Prietenul lui Crin Antonescu din Canada: „Dacă Crin m-ar fi trădat, eu nu aș mai fi putut să fug din țară. Bag mâna în foc pentru el”

Ștefan Costache, bărbatul pentru care Antonescu a fost convocat la Securitate a reușit, până la urmă, să fugă din România comunistă. Sunat de Antena 3, el a povestit ce s-a întâmplat.
CNSAS a precizat marți că există o declarație dată de Crin Antonescu organelor Securității, în 1988, pe când era profesor în Niculițel, județul Tulcea. Antonescu „a fost convocat” la Securitate și a fost întrebat despre un prieten, numit ȘC, în comunicarea CNSAS. Consiliul precizează că, în urma analizării declarației și a altor arhive (unde s-a căutat dacă Antonescu a avut legături cu Securitatea), constatarea este că Antonescu nu a colaborat cu Securitatea, ca poliție politică.
Numele prietenului lui Crin Antonescu din 1988 este Ștefan Costache. El a explicat, în direct la Antena 3, că e în Canada, unde a fugit. Prima oară fusese prins de Securitate și, potrivit lui Costache, Antonescu nu l-a trădat.
„Dacă Crin m-ar fi trădat, eu nu aș mai fi putut să fug din țară. Bag mâna în foc pentru el”, a spus Costache la Antena 3, referindu-se la faptul că, la a doua tentativă, a reușit să plece din țară.
Înainte de această a doua plecare, a spus Costache, „Crin Antonescu a fost singura persoană în care am avut încredere să mă destăinui înainte de a pleca și l-am rugat frumos să-mi anunțe familia, părinții mei, după trei săptămâni după ce am plecat. Pentru că din informațiile mele știam că dacă a trecut această vreme mi-a reușit excursia și să-i asigure că sunt în siguranță și că-i voi contacta cu prima ocazie”.
Costache a fost întrebat de realizatori cum de e convins de integritatea lui Antonescu. Răspunsul a fost: „Nu am nicio îndoială sau o suspiciune că domnul Crin Antonescu ar fi fost informator. Absolut nu. E o calomnie”.
Atât Crin Antonescu, cât și Ștefan Costache au precizat că vor solicita CNSAS accesul la această declarație.
Într-o intervenție telefonică, Mugur Ciuvică a spus că „există încă un element important: în acei ani, Securitatea era organ de anchetă. Asta înseamnă că atunci când erai convocat, cum a fost Antonescu, te duceai, așa cum azi te duci când te cheamă procurorii”. Simpla prezență într-un dosar anchetat de Securitate, nu-l incriminează pe Crin Antonescu, „pentru orice om de bună credință”, a mai spus Ciuvică.