Primele amendamente ale Coaliției la legea de 3 miliarde de euro: cinci modificări pentru pensiile speciale
PSD, PNL și UDMR au discutat duminică seara, la vila Lac, amendamentele pentru legea pensiilor speciale care se află în Parlament. Variantele de lucru nu satisfac cerințele Comisiei Europene, dar au deblocat negocierile din PSD-PNL-UDMR.
Astfel s-au convenit introducerea următoarelor amendamente în comisiile de specialitate, la Senat:
- impozitarea cu 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor speciale (Comisia European cere 30%)
- cumulul de pensii speciale se elimină
- la pensiile militarilor vor fi eliminate cinci sporuri
- magistrații din CSM nu se mai pot pensiona după un singur mandat
- pensiile se vor indexa anual cu inflația și nu cu salariul
Propunerile vor fi depuse la Senat și urmează să fie dezbătute în comisiile de specialitate în regim rapid. Senatul trebuie să adopte proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale până miercuri, 29 martie, altfel acesta va trece tacit de prima cameră sesizată.
Variantele discutate în Coaliție nu îndeplinesc cerințele asumate de România în prin PNRR care prevăd o reforma reală a pensiilor speciale bazată pe contributivitatea mai mare a celor care beneficiază de aceste venituri.
Oficialii europeni subliniază într-o scrisoare trimisă Guvernului că par semnificative două opțiuni analizate de Bancă: rata de înlocuire a veniturilor de 45% și baza de calcul raportată la veniturile din întreaga carieră.
„Adoptarea oricăreia dintre cele două ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivității cerut de anexa CID. Luarea în considerare a veniturilor obținute în întreaga carieră ar trebui să fie opțiunea preferată, deoarece ar spori, de asemenea, echitatea sistemului. Această opțiune ar putea fi adoptată în combinație cu alinierea indexării pensiilor militare la cea din sistemul general, ceea ce ar asigura o rată adecvată a prestațiilor în viitor”, se arată în scrisoarea oficialilor europeni.
De asemenea, Comisia Europeană cere României și eliminarea posibilității pensionării anticipate la vârsta de 45 de ani.
Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că negocierile vor continua în Coaliție pe proiectul de lege și există posibilitatea ca în dezbaterile de la Camera Deputaților să fie introduse noi amendamente care să crească procentul de impozitare pentru partea de necontributivitate la pensiile speciale.