Sari direct la conținut

Recep Erdogan se reconciliază cu Egiptul. Motivele apropierii de Cairo

HotNews.ro
Recep Tayyip Erdogan în parlamentul turc, Foto: Murat Kula / AFP / Profimedia
Recep Tayyip Erdogan în parlamentul turc, Foto: Murat Kula / AFP / Profimedia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan îl va primi miercuri la Ankara pe omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi, o vizită fără precedent menită să pecetluiască reconcilierea celor două ţări, a anunţat marţi preşedinţia turcă, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Această vizită este una de răspuns la cea din februarie a lui Erdogan în Egipt, a precizat preşedinţia turcă într-un comunicat.

Cei doi lideri au făcut eforturi pentru deschiderea „unei noi pagini” în relaţiile între Ankara şi Cairo, rupte brutal după venirea la putere a lui Abdel Fattah al-Sissi în 2013.

Înlăturarea de la putere de către Sissi a primului preşedinte egiptean democratic ales, Mohamed Morsi, provenit din rândul Frăţiei Musulmane şi mare aliat al Turciei. l-a făcut atunci pe preşedintele Erdogan să jure că nu va vorbi „niciodată” cu „cineva ca” Sissi.

Deosebit de vehement a fost Erdogan și la moartea lui Morsi, în iunie 2019, fostul președinte al Egiptului decedând în sala de tribunal, în timpul procesului său, demarat după înlăturarea de la putere.

„Istoria nu va uita niciodată tiranii care l-au condus către moarte, punându-l în închisoare şi ameninţând să-l execute”, spunea Erdogan, un aliat apropiat al lui Morsi. El a mai declarat că Morsi este „un martir”.

Însă relaţiile dintre cei lideri s-au încălzit în ultimii aproape doi ani, interesele lor fiind convergente în mai multe dosare regionale, între care războiul din Gaza.

La jumătatea lui februarie la Cairo, Abdel Fattah al-Sissi şi Recep Tayyip Erdogan au semnat mai multe acorduri şi au pledat pentru o intensificare a schimburilor comerciale şi o cooperare diplomatică în Orientul Mijlociu şi în Africa.

Schimburile comerciale între cele două ţări nu au încetat niciodată să crească în timpul acestui deceniu de răcire a relaţiilor, notează AFP. Ankara este al cincilea partener comercial al Egiptului şi Cairo este primul partener economic al Turciei în Africa.

INTERVIURILE HotNews.ro