Război în Ucraina, ziua 919: Zelenski l-a demis pe comandantul forțelor aeriene / Ucraina face apel la Mongolia să îl aresteze pe Putin / Moscova a lovit clădiri rezidențiale în Harkov, ucigând mai multe persoane
Președintele Volodimir Zelenski l-a demis vineri pe comandantul forțelor aeriene ucrainene Mikola Oleșciuk, la doar o zi după ce armata ucraineană a raportat că un avion F-16 s-a prăbușit și pilotul său a murit în timp ce respingea un atac major rusesc luni. Rusia a lansat vineri un atac asupra unei zone rezidențiale din Harkov, ucigând cel puțin șapte persoane și rănind alte zeci.
Sinteza zilei:
- SUA se implică în ancheta privind prăbușirea avionului F-16
- Ministrul ungar de Externe, în vizită în Rusia la o zi după ce a lansat o serie de critici la Bruxelles.
- Forțele ruse susțin că au cucerit alte trei așezări din estul Ucrainei, în timp ce Ucraina spune la rândul său că a înaintat în Kursk
- Un atac rusesc cu bombă ghidată asupra orașului Harkov, din nord-estul Ucrainei, a lovit un bloc turn și un loc de joacă / Cel puțin 7 persoane au murit, iar alte 77 au fost rănite
- Vizita sfidătoare a lui Putin în Mongolia: Ucraina face apel la arestarea sa, CPI spune că țara asiatică e „obligată” să-l rețină, în timp ce Kremlinul „n-are griji”
- Zelenski, criticat de soldații și oficialii ucraineni din cauza avansurilor Rusiei în estul Ucrainei
- Rusia a lovit Ucraina cu peste 400 de rachete și drone săptămâna aceasta, a anunțat vineri biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
- Președintele Volodimir Zelenski l-a demis vineri pe comandantul forțelor aeriene ucrainene Mikola Oleșciuk
- Șeful operatorului ucrainean de energie electrică Ukrenergo, Volodimir Kudrițkîi, urmează de asemenea să fie demis
Președintele ceh Petr Pavel consideră că înaintarea forțelor ruse în vecinătatea orașului Pokrovsk, regiunea Donețk, nu are legătură cu operațiunea forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, relatează Ukrainska Pravda.
Bilanțul morților după atacul din Harkov a ajuns la 7, în timp numărul răniților a ajuns la peste 77.
Zelenski l-a demis pe comandantul Forțelor Aeriene, după prăbușirea avionului F-16
Șeful operatorului ucrainean de energie electrică Ukrenergo, Volodimir Kudrițkîi, urmează să fie demis, a informat vineri Forbes Ucraina, citând patru surse familiare problemei, relatează Reuters.
Un civil a fost ucis și șapte au fost răniți în bombardamentele ucrainene asupra orașului rus Belgorod și a districtului Belgorod, a declarat vineri guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, relatează Reuters.
Rusia a lovit Ucraina cu peste 400 de rachete și drone săptămâna aceasta, a anunțat vineri biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski într-un comunicat, relatează Reuters.
O delegație ucraineană, inclusiv șeful de cabinet al președintelui Andrii Iermak și ministrul Apărării Rustem Umerov, s-a întâlnit la Washington cu secretarul american al apărării Lloyd Austin și l-a informat despre situația de pe câmpul de luptă, potrivit declarației.
Președintele Volodimir Zelenski l-a demis vineri pe comandantul forțelor aeriene ucrainene Mikola Oleșciuk, potrivit unui decret prezidențial, relatează Reuters
Zelenski, criticat de soldații și oficialii ucraineni din cauza avansurilor Rusiei în estul Ucrainei
Președintele Volodimir Zelenski este supus unui val de critici din partea unor soldați, parlamentari și analiștilor militari cu privire la progresele rapide făcute de armata rusă în estul Ucrainei de când Kievul și-a lansat incursiunea îndrăzneață în regiunea Kursk a Rusiei, relatează Financial Times.
Uniunea Europeană a respins cererea Kievului ca blocul să antreneze soldați ucraineni în interiorul țării devastate de război, dar îi va antrena cât mai aproape de teritoriul ucrainean, a declarat vineri șeful UE pentru politică externă Josep Borrell, relatează Reuters.
Numărul morților după atacul rusesc cu bomba ghidată din Harkov a ajuns la șase, în timp ce bilanțul răniților a crescut la cel puțin 55.
Putin sfidează CPI și Ucraina cu vizita sa în Mongolia
Vizita președintelui rus Vladimir Putin de pe 3 septembrie din Mongolia a dat naștere apelurilor Ucrainei ca mandatul de arestare emis pe numele său de Curtea Penală Internaţională să fie respectat, însă Kremlinul răspunde sfidător că nu își face griji, pentru că detaliile acestei călătorii au fost „pregătite amănunțit”.
Numărul persoanelor decedate a crescut la 4 după atacul rusesc asupra Harkovului. De asemenea, cel puțin 28 de persoane au fost rănite
Ucraina a cerut vineri Mongoliei să-l aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, care urmează să viziteze țara 3 septembrie, în baza unui mandat al Curții Penale Internaționale, relatează Reuters.
„Solicităm autorităților mongole să respecte mandatul internațional de arestare obligatoriu și să-l transfere pe Putin Curții Penale Internațională de la Haga”, a scris Ministerul de Externe ucrainean pe Telegram.
Kremlinul a declarat anterior că nu este îngrijorat de posibilitatea ca Vladimir Putin să fie arestat când ajunge în Mongolia.
Un atac rusesc cu bombă ghidată asupra orașului Harkov, din nord-estul Ucrainei, a lovit o clădire rezidențială și un bloc turn, ucigând un copil și alte două persoane, a spus primarul, relatează Reuters.
Forțele ruse susțin că au cucerit alte trei așezări din estul Ucrainei
Ministerul rus al Apărării susține că forțele ruse au preluat controlul asupra așezărilor Sinkivka, Kostiantinivka și Novozhelanne din estul Ucrainei, a informat vineri agenția de presă rusă TASS.
Reuters nu a putut verifica independent raportul câmpului de luptă.
Comandantul Ucrainei a declarat vineri că forțele de la Kiev au avansat cu până la 2 kilometri în incursiunea sa în regiunea rusă Kursk în ultimele 24 de ore, relatează Reuters.
Oleksandr Sîrskîi l-a informat pe președintele Volodimir Zelenskii și a spus că forțele ucrainene au preluat controlul asupra a 5 km pătrați din teritoriul Rusiei.
Kremlinul a declarat vineri că nu este îngrijorat de posibilitatea ca Vladimir Putin să fie arestat când ajunge în Mongolia, deși autoritățile mongole sunt tehnic obligate să facă acest lucru întrucât pe numele președintelui rus există un mandat de arestare emis anul trecut de Curtea Penală Internațională.
Putin va ajunge marți în Mongolia, prima țară membră a tribunalului de la Haga în care va ajunge de la emiterea mandatului în martie 2023. „Nu există griji, am avut un dialog grozav cu prietenii din Mongolia”, a declarat Dmitri Peskov. El a subliniat că „toate aspectele vizitei au fost atent planificate”.
Ministrul ungar de Externe, în vizită în Rusia la o zi după ce a lansat o serie de critici la Bruxelles. „Securitatea energetică a Ungariei nu poate fi garantată fără gazul rusesc”, a transmis Péter Szijjártó de la St. Petersburg unde s-a întânit cu directorul Gazprom, Alexei Miller. Cu o zi înainte, prezent la Bruxelles la reuniunea miniștrilor de externe din UE, el a spus că „Uniunea Europeană este atât de slabă, încât nu poate proteja securitatea energetică a două state membre în faţa unei ţări care nu este membră a UE”.
Rusia afirmă că a doborât 18 drone ucrainene în cursul nopții în patru regiuni diferite. Într-o postare pe Telegram, Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că 11 drone au fost doborâte în regiunea Briansk, patru în regiunea Kaluga, două în Crimeea și una în regiunea Belgorod.
Acesta nu a raportat nicio pagubă sau victimă.
Potrivit canalului Mash de pe aplicația de mesagerie Telegram, două dintre cele patru drone doborâte în regiunea Kaluga au fost interceptate la apropierea de Aeroportul Internațional Kaluga.
SUA se implică în anchetă privind prăbușirea avionului F-16
Comandantul forțelor aeriene ale Ucrainei a declarat vineri că a împărtășit cu partenerii americani un raport preliminar privind prăbușirea unui avion F-16, relatează Reuters.
Mikola Oleshchuk a precizat pe Telegram că Statele Unite, unde este fabricat avionul F-16, sprijină ancheta privind cauzele prăbușirii.
Armata ucraineană a declarat joi că avionul F-16 s-a prăbușit și pilotul său a murit în timp ce se apropia de o țintă în timpul unui atac aerian rusesc.
Sergei Mihailov, jurnalist al ziarului independent Listok și republica rusă Altai, a primit opt ani de închisoare pentru acuzația de răspândire de „știri false” despre armata rusă pentru că a scris despre uciderea a sute de civili în timpul ocupației ruse a orașului Bucha, de la periferia Kievului.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, să furnizeze mai rapid Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană Patriot promise, relatează Kyiv Independent.
„S-au făcut progrese bune și s-au făcut anunțuri, dar, din nou, unele sisteme Patriot au fost anunțate și nu au fost livrate încă”, a declarat Kuleba jurnaliștilor înaintea unei reuniuni ministeriale a UE la Bruxelles.
Ucraina a primit cel puțin trei sisteme Patriot din Germania și unul din SUA. Alte țări, precum Olanda și Spania, au livrat lansatoare sau rachete individuale.
SUA, România și Olanda s-au angajat în iunie să livreze câte un sistem suplimentar, însă până în prezent nu a fost făcut niciun anunț cu privire la sosirea acestora.
SBU inculpă în absență trei oficiali ruși
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a inculpat în absență trei oficiali pentru acuzații legate de organizarea racolării și torturării civililor în Berdiansk din regiunea Zaporojie, relatează Kyiv Independent.
Potrivit anchetatorilor, colonelul rus Oleksandr Korneev, procurorul adjunct al autorității de ocupație, Evhen Svistunov, și anchetatorul principal al autorității de ocupație, Denis Shekhovets, ar fi organizat raiduri ale forțelor armate ruse pentru a răpi locuitori și colaboratori pro-ucraineni.
Locuitorii din Berdiansk răpiți ar fi fost apoi supuși torturii cu ajutorul curentului electric, în timp ce erau lăsați fără apă și mâncare pentru perioade lungi de timp în încercarea de a atrage victimele să colaboreze cu forțele armate ruse, precizează SBU.
Ucraina a doborât 12 din cele 18 drone cu care Rusia a atacat teritoriul ucrainean în timpul nopții, potrivit forțelor aeriene ucrainene citate Reuters. De asemenea, Rusia a folosit o rachetă Iskander-M, potrivit Kievului.
Întrucât se confruntă cu decizia Statelor Unite de a interzice loviturilor cu rachete în adâncul teritoriului Rusiei, pentru a minimiza capacitatea Rusiei de a lansa atacuri în masă, Ucraina este forțată să folosească drone produse pe plan intern pentru a viza aerodromurile și locurile de lansare a rachetelor rusești, relatează Kyiv Independent.
În ultimul an, Ucraina a reușit să crească substanțial producția internă de drone, acum capabile să atingă ținte aflate la 1.800 de kilometri distanță, potrivit informațiilor militare ucrainene.
Ucraina a efectuat cel puțin cinci lovituri asupra aerodromurilor rusești în august, care au fost confirmate pentru Kyiv Independent de o sursă de informații militare familiarizată cu operațiunile Kievului pe teritoriul rusesc.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Ucraina confirmă că a pierdut un F-16. Un pilot ucrainean de top a murit în urma prăbușirii avionului de luptă
- Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a afirmat joi că a petrecut mai multe zile pe frontul din Pokrovsk, în estul țării, unde rușii și-au intensificat recent presiunea.
- Rusia nu este pregătită să pună capăt războiului cu Ucraina, afirmă șeful diplomaţiei poloneze
- Vizat de un mandat de arestare, Putin face prima sa vizită într-o țară membră a Curţii Penale Internaţionale
- Dosarul „Parcul Patriotic”, folosit pentru epurarea armatei ruse de apropiații lui Șoigu. Încă un înalt ofițer a fost pus sub acuzare pentru corupție
- Rușii revendică cucerirea altor două localităţi din Doneţk şi Lugansk / Tot mai aproape de Pokrovsk
Evenimentele de joi, ziua 918 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro