Sari direct la conținut

Prima reacție a lui Vladimir Putin după decesul președintelui din Iran: „O tragedie enormă”

HotNews.ro
Vladimir Putin și Ebrahim Raisi, Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vladimir Putin și Ebrahim Raisi, Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanțe conducerii Iranului pentru decesul președintelui Ebrahim Raisi, într-un mesaj transmis pe site-ul oficial al Kremlinului, citat de Tass. La rândul său, ministrul de Externe Serghei Lavrov a subliniat că în tragedia aviatică au murit „doi prieteni adevărați” ai Rusiei.

„Vă rog acceptați condoleanțele noastre profunde în legătură cu tragedia enormă care a căzut asupra poporului Republicii Islamice a Iranului prin accidentul aviatic care a luat viața președintelui Ebrahim Raisi, precum și viețile mai multor oficiali proeminenți ai țării”, se menționează în mesaj.

Rusia a transmis condoleanțe după moartea lui Ebrahim Raisi prin intermediul ambasadei de la Teheran, cât și prin ministrul de externe Serghei Lavrov care a subliniat că președintele Raisi și ministrul de externe au fost mereu „prieteni adevărați ai Rusiei”.

„În Rusia, președintele Ebrahim Raisi și ministrul de exterene Amir-Abdollahian erau cunoscuți ca prieteni adevărați și de încredere ai țării noastre. Rolul lor în întârirea cooperării ruso-iraniene și întărirea parteneriatului bilateral este de neprețuit. Trimite condoleanțele noastre sincere către familiile și prietenilor victimelor, precum și întregului popor prieten al Iranului. Gândurile și inimile noastre sunt alături de voi în această oră tristă”, a transmis Lavrov.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de Externe Hossein Amir-Abdollahian au murit într-un accident de elicopter produs duminică în zona muntoasă din apropierea graniţei cu Azerbaidjanul.

Decesul lui Raisi – văzut drept potenţial succesor al liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei – a fost confirmat luni dimineață de oficialii iranieni. În accident au murit toate cele nouă persoane aflate la bordul elicopterului.

Gruparea palestiniană Hamas, liderul Comitetului Suprem Revoluționar al grupării Houthi din Yemen și președintele indian Narenda Mondi au fost primii care au transmis mesaje de condoleanțe după ce Iranul a confirmat oficial decesul președintelui Ebrahim Raisi

Un mesaj a fost transmis și de UE prin președintele Consiliului European. „Uniunea Europeană exprimă condoleanțe sincere pentru moartea președintelui Raisi și a ministrului de Externe Abdollahian, precum și pentru ceilalți membri ai delegației și echipajului de zbor implicați în accidentul de elicopter. Gândurile noastre se îndreată către familii”, a scris Charles Michel pe X.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro