Sari direct la conținut

„Prețiosul geniu” Elon Musk , laude pentru „frumoasa” prim-ministră a Italiei

HotNews.ro
Elon Musk și Giorgia Meloni / Foto: Michelle Farsi / AP / Profimedia
Elon Musk și Giorgia Meloni / Foto: Michelle Farsi / AP / Profimedia

Miliardarul Elon Musk și premierul Italiei Giorgia Meloni și-au împărțit laude la un eveniment de luni seară găzduit de Atlantic Council din Statele Unite, scrie The New York Times

Meloni a primit un premiu din partea Atlantic Council, un think tank din Washington care i-a recunoscut „conducerea politică și economică a Italiei, în Uniunea Europeană” precum și sprijinul său pentru Ucraina în războiul împotriva Rusiei. Cel care i-a înmânat premiul și care a prezentat-o pe Meloni a fost Elon Musk, directorul executiv al Tesla, X sau SpaceX. 

Meloni, „autentică, onestă și atentă”

Miliardarul a descris-o pe Giorgia Meloni ca fiind „o persoană care este chiar mai frumoasă în interior decât în exterior” și „autentică, onestă și atentă”. 

„Nu se poate spune întotdeauna asta despre politicieni”, a adăugat Musk, stârnind râsete din partea celor 700 de invitați. 

După ce i-a mulțumit lui Musk, numindu-l un „geniul prețios”, Meloni a ținut un discurs despre apărarea valorilor occidentale. Deși a respins naționalismul autoritar, ea a afirmat că „nu ar trebui să ne fie frică să apărăm cuvinte precum «națiune» și «patriotism»”.

Musk și Meloni au interese comune

Giorgia Meloni și Elon Musk au creat o legătură de-a lungul anilor. Ei împărtășesc preocupări legate de inteligența artificială și scăderea natalității în țările occidentale, pe care Musk o consideră o amenințare existențială pentru civilizație, notează The New York Times.

De când a devenit premierul Italiei în 2022, Meloni a provocat temeri că partidul său de extremă dreapta ar putea readuce Italia la fascism. Totuși, ea a dezvoltat relații bune cu liderii europeni, cu care s-a înțeles în probleme internaționale, precum sprijinul pentru Ucraina.

Musk a migrat tot mai mult spre dreapta, sprijinind teorii ale conspirației pe platforma X, pe care o deține, și susținându-l pe fostul președinte Donald Trump la alegerile americane din noiembrie. Și Meloni a declarat că este o susținătoare a republicanilor. 

Elon Musk s-a apropiat de lideri politici de dreapta precum Javier Milei din Argentina și Jair Bolsonaro din Brazilia, exploatând adesea aceste relații pentru a-și promova viziunile politice și pentru a-și extinde afacerile.

Anul trecut, miliardarul a fost invitatul de onoare al unui eveniment organizat la Roma de partidul lui Meloni, Fratelli d‘Italia. El a vorbit despre importanța de a avea copii și de a crea „o nouă generație”, pentru că este îngrijorat de rata natalității din Italia. „Vă rog, faceți mai mulți italieni”, a fost mesajul lui Musk. 

INTERVIURILE HotNews.ro