Sari direct la conținut

Primele orașe de pe Marte pot folosi o soluție neașteptată, inspirată din vremea inginerilor Imperiului Roman, susțin cercetătorii

HotNews.ro
Primele orașe de pe Marte pot folosi o soluție neașteptată, inspirată din vremea inginerilor Imperiului Roman, susțin cercetătorii
Colonie marțiană Credit foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Romanii au sistematizat teritorii întregi, cu drumuri, lucrări agricole și de inginerie civilă și orașe dintre care unele durează și astăzi și au făcut diferența între dezvoltare și subdezvoltare pentru Nordul Africii sau zone din Orientul Apropiat, în ciuda deșertului sau a climei aspre. Nu foarte mult în viitor, ideile lor pot fi folosite colonizarea planetei Marte, susțin oamenii de știință.

Într-un recent studiu publicat în revista Acta Astronautica, cercetătorii iranieni de la Universitatea Kharazmi, din Teheran, toți membri ai departamentului de inginerie civilă, susțin că o metodă de inspirație romană poate fi cheia pentru construcții de durată, stabile, care să reprezinte fundația viitoarelor orașe marțiene.

Este vorba despre ciment creat cu ajutorul resurselor locale (regolit), la care va fi adăugat, oricât de excentric ar suna, urină de la astronauți. Practica aceasta era cunoscută din vremea romanilor, adaugă autorii studiului, cei care subliniază că inginerii din acele vremuri adăugau aditivi organici (sânge și urină de proveniență animală) în materialele de construcție, pentru a le spori rezistența.

O clădire pe Marte trebuie construită complet diferit față de cum se face pe Terra

Pe Marte, susțin inginerii iranieni, construcția unei clădiri va fi complet diferită față de modul în care o facem pe Terra. Astfel de clădiri vor trebuie să se confrunte cu o presiune atmosferică scăzută, cu un bombardament de radiații ultraviolete și, nu în ultimul rând, vor avea de înfruntat lipsa apei. Toate aceste probleme pot afecta durabilitatea unei clădiri.

În alt timp, dar la o scară imensă, e ceea ce au făcut inginerii și meșterii Imperiului Roman în Africa de Nord, acolo unde Tunisia, de exemplu, a devenit un reper de dezvoltare ca orașe și lucrări civile, încă din Antichitate. Diferența dintre dezvoltarea rețelei de drumuri dintre Tunisia și alte țări din regiune, Egipt sau Algeria, a rămas și astăzi, după mii de ani.

Revenind la studiul despre Marte, primii astronauți care vor ajunge pe planeta roșie vor trebui să se descurce cu resursele locale pe care le au la dispoziție. Poate cea mai importantă este energia. Și cum o centrală nucleară cu siguranță nu se va afla printre primele proiecte, dată fiind cantitatea uriașă de resurse necesară, energia solară va fi cea mai la îndemănă sursă disponibilă în prima parte a proiectului.

Apa există, însă este concentrată, în cea mai mare parte, în zona polilor. Devine astfel imperios necesar ca materialele de construcție să necesite cât mai puțină apă.

AstroCrete, cimenul spațial realizat fără apă

Plecând de la aceste observații, autorii studiului susțin că au analizat absolut toate datele oferite de sondele spațiale, cele de  amartizare, precum și de roverele care au ajuns vreodată pe Marte. Pe baza informațiilor oferite de acestea, specialiștii din Teheran au identificat 11 tipuri de ciment care pot fi create cu ajutorul regolitului marțian, în funcție de compoziția acestuia.

Liantul, în opinia lor, va fi oferit de albumina serică, substanță care asigură distribuția normală a fluidelor în organismul nostru și care se regăsește, printre altele, în sânge, în urină sau în lacrimi.

Din cele 11 tipuri de ciment identificate, inclusiv amestecuri de geopolimeri și silicat de magneziu, autorii studului sunt de părere că un ciment pe bază de sulf pare cel mai promițător în acest moment.

Așa cum au subliniat încă de la începutul studiului, soluția lor este una care să ajute în primele etape ale colonizării. Pe termen lung, viitorii coloniști vor descoperi cu siguranță și alte resurse locale care să le pemită extinderea coloniilor. Astfel, concluzionează ei, studii suplimentare cu privire la mediul și resursele marțiene sunt imperios necesare.

INTERVIURILE HotNews.ro