Sari direct la conținut

Primele trei fonduri de pensii de pe pilonul II insumeaza doua treimi din conturile goale

HotNews.ro

Primii trei jucatori din piata pensiilor private obligatorii (pilon II), care au incasat aproape 70% din contributiile virate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), sunt ingrijorati de ponderea mare a conturilor goale in portofolii, acestia acumuland aproximativ doua treimi din totalul conturilor goale din sistem. Totalul sumelor virate de CNPAS este de 88,19 milioane lei (24,13 milioane euro), valoarea medie pe asigurat fiind de 7,55 euro. Primele viramente catre fondurile de pensii obligatorii, aferente lunii martie, au fost facute pe 20 mai.

Primele trei fonduri de pensii obligatorii administrate privat, care au primit cea mai mare parte a viramentelor (70%), acumuleaza si cea mai mare parte (65,5%) a conturilor goale, respectiv 629.900 din totalul de 961.355 conturi goale pe pilonul II.

Ponderea conturilor goale este de 20,8% din totalul participantilor in cazul fondului administrat de ING, 22,7% pentru Allianz tiriac si peste un sfert in cazul Generali.

Numarul conturilor goale variaza de la o cincime la peste o treime din portofoliul de clienti ai fondurilor de pensii pe pilonul II

ING Pensii Private detine 33,2% din piata, fiind urmat de Allianz-tiriac Pensii Private, cu o cota de piata de 25,6% si de Generali Fond de Pensii, cu 9,37%, acestia ingloband cea mai mare parte a numarului total de 4,15 milioane participanti la pilonul II, al pensiilor obligatorii administrate privat.

Urmatorii jucatori din piata, Aviva (cu o cota de 7,35%) si Interamerican (cu 6,35%), au primit, de la CNPAS, viramente totale in valoare de 5,95 milioane lei, respectiv 4,3 milioane lei.

AIG, al saselea jucator din piata, cu o cota de 6,28%, a primit viramente totale de 6,4 milioane lei, mai mari decat administratorul de pe locul cinci, insa acest lucru se datoreaza numarului mai mic de conturi goale pe care le are compania.

Ponderea conturilor goale in portofoliul de clienti ai fondurilor de pensii de pe pilonul II variaza de la 20,8% (in cazul fondurilor administrate de Aviva si ING) la 36,1% (in cazul fondului Prima Pensie).

E de mentionat, insa, ca o parte din fondurile cu un procent ridicat de conturi goale, precum KD si Prima Pensie, au doar cateva mii de aderenti, comparativ cu primii clasati, la care au aderat sute de mii sau chiar milioane de participanti.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a anuntat, luni, cu o zi inainte de efectuarea primelor viramente, ca 23,13% dintre participantii la pilonul II au conturile goale.

Reprezentantii fondurilor de pensii spun ca sunt prea multe conturi goale si cer angajatorilor sa achite contributiile pentru salariati

Reprezentantii companiilor care administreaza principalele fonduri de pensii de pe pilonul II spun ca sunt ingrijorati de numarul foarte mare al conturilor goale si, de la caz la caz, solicita reglementarea mai severa din partea autoritatilor pietei sau pun la dispozitie solutii proprii, cum ar fi o pagina electronica, pe care clientii sa-si poata vedea contul, pentru a sti daca angajatorii le-au platit contributiile.

Presedintele ING Pensii Private, Radu Vasilescu, a declarat, pentru NewsIn, ca valoarea contributiilor a fost conform asteptarilor, dar ca nu se astepta la nivelul de peste 287.000 de conturi goale.

Vasilescu este totusi optimist in privinta gradului de colectare si considera ca acesta se va imbunatati, in conditiile in care angajatii vor pune presiune pe angajatori sa le vireze contributiile. „De saptamana viitoare punem la dispozitie o pagina web, prin care participantii pot accesa contul personal, pentru a vedea astfel contributia care le intra in cont (www.mying.ro)”, a explicat Vasilescu.

Crin Andanut, presedintele Allianz-Tiriac Pensii Private – compania numarul doi in piata de profil -, spune ca numarul mare de conturi goale face sa iasa la suprafata una dintre cele mai mari probleme ale sistemului, aceea a companiilor care nu platesc asigurarile angajatilor.

„Sunt foarte multe conturi goale, ceea ce reprezinta o mare problema a sistemului. Acum iese la suprafata situatia companiilor care nu platesc asigurarile angajatilor sau pur si simplu nu completeaza cu atentie declaratiile nominale. in aceste conditii, este afectat interesul fiecarui salariat, care isi plateste cu regularitate contributiile sociale”, a explicat Andanut.

Pe de alta parte, directorul Generali Pensii, Ioan Vreme, este nemultumit atat de nivelul contributiilor, cat si de numarul conturilor goale, dar spera ca situatia se va imbunatati in perioada urmatoare. „Nivelul contributiilor virate la 20 mai este sub asteptari, iar numarul de conturi goale este mult prea mare”, considera Vreme.

De aceeasi parere este si directorul general execultiv al Aviva Pensii Private, Eugen Voicu, in conditiile in care fondul pe care il administreaza are o pondere de 27,3% a conturilor goale in portofoliu.

Unii angajatori nu au depus declaratia nominala privind contributia de asigurari de stat. Pentru CNPAS, lipsa acestor declaratii se contabilizeaza sub forma unor „conturi goale”, ce reprezinta tocmai acei participanti ale caror declaratii nominale nu au fost depuse de angajatori. in aceasta categorie mai intra si persoanele care nu mai au un loc de munca sau parintii care se afla in perioada de ingrijire a copiilor.

Presedintele CNPAS, Mariana Campeanu, a declarat, luni, ca printre angajatorii care nu au depus declaratiile nominale pentru angajati se numara si „firme serioase” precum Volksbank, Spitalul Universitar, Distrigaz si RATB.

In primul an de activitate pe pilonul II, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro