Prima hotarare bazata pe noul Cod Civil: un copil lasat in custodia ambilor parinti dupa divort
Judecatoria Oradea a emis, luni 3 octombrie, prima hotarare bazata pe articolele noului Cod Civil intrat in vigoare sambata 1 octombrie, informeaza portalul Juridice.ro. Magistratii din Oradea au deliberat intr-un dosar care privea custodia unui minor. Avocatul Mircea Ursuta a explicat pentru HotNews.ro ca instanta a dispus ca exercitarea autoritatii parintesti asupra minorilor sa se faca in comun de ambii parinti, o decizie practic imposibila pe vechiul cod civil.
“Prin sentinta civila nr. 9546/03.10.2011, Judecatoria Oradea, ca urmare a divortului, a dispus ca exercitarea autoritatii parintesti asupra minorilor sa se faca in comun de ambii parinti (art. 397 din Noul Cod civil). Prin aceeasi sentinta, instanta a stabilit domiciliul minorilor la mama si a incuviintat un program de vizitare a minorilor de catre tata.”, mentioneaza Juridice.ro.
Avocatul Mircea Ursuta a explicat pentru HotNews.ro ca in acest caz prevederile vechiului Cod Civil acorda exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului doar unuia dintre parinti. “Utilizand prevederile noului Cod Civil, instanta a hotarat ca ambii parinti sa decida asupra aspectelor importante legate de viata copilului. Spre exemplu, daca mama ar putea sa plece cu copilul in strainatate acum trebuie sa existe si acceptul tatalui. Trebuie sa decida impreuna, spre exemplu, ce liceu sa urmeze copilul. In acest caz, daca hotararea era luata inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod, aceste drepturi reveneau mamei”, a explicat avocatul Mircea Ursuta.
Citeste mai jos textul minutei
var docstoc_docid=”98192807″;var docstoc_title=”hot-NCC-minuta”;var docstoc_urltitle=”hot-NCC-minuta”;
Ce prevede Noul Cod Civil in privinta exercitarii autoritatii parintesti asupra minorilor
- Parintii casatoriti exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca. In cazul divortului parintilor autoritatea parinteasca se exercita potrivit dispozitiilor din cod referitoare la efectele divortului in raporturile dintre parinti si copii. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care casatoria parintilor copilului minor a fost anulata ori a incetat ca urmare a incheierii, cu buna credinta, a unei noi casatorii de catre sotul unei persoane declarata moarta dar care ulterior s-a dovedit a fi in viata.
- In limbaj comun se foloseste sintagma „custodia copiilor”, termen imprumutat din alte sisteme de drept, care nu se suprapune identic cu exercitarea autoritatii parintesti dupa divort, dar care este folosit si intr-o serie de documente internationale, cum ar fi Conventia Europeana privind recunoasterea si aplicarea hotarârilor privind custodia copiilor si restabilirea custodiei copiilor din 1980.
- Pe langa dispozitiile Noului Cod Civil privind efectele divortului in raporturile dintre copii si parinti, trebuie avute in vedere si drepturile copilului prevazute de Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Vezi mai jos ce prevede Noul Cod Civil in privinta exercitarii autoritatii parintesti asupra minorilor
EXERCITAREA AUTORITĂȚII PĂRINTEȘTI DUPĂ DIVORȚ
var docstoc_docid=”98193341″;var docstoc_title=”EXERCITAREA AUTORITÄ‚Å¢II PÄ‚RINTEÅžTI DUPÄ‚ DIVORT”;var docstoc_urltitle=”EXERCITAREA AUTORITÄ‚Å¢II PÄ‚RINTEÅžTI DUPÄ‚ DIVORT”;