în cap, în timp ce ea participa la o manifestaţie paşnică” împotriva colonizării israeliene.

Armata israeliană a anunţat că soldaţi ai săi din sector „au răspuns cu tiruri în direcţia instigatorului principal al violenţelor care lansase pietre asupra militarilor şi prezenta o ameninţare pentru ei”. Armata „examinează informaţii conform cărora o cetăţeană străină a fost ucisă din cauza focurilor de armă trase în zonă”, a adăugat ea.

SUA, principalul aliat al Israelului, au deplâns moartea tinerei femei şi au cerut o anchetă, potrivit Casei Albe. „Atunci când vom avea mai multe informaţii (…), vom acţiona în consecinţă”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

INTERVIURILE HotNews.ro