Primii pași după ce lansezi un magazin online

La Stup găsești tot ce ai nevoie dacă vrei să începi sau să crești o afacere: o comunitate de peste 29.000 de membri, evenimente gratuite unde poți învăța despre schimbări fiscal, digital marketing, vânzări și multe altele și peste 20 de parteneri cu servicii la preț preferential pentru comunitatea Stup. Astăzi povestim cu echipa Gomag, partenerul Stup care îți oferă toate instrumentele și suportul necesar pentru a vinde în online. Și dacă vrei să afli mai multe despre Stup, intră aici.
Ecosistemul de eCommerce din România evoluează de la zi la zi. De la click, la click.
Realist vorbind, atitudinea ”lansez, și clienții vor veni”, pur și simplu nu funcționează. Conform celor mai noi statistici, între 45.000 și 50.000 de companii din România vând online (fie că dețin un magazin propriu, fie pe alte canale online).
Așadar, contextul în care îți lansezi un magazin online e asemănător cu un ocean plin de… rechini. Ai nevoie de o strategie bine pusă la punct, dacă vrei să atragi oamenii și să îi convingi să devină clienții tăi.
Acțiunile pe care le faci în procesul de pregătire a lansării, dar și imediat după aceasta, determină succesul sau eșecul afacerii tale.
Iată ce pași îți recomandă echipa din spatele platformei Gomag, una dintre cele mai populare soluții eCommerce autohtone, cu peste 4.200 de magazine online active, să parcurgi în planul de lansare al propriului tău magazin online.
1. Accelerează indexarea magazinului în Google și alte motoare de căutare
Traficul organic și plătit în motoarele de căutare vine la pachet, uzual, cu o intenție comercială mai pronunțată decât orice alt tip de trafic.
Practic, când oamenii îți caută produsele pe Google, de exemplu, o fac, de obicei, pentru că sunt conștienți că au o nevoie sau problemă, și caută soluții pe care să le cumpere, pentru a rezolva situația.
Ceea ce îți dorești să se întâmple după ce mergi cu magazinul live, este să fii indexat cât mai repede, pentru a fi și găsit mai ușor.
Vezi ce acțiuni poți face pentru a accelera acest proces de indexare:
- Adaugă sitemap-ul (harta cu URL-urile magazinului) în contul tău de Google Search Console. Dacă vinzi cu platforma Gomag, găsești foarte ușor sitemap-ul introducând în bara de search URL-ul https://www. domeniultau .ro/sitemap/sitemap.xml
- Activează proprietățile Google legate de magazinul tău: Google Search Console, Google Analytics, Google Tag Manager. Acestea te ajută enorm pe partea de SEO și dau un impuls motorului de căutare.
- Distribuie magazinul tău pe rețelele de socializare, pentru a-i crește vizibilitatea și traficul.
- Începe să publici articole pe blogul magazinului, cu link-uri spre diferite pagini ale acestuia (sau direct componenta produse, dacă folosești Gomag).
- Trimite spre publicare comunicate de presă sau advertoriale pentru anunțarea lansării / campaniei speciale rulate de magazinul tău.
2. Stabilește produsele vedetă pentru lansare
Un alt pas prioritar în procesul de lansare al magazinului tău este selectarea produselor vedetă din prima ta campanie.
Produsele vedetă, tractor sau locomotivă (cum mai sunt cunoscute), reprezintă cele mai atrăgătoare repere din oferta ta de produse. De exemplu, pot fi produse unice, bestseller, pentru care ai deja recenzii (din prelansare, de ex.), care au accesorii sau care sunt intens căutate.
Rolul lor este să atragă atenția în materialele de promovare și să te ajute să obții rapid primele vânzări din magazin.
În plus, atunci când produsele vedetă sunt incluse în promoții tip pachete de produse sau au afișate variante de upsell (recomandări produse mai scumpe) și cross-sell (recomandări produse complementare), te vor ajuta să crești valoarea medie a comenzii – practic, să convingi oamenii să cumpere mai mult din magazin.
În pregătirea campaniei de lansare, folosește produsele vedetă ca ”momeală” – adaugă imaginea și beneficiile lor în bannere, reclame, postări și video-uri.
3. Rulează o campanie completă de lansare
Dacă vrei să faci buzz în piață în momentul lansării, trebuie să treci prin 3 etape. Iată, pe scurt, care sunt acestea și ce faci în fiecare:
#1. Etapa de teasing
- Folosește paginile Social Media ale magazinului pentru a da indicii că urmează o lansare cu ceva special.
- Pregătește un landing page (pagină specială în site) cu ajutorul căruia să captezi adresele de email ale celor interesați de lansarea ta. Poți oferi recompense diverse pentru înscriere, de la acces exclusiv în prelansare, până la vouchere extra, primele x comenzi cu transport gratuit etc.
- Organizează un concurs – acest format de promovare are un impact enorm pe partea de vizibilitate.
#2. Etapa de prelansare
- Deschide vânzările pentru cei care s-au înscris în landing page-ul tău.
- Colaborează cu parteneri pentru a duce mai departe vorba despre afacerea ta: proprii tăi prieteni (le poți oferi, de ex., coduri de discount pe care să le distribuie), creatori, influenceri, firme non-competitoare.
- Folosește cronometre și beneficii cu timp limitat pentru a crește sentimentul de anticipare pentru momentul lansării.
#3. Etapa de lansare
- Lansează oficial magazinul cu un landing page optimizat, unde prezinți oferta ta. Campania ta ar putea dura, de exemplu, 5 zile (pentru a profita de Fear Of Missing Out).
- Folosește autoresponderele tranzacționale post-comandă și continuă secvența de email-uri pentru a fideliza primii clienți și a-i convinge să te recomande în cercurile lor.
- Activează Gomag Campanii Google Ads (reclamele automate de tip Shopping și Product Listing Ads), postează costant în Social Media și trimite newslettere pentru a te asigura că ai vizibilitate.
4. Captează date de contact și primele recenzii
Email marketing reprezintă o strategie care funcționează excelent în eCommerce și, mai mult, nu presupune costuri ridicate sau cunoștințe specializate.
Însă pentru a avea rezultate, trebuie să ai către cine să trimiți email-urile, nu-i așa?
Folosește instrumentele din platformă pentru a capta datele de contact, de la formulare în landing page-ul de teasing și în subsolul magazinului, până la pop-up-uri.
Foarte important, de asemenea, este sa valorifici la maximum primii clienți: cere-le activ recenzii și testimoniale, pentru a avea dovezi de încredere în magazin și materialele de marketing.
De exemplu, le poți obtine printr-un email automat post-comandă sau în scrisoarea de mulțumire inclusă în colet.
5. Creează parteneriate și pune bazele comunității magazinului tău
Când începi să vinzi online, nu o faci într-un vid.
În jurul afacerii tale există un întreg ecosistem, format atât din potențiali parteneri și stakeholderi, cât și competitori, autorități, clienți, detractori și așa mai departe.
Nu lăsa să treacă prea mult timp fără ca magazinul tău să își dezvolte și consolideze rețeaua de networking din jurul său.
Caută constant parteneri care să îți ușureze sarcina de a vinde online (de ex., magazine cu care poți face campanii comune, cunoștințe sau prieteni care să devină ambasadori de brand etc.).
De asemenea, pune bazele unei comunități în jurul brandului tău. Poate fi, de exemplu, un grup de Facebook sau unul de WhatsApp, unde educi oamenii privind aspecte interesante și relevante din nișa ta.
Așa te poziționezi ca o autoritate în domeniul tău, câștigi mai ușor încrederea și convingi audiența să cumpere iar, și iar, și iar, de la tine.
***
BT Stup este un loc pentru toți antreprenorii, creat cu scopul de a-i conecta pe aceștia cu furnizori de servicii și produse pentru înființarea, gestionarea sau managementul unei afaceri. La Stup se desfășoară inclusiv evenimente pentru antreprenori și viitori antreprenori, organizate atât de BT, cât și de partenerii acestei inițiative. BT Stup este dedicat tuturor antreprenorilor, indiferent de banca la care sunt clienți.
Acest articol face parte dintr-o intiativa Banca Transilvania, care își dorește să sprijine antreprenorii și să le ofere toate informațiile necesare atunci când se află la început de drum. Dacă dorești să începi o afacere, BT este lângă tine cu resurse, informații și know-how. Pentru ca ție să îți fie mai ușor.
Text: Echipa Gomag
Articol susținut de Banca Transilvania