Sari direct la conținut

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la sfârșitul acestui an. Cum este motivată măsura ajunsă pe masa Guvernului

HotNews.ro
Asigurare RCA, Foto: Everydayplus / Dreamstime.com
Asigurare RCA, Foto: Everydayplus / Dreamstime.com

​Guvernul discută joi în primă lectură proiectul de hotărâre care propune prelungirea plafonării prețurilor RCA până la data de 31 decembrie 2023. Măsura, propusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), condusă de Nicu Marcu, vizează eliminarea potențialului impact negativ al creșterii prețurilor.

Măsura este motivată de teama creșterii prețurilor RCA

În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern se menționează și motivele acestei propuneri:

  • „Actul normativ propune prelungirea până la data de 31 decembrie 2023 a perioadei de aplicabilitate a prevederilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie.
  • Actul normativ asigură posibilitatea respectării obligațiilor legale ce rezultă din încheierea contractelor RCA în baza cărora se acordă despăgubiri produse terților ca urmare a unor astfel de accidente.
  • Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor, o situație de criză generată de un dezechilibru major între cerere și ofertă, o disfuncționalitate evidentă a pieței, așa cum sunt stipulate în art.4 alin. (3) din Legea concurenței nr.21/1996, republicată.”, se arată în document.

Inițial, ASF a luat în calcul plafonarea prețurilor RCA până la 10 ianuarie 2024

ASF a vrut inițial să propună Guvernului prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni, până la 10 ianuarie 2024, motivul invocat fiind acela de a expira toate polițele RCA ale Euroins, asigurător în faliment, după cum au declarat luna trecută în premieră pentru HotNews.ro mai multe surse atât guvernamentale, cât și din industria de asigurări.

Amintim că, în contextul falimentului Euroins, Guvernul Ciucă a decis plafonarea prețurilor RCA, la nivelul prețurilor de bază (B0) practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023, la care se aplică reducerea sau creșterea de preț aferentă clasei de bonus-malus în care se află fiecare asigurat.

Prețurile au fost înghețate începând din 11 aprilie 2023, timp de 6 luni, perioadă care ar expira în data de 10 octombrie 2023.

Guvernul a prelungit și valabilitatea polițelor RCA ale Euroins

Guvernul a decis la sfârșitul lunii trecute să prelungească valabilitatea asigurărilor RCA emise de Euroins cu încă 3 luni, până pe 8 decembrie (inclusiv), în condițiile în care aproape 1,7 milioane de șoferi mai aveau încă mașinile asigurate RCA la acest asigurător intrat în faliment.

Cât de greu își primesc banii șoferii care denunță polițele RCA ale Euroins

​Unul dintre motivele pentru care șoferii nu s-au grăbit să denunțe polițele RCA la Euroins este că restituirea diferenței de primă pentru perioada rămasă neacoperită durează mult, iar datele comunicate de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) confirmă acest lucru. FGA a plătit până acum mai puțin din 15% din cererile de restituire făcute de asigurații Euroins.

Mai mult, înainte de a denunța polița Euroins ar trebui să-și facă o nouă asigurare RCA la un alt asigurător, iar prețul ar fi cu siguranță mai mare luând în calcul tarifele mici și nesustenabile financiar practicate de Euroins înainte de faliment.

Pe lângă asta, zeci de mii de șoferi, care au avut mașinile asigurate RCA la City Insurance, asigurător intrat în faliment anul trecut, așteaptă de mai bine de un an ca Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) să le plătească diferența de bani pentru perioada rămasă neacoperită, după ce și-au denunțat asigurările RCA înainte ca acestea să fi expirat, arată date oficiale obținute de HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro