„Prima lovitură grea pentru suveraniștii din Europa”. Ce a scris Corriere della Sera după triumful „suprinzător” al lui Nicușor Dan

Mii de oameni au invadat centrul Bucureștiului, cu drapelele României și Uniunii Europene, scandând numele eroului lor, Nicușor Dan, și sloganul „Rusia, România nu e a ta”. Dansând și cântând, o bucurie de nedescris. Oamenii candidatului independent nu au așteptat rezultatele oficiale. Imediat după rezultatele exit-poll care l-au plasat la conducere, au ieșit pe străzi într-o noapte ce pare să fi intrat deja în istorie: este prima lovitură grea pentru suveraniștii din Europa, relatează Corriere della Sera.
Publicația italiană scrie că primarul proeuropean al Bucureștiului a reușit ceea ce mulți analiști au descris drept miracol – a răsturnat rezultatul din primul tur de scrutin, în care suveranistul George Simion obținuse un scor dublu față de al său, și nici măcar nu a fost o cursă umăr la umăr cum se anticipa. La miezul nopții, Nicușor Dan nu mai putea fi prins din urmă de contracandidatul său din finala prezidențială.
Corriere della Sera scrie că, pe măsură ce numărătoarea continuă, tensiunile cresc pe fondul temerii nesfârșite că alegerile s-ar putea transforma într-o noapte a dezordinii, într-o țară divizată de anularea scrutinului din 2024. Totuși, acest lucru nu a descurajat sărbătoarea.
O mulțime de oameni, mai ales tineri, s-a adunat pe bulevardul Regina Elisabeta. Aceștia au venit cu drapelele României și Uniunii Europene, aplaudându-și eroul care a reușit să catalizeze sprijinul pro-europenilor români de toate felurile, mai scrie Corriere della Sera, care a discutat cu o parte dintre ei în grădinile Palatului Cotroceni, pe care președintele interimar Ilie Bolojan le-a deschis după preluarea mandatului.
„Nu știm dacă aceia care vin după el le vor închide din nou”, au declarat aceștia, cu neliniște, după vot.
Publicația italiană mai scrie că reușita lui Nicușor Dan a venit după o săptămână de schimburi aprige între cei doi contracandidați, un „război” purtat în principal pe rețelele sociale.
„Aceste alegeri au fost cele mai sociale din istorie”, estimează Elena Calistru, de la Funky Citizen. ONG-ul a menționat că postările candidaților au generat o „implicare” record, cu 100 de milioane de interacțiuni în timpul acestei campanii, deși, de obicei, acestea se mențin la ordinul a câteva sute. Un alt indicator îl reprezintă steagurile, cu ajutorul cărora raportăm conținutul neadecvat furnizorilor. „În mod normal, în campanii suntem sub 700, în aceasta am ajuns la 5 mii”.