Sari direct la conținut

Primăria Capitalei: Teatrul Metropolis a vândut în 2021 circa 2.200 de bilete și a dat gratis 53.934, având încasări în medie de 1.750 lei/spectacol

HotNews.ro
Teatrul Metropolis, Foto: Teatrul Metropolis
Teatrul Metropolis, Foto: Teatrul Metropolis

Teatrul Metropolis a vândut în 2021 circa 2.200 de bilete și a dat gratis 53.934, având încasări în medie de 1750 lei/spectacol, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Capitalei. Teatrul este subvenționat de Primăria Capitalei și a primit în 2020 de la instituție circa 8,1 milioane lei, iar în 2021 va primi circa 10 milioane lei. Teatrul Metropolis nu se închide, a transmis Primăria Capitalei.

Informațiile au fost transmise de Primăria Capitalei în condițiile în care angajații teatrului au trimis recent municipalității o scrisoare deschisă în care arată că nu mai pot continua activitatea artistică deoarece nu le-au fost plătite salariile. Totodată, Primăria Capitalei a început evaluarea managerilor teatrelor pe care le subvenționează.

  • ”Numărul de bilete vândute este infim în raport cu beneficiarii neplătitori. În 2021 Teatrul Metropolis a vândut pe tot parcursului anului 2.170 de bilete. Asta, în condițiile în care a avut la dispoziție 4 săli de spectacole care, cumulat, au 750 de locuri. Totodată, teatrul a raportat, pe lângă cele 2.170 de bilete un număr de 53.934 de beneficiari neplătitori. În legătură cu aceștia, teatrul nu a prezentat niciun fel de date cum au fost măsurați și nu există un mecanism clar de cuantificare al acestor persoane.
  • Un calcul bugetar arată că din cei 9.260.000 lei cheltuiți și 2.170 de bilete vândute în 2021, costul per beneficiar plătitor este de 4.267 lei. Sau altfel spus, pentru fiecare spectator care a cumpărat un bilet de 35 de lei, teatrul a cheltuit 4.267 lei.”, se arată în comunicatul transmis de Primăria Capitalei.

Argumentul că teatrul nu și-a îndeplinit țintele de venit propuse din cauza pandemiei nu este unul valid, au transmis reprezentanții Primăriei Capitalei.

”În condiții egale, alte teatre din București cu un număr mai mic de locuri disponibile, cu spectacole mai puține în repertoriu, cu o mai mică notorietate, au realizat încasări din bilete de 10 ori mai mari decât Teatrul Metropolis”, se arată în comunicatul transmis de municipalitate.

Costurile pentru un spectacol, care reies din rapoartele teatrului, sunt foarte mari, se mai arată în comunicat. Astfel, teatrul a cheltuit pentru a prezenta cele 40 de spectacole care îi aparțin suma de 8.158.165, respectiv, bugetul alocat de către PMB pentru 2021, peste care a mai făcut datorii de 1,1 milioane lei, potrivit sursei citate.

”Un calcul matematic arată că: 9.260.000 lei împărțiți la 40 de spectacole este egal cu 231.500 lei cheltuieli per spectacol. Pe de altă parte, teatrul a avut încasări în medie per spectacol de 1750 lei. Așadar, în termeni strict bugetari, teatrul a cheltuit în medie 46.000 de euro pe fiecare spectacol și a încasat înapoi 350 de euro”, se arată în comunicatul transmis de Primăria Capitalei.

Conducerea teatrului a alocat sume enorme unor producții de teatru, în condițiile în care nu-și îndeplinea țintele de venit propuse, mai spun reprezentanții instituției.

”Teatrul Metropolis a cheltuit anul trecut pe producția unui spectacol în care au jucat 3 actori consacrați și o tânără actriță suma de 265.117 lei. Onorariile plătite acestor actori pentru repetiții au fost de 64.490 lei, onorariul pentru cele 9 spectacole jucate a fost de 58.047 lei și onorariul pentru premieră, de 6.443 lei. Practic, într-un an pandemic, teatrul a decis să cheltuie o sumă enormă, care nu putea fi acoperită din încasările propuse”, a mai comunicat Primăria Capitalei.

O altă descoperire făcută de reprezentanții Primăriei Capitalei este că veniturile spectacolelor jucate în regim online s-au dus către terți care au vândut biletele și nu în bugetul teatrului.

”Nota trimisă de managerul Teatrului Metropolis în data de 5 aprilie arată că au fost jucate cu mare succes trei spectacole online, s-au vândut 406 bilete, iar suma încasată a fost de 12.992 lei. Totodată, informațiile comunicate public de actorii colaboratori, arată că la un singur spectacol au fost vândute 3.700 de bilete, care la valoarea de 35 de lei per bilet înseamnă 129.500 de lei. Practic, dintr-un singur spectacol un privat care a vândut biletele teatrului a încasat de 10 ori mai mult decât a reușit instituția pentru 3 spectacole jucate”, se arată în comunicatul transmis de municipalitate.

În ceea ce privește datoriile acumulate de teatru și faptul că nu au fost plătite salariile/onorariile artiștilor și închiderea teatrului, Primăria Capitalei a comunicat următoarele:

  • Teatrul Metropolis nu se închide. Alocarea bugetară de anul acesta este de 10 milioane de lei (respectiv 2 milioane de euro) care sunt suficienți pentru plata cheltuielilor de funcționare, a salariilor și a datoriilor restante.
  • Datoriile Teatrului Metropolis nu au fost comunicate către Primăria Municipiului București. La 31 decembrie 2021, Teatrul Metropolis nu a înregistrat vreo datorie sau, cel puțin, nu a comunicat-o către Primăria Municipiului București. În evidențele contabile ale PMB, teatrul figura la data de 28 februarie 2022 cu un excedent bugetar de 20.000 lei.
  • Primăria Municipiului București a aflat de datoriile Teatrului Metropolis în valoare de 1,1 milioane lei în preziua evaluării directorului instituției, George Ivașcu.
  • Datoriile către artiști sunt în acest moment de 483.292,10 lei, conform unui raport trimis de către managerul instituției în data de 5 aprilie 2022. La acestea se adaugă datorii către colaboratorii Ziarului Metropolis de 22.504 lei. În total, datoriile către artiștii colaboratori se cifrează la aproximativ 500 de mii de lei și nu 600 de mii de lei, așa cum au speculat unii colaboratori ai teatrului, în spațiul public.
  • Această datorie nu ar fi trebuit să existe, dacă teatrul și-ar fi atins țintele de venit propuse pentru anul 2021. În raportul depus, teatrul și-a asumat că va obține, conform proiecției bugetare, venituri proprii în valoare de 900 000 lei. În realitate, instituția a realizat, conform propriilor declarații, venituri proprii în 2021 în valoare de 491.164 lei. Așadar, teatrul a realizat venituri mai mici cu 408.836 lei, sumă care este apropiată de datoria acumulată de teatru pentru plata artiștilor colaboratori.
  • Cu alte cuvinte, teatrul a cheltuit niște bani pe care nu îi avea, dar pe care a declarat ca îi va face. Când nu i-a făcut, a acuzat Primăria Capitalei că lasă instituția fără bani și că nu își poate plăti artiștii colaboratori. O astfel de abordare nu este una corectă, având în vedere că situația a fost generată de administrația teatrului și nu de către PMB.

Obiectivul Primăriei este să elimine treptat invitațiile la teatrele de stat

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că vor sprijini în continuare teatrele, dar cer o mai bună gestionare a banilor publici.

”În acest sens, în prezent are loc o evaluare a managerilor instituțiilor de cultură din subordinea PMB. Această evaluare este una transparentă, fiind transmisă în regim online, acolo unde managerii și-au dat acordul în prealabil. (…)Obiectivul pe care și-l propune PMB este să elimine treptat invitațiile la teatrele de stat. Primăria Capitalei susține, în continuare, nevoia de a avea un preț scăzut al biletului, respectiv un preț redus pentru categoriile de public cu venit mic. Totodată, PMB dorește să descurajeze obiceiul gratuității, deoarece acest lucru distorsionează piața culturală și generează concurență neloială teatrelor independente”, se arată în comunicatul transmis de Primăria Capitalei.

Angajații teatrului Metropolis dau vina pe conducerea Primăriei Capitalei

Într-o scrisoare deschisă semnată de angajații și colaboratorii teatrului, aceștia atrag atenția că instituția de cultură nu își mai poate continua activitatea artistică deoarece s-au strâns datorii de peste 600.000 lei la plata salariilor/onorariilor.

”Teatrul Tineretului „Metropolis”, primul și cel mai important teatru de proiecte, este astăzi în imposibilitatea de a-și mai susține activitatea artistică. Această situație a generat în spațiul public tot felul de acuzații nefondate la care, din respect pentru spectatori, ne vedem datori să răspundem. Prima afirmație falsă este că Teatrul Tineretului „Metropolis” își mai poate susține activitatea în continuare după acordarea bugetului pe anul 2022 de către Consiliul General al Municipiului București. În realitate, la finele anului 2021, Teatrul Tineretului „Metropolis” avea o datorie de 626.079,48 lei, generată de activitatea de bază (artiști, producție, drepturi de autor și conexe, colaboratori etc.), restul de 489.262,90 lei fiind către alte entități care au legătură cu activitatea curentă. Deci, un total de 1.115.342, 38, la finalul anului 2021”, se arată în scrisoarea deschisă.

Aceștia acuză că datoria este generată de către conducerea Primăriei Municipiului București, care nu a respectat bugetul aprobat de către Consiliul General al Municipiului București în anul 2021.

”Primăria are cunoștință de această datorie care reiese din raportările lunare pe care teatrul le face, în mod obligatoriu, către Direcția Economică a Primăriei Municipiului București, aflată în subordinea Primarului General. În anul 2022, din bugetul alocat de 1.100.000 lei pentru proiecte, Teatrul Tineretului „Metropolis” trebuie, în primul rând, să achite datoria acumulată din 2021-2022. În concluzie, această situație financiară ne pune în incapacitatea faptică de a mai susține spectacole în această stagiune”, se arată în scrisoare.

Managerii teatrelor, evaluați de Primăria Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat pe pagina de Facebook că în perioada 6 și 12 aprilie au loc evaluări ale directorilor instituțiilor culturale din subordinea Primăriei Capitalei (teatre, muzee, biblioteci și alte asemenea instituții).

”Evaluările încep azi cu managerii Teatrului de Revistă Constantin Tănase, Teatrului de Comedie, Teatrului Țăndărică și Teatrului Metropolis. Am propus ca evaluările să fie online, pentru transparență, dar nu toți managerii au acceptat. Pentru evaluările care se transmit online, intrați aici: https://www.pmb.ro/transmisie-live .Revin cu concluzii la finalul tuturor evaluărilor”, a scris primarul general pe 6 aprilie.

Pe 7 aprilie au avut loc interviurile cu directorii de la Teatrul Ion Creangă, Teatrul Masca, Teatrul Mic și Teatrul Odeon.

”Aceste interviuri au fost transmise în direct pe pagina de internet a Primăriei Generale (atunci când directorii și-au dat acordul pentru acest lucru), iar înregistrările vor fi puse pe site. Evaluarea directorilor de teatru se face de către o comisie compusă din specialiști în domeniu și reprezentanți ai PMB. Specialiștii din comisie sunt Bogdana Darie-Crețu, Adrian Neacșu, Dan Cristi Cogălniceanu, Costel Cașcaval, Șerban Puiu, Alexandru Boureanu, Alexandru Berceanu și Anca Sigartău, deci oameni de teatru și film cu notorietate și cu rezultate recunoscute. Din comisie mai fac parte, ca reprezentanți din partea primăriei, Diana Punga (administrator public), Liliana Fedorca (directoarea Direcției Cultură, Învățământ, Turism) și Andrei Rizea (din partea Direcției Economice). Precizez că notarea managerilor se face atât pe baza rapoartelor de activitate, cât și pe baza interviurilor susținute. Ambele lucruri sunt importante și ambele contează pentru nota obținută”, a comunicat Nicușor Dan pe 7 aprilie.

Marius Manole: Nicușor Dan, nu ți-e rușine?

Actorul Marius Manole a scris pe pagina de Facebook că Liliana Maria Toderiuc-Fedorca și Diana Punga, nu au nicio expertiza in domeniul culturii.

”Să vă fie rușine, Diana Pungă, Liliana Maria Toderiuc-Fedorca. E penibil că am ajuns ca două parvenite să controleze cultura în Bucureșți. O profesoară de matematică membră PNL, fostă membră ALDE și doamna Pungă fosta șefă de campanie a lui Nicușor Dan fără nici un fel de expertiză în domeniul culturii. Asta e managementul “performant“ promis de Nicușor Dan. Nicușor mă sunai în ziua votării.. erai disperat că Firea era peste tine.. Te-am votat, i-am implorat și pe alții să o facă și acum mi-e rușine. Am greeeeeeeeesit! Data viitoare să le suni pe doamna Pungă și pe doamna Fedorca să te ajute să devii primar. Nu ti-e rușine?”, a scris Marius Manole pe pagină de Facebook.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro