Sari direct la conținut

Prețul petrolului rusesc va fi plafonat de luni la 60 de dolari barilul. Ce înseamnă asta

HotNews.ro
Petrol rusesc, Foto: Dmitrii Melnikov / Alamy / Alamy / Profimedia
Petrol rusesc, Foto: Dmitrii Melnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Guvernele occidentale urmăresc să limiteze exporturile de petrol ale Rusiei în încercarea de a limita veniturile pe care se sprijină bugetul Moscovei, armata acesteia și invazia Ucrainei, scrie The Week. Plafonul va intra în vigoare luni, UE ajungând vineri la un acord privind pragul de 60 de dolari pe baril.

Măsura ar avea un efect incert asupra prețului petrolului, existând temerea că oricum cererea de petrol ar putea scădea din cauza încetinirii economiei globale.

Rusia, cel de-al doilea producător mondial de petrol, și-a redirecționat deja o mare parte din aprovizionare către India, China și alte țări asiatice la prețuri reduse, după ce clienții occidentali au evitat să cumpere de la ei, înainte de interdicția UE.

Ce efect ar avea diferite niveluri de plafon?

Un plafon de 60 de dolari nu ar avea un impact prea mare asupra finanțelor Rusiei, a spus Simone Tagliapietra, expert în politici energetice la think tank-ul Bruegel din Bruxelles. Petrolul din Rusia se vinde cu oricum mult mai ieftin față de indicele de referință internațional Brent și a scăzut sub 60 de dolari pentru prima dată în săptămâna aceasta din cauza temerilor unei reduceri a cererii din China, pe fondul focarelor de COVID-19.

În primul rând, plafonul de 60 de dolari nu este unul satisfăcător, a spus Tagliapietra, dar ar împiedica Kremlinul să profite dacă prețurile petrolului vor crește brusc. Acest plafon ar putea fi redus în timp dacă dorim să creștem presiunea asupra președintelui rus Vladimir Putin, a spus ea. Problema este că am petrecut deja o mulțime de luni așteptând această măsură.

Dacă plafonul ar fi fost de până la 50 de dolari, ar fi redus mai mult veniturile Rusiei și ar face imposibil ca Rusia să-și echilibreze bugetul de stat. Moscova ar avea nevoie de un preț de aproximativ 60 până la 70 de dolari pe baril pentru a așa-numitul efort fiscal. Dar un plafon de 50 de dolari ar fi fost în continuare peste costul de producție al Rusiei, cuprins între 30 și 40 de dolari pe baril, oferind Moscovei un stimulent să continue să vândă petrol pentru a evita să fie nevoită să oprească sondele care pot fi greu de repornit.

Robin Brooks, economist-șef la Institutul pentru Finanțe Internaționale din Washington, a sugerat că un plafon de 30 de dolari ar oferi Rusiei criza financiară pe care o merită.

Problema stabilirii plafonului a arătat dezacordul asupra obiectivului urmărit: afectarea finanțelor Rusiei sau îmblânzirea inflației, SUA optând pentru scăderea inflației, explică Maria Shagina, expert în sancțiuni la Institutul Internațional pentru Strategii și Studii din Berlin. Plafonul de 60 de dolari nu reprezintă o măsură prea coercitivă, dar e mai mult decât deloc. Iar acest nivel de 60 USD poate fi scăzut în timp.

Ce se întâmplă dacă Rusia și alte țări nu îl vor respecta?

Rusia a declarat că nu va respecta niciun plafon și va opri livrările către țările care o fac. Rusia ar putea riposta prin oprirea transporturilor în speranța de a profita de pe urma creșterii semnificative a prețului petrolului la nivel global.

Nici cumpărătorii din China și India s-ar putea să nu fie de acord cu plafonul, iar Rusia și China ar putea încerca să-și înființeze propriile firme de asigurări pentru a le înlocui pe cele interzise de SUA, Regatul Unit și Europa. Rusia ar putea, de asemenea, să vândă petrolul prin firme-paravan la fel ca Venezuela și Iran. Dar chiar și în aceste circumstanțe, plafonul ar face ca Rusia să vândă mai costisitor, cu un consum mai mare de timp.

Producătorii ruși nu vor putea să-și redirecționeze tot petrolul pe care îl exportau în Europa, iar unii probabil că vor închide porțile.

Analiștii de la Commerzbank spun că embargoul UE și plafonul împreună ar putea duce la o înăsprire vizibilă a pieței petrolului la începutul anului 2023 și se așteaptă ca prețul Brent-ului de referință internațional să scadă sub 95 de dolari pe baril în săptămânile următoare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro