Sari direct la conținut

Prietenii care se asculta. Germania, "faptuitor" sau "victima" in scandalul interceptarilor NSA?

HotNews.ro

In ciuda imensului scandal starnit de darea in vileag a interceptarilor practicate in stil mare de National Security Agency, NSA isi extinde, pe hectare intregi, centrul de monitorizare si stocare de date. Dar nu numai in SUA „se intinde broasca-n lac”. Dupa informatiile aparute vineri in Mitteldeutsche Zeitung si citate de televiziunea germana de stat ARD, „in ciuda criticii masive a actiunilor sale de ascultare, serviciul secret american NSA ar planifica extinderea activitatilor sale pe teritoriul german. In apropiere de Wiesbaden ar urma sa se creeze un nou centru de interceptari”. Guvernul german se arata „revoltat”. I se reproseaza insa „fatarnicie” si faptul ca practicile nu sunt noi, numai tehnica s-a schimbat. Iar un expert in servicii secrete afirma ca acesti „ochi si urechi” tintesc mai putin combaterea terorismului, cat spionajul economic, inclusiv asupra Germaniei.

NSA are deja trei centre de operare cunoscute, in Germania: la Stuttgart, Frankfurt si Darmstadt. La Stuttgart se afla biroul european al serviciului secret, din Darmstadt opereaza agenti ai centrului de siguranta a informatiilor, iar in Frankfurt agentii NSA sunt prezenti in sediul european al US-Army.

Informatiile aparute saptamana trecuta in mass-media germana se bazeaza pe relatarile unor participanti cu privire la sedinta de miercuri a Comisiei pentru Interne, in care presedintele serviciilor de informatii germane (Bundesnachrichtendienst-BND), Gerhard Schindler, ar fi comunicat planurile de extindere la Wiesbaden, a activitatilor NSA.

Oficial e faptul ca armata SUA construieste in prezent la Wiesbaden „un centru de informare militar”. Intrebarea care pune lumea pe jar este daca serviciile secrete americane sunt prezente in proiect si daca, de acolo, vor fi practicate interceptari in mediul civil.

Si Spiegel a relatat despre planurile NSA din Germania. Conform publicatiei, citate de Tagesschau.de, „in noul sediu central european al US-Army din Wiesbaden va lua fiinta si un centru de control hightech, cu birouri din care NSA ar urma sa spioneze telefoane si e-mailuri”.

Serviciul de informatii german BND a dezmintit informatiile aparute in presa, spunand ca acestea „nu sunt la obiect”. Noua constructie de la Wiesbaden e doar un vechi proiect al armatei americane, cu privire la care „BND nu ia in continuare nici o pozitie”.

Constructia de pe terenul militar din Wiesbaden-Erbenheim e un proiect de 124 de milioane de euro, care urmeaza a fi finalizat in anul 2015. Din informatiile date public de armata americana, acolo urmeaza a fi colectate informatii secrete, pentru actiunile acesteia in Europa.

Astfel, sediul central al US-Army se va muta de la Heidelberg la Wiesbaden. De acolo se vor monitoriza militar 51 de tari, printre care Rusia, Israelul, dar si interventiile armate americane in Afghanistan. Sediul central al intregilor forte armate americane din Europa ramane insa la Stuttgart.

„Spionajul economic este in Germania deosebit de eficient”, afirma profesorul Wolfgang Krieger, intr-un interviu acordat in 2 iulie jurnalistei Simone von Stosch, de la televiziunea de stat germana. Krieger este profesor la Universitatea din Marburg, specialist in activitatea serviciilor secrete si membru in Comisia de istorici care intocmeste studii referitoare la istoria Serviciului de informatii german BND.

Profesorul Krieger este de parere ca „interceptarile NSA sunt de mult cunoscute guvernului german” si ca Germania e o tinta principala a serviciilor secrete americane, din cateva motive: „Germania e cea mai mare putere industriala din Europa si un concurent puternic al SUA. Pe piata de automobile, nemtii au mult mai mult succes ca americanii, iar in dezvoltarea unor noi produse high-tech nemtii stau tot in fata. Firmele germane au mare succes, de exemplu pe pietele asiatice. Exista, prin urmare, interese americane, de a colecta informatii, pentru a-si asigura avantaje in lupta concurentiala ce are loc”.

Desi SUA isi justifica aceste practici de interceptari si supraveghere prin lupta impotriva terorismului, profesorul Krieger insista pe faptul ca principalul tel ar fi spionajul economic. „Cel putin asa afirma multi experti in siguranta. Structura economica a Germaniei face posibil acest lucru, si foarte usor. Avem o retea dezvoltata de intreprinderi mici si mijlocii. Aceste firme mici si inovative nici nu au posibilitatea de a se proteja impotriva spionajului economic. Astfel, acesta e in Germania deosebit de eficient, iar posibilitatile de aparare sunt limitate”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro