Sari direct la conținut

Primul centru de excelență din Europa acreditat pentru chirurgia bariatrică pentru copii

Smile Media
Chirurgie bariatrică pentru copii, Foto: Shutterstock
Chirurgie bariatrică pentru copii, Foto: Shutterstock

Din ce în ce mai mulți copii se confruntă cu probleme de greutate greu de controlat, care le pun în pericol nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea emoțională. Devin ușor victime ale bullying-ului, stima de sine este puternic afectată și ajung să se izoleze exact la vârsta la care copiii și tinerii de vârsta lor au cea mai mare nevoie de socializare și validare. În acest context, în octombrie 2023, Ponderas Academic Hospital a fost acreditat ca Centru de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică pentru Copii și Adolescenți de către Surgical Review Corporation (SRC), din North Carolina, USA (organizație americană care acreditează centre medicale din întreaga lume). Este, de altfel, singurul centru de acest tip din Europa, deși nevoia de centre de excelență în care să poată fi operați și monitorizați în siguranță acești copii este una foarte mare, după cum spune prof. dr. Cătălin Copăescu, chirurg de excelență în chirurgie bariatrică în cadrul spitalului Ponderas.

Alimentația greșită, problemele endocrinologice, sedentarismul sunt cele mai frecvente cauze ale problemelor de greutate cu care se confruntă copiii. De multe ori, conștientizarea problemei din partea familiei și schimbarea stilului de viață la timp pot îndrepta situația, iar copilul cu exces ponderal revine la o greutate care îi permite să crească și să se dezvolte sănătos. La fel de adevărat, însă, este și faptul că, deseori, nici schimbarea regimului alimentar și nici tratamentele nu au efectele dorite, iar situația se complică.

Până relativ recent, medicii aveau puține soluții pentru copiii și tinerii ajunși în acest punct. Acum, odată cu evoluția chirurgiei bariatrice, ghidurile internaționale permit și recomandă intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului în cazul copiilor și adolescenților pentru care soluțiile clasice au eșuat, dacă sănătatea și calitatea vieții le sunt puse în pericol.

Centru de excelență în chirurgia obezitatii pentru copii și adolescenți

Doar în ultimul an, la Ponderas au fost operați zeci de copii și adolescenți cu probleme de greutate Din 2012, Ponderas a fost acreditat ca Centru de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică pentru adulți, însă intervențiile chirurgicale se făceau și în cazul copiilor și al adolescenților.

„Rezultatele pe care le-am înregistrat de-a lungul timpului cu aceste intervenții chirurgicale la copii și tineri ne-au permis să obținem această desemnare din partea Surgical Review Corporation. Acești pacienți mici trebuie tratați în secții care au și Pediatrie, și sectie de Chirurgie Pediatrică, deci ai nevoie de un cumul de echipe multidisciplinare, ai nevoie de experiență, dar ai nevoie și de specialiști pregătiți pentru particularitățile acestor copii. Era nedrept din perspectiva ofertei bariatrice de acum 20 de ani să avem copii de 140 de kg la 14 ani și să așteptăm să intervenim la 18 ani, pierzând șansele îndreptării, măcar parțiale, a perspectivei medicale”, precizează prof. dr. Copăescu.

Când devine chirurgia bariatrică cea mai bună soluție

Intervenția chirurgicală nu este prima opțiune în cazul unui copil supraponderal. Sportul, schimbarea regimului de viață și a alimentației, tratamentul (atunci când analizele arată un derapaj endocrin) pot fi soluțiile corecte pentru mulți copii care se confruntă cu excesul de kilograme. „Un copil cu o astfel de problemă nu poate fi abordat din punct de vedere terapeutic la inspirația unui singur medic, care poate vedea doar un derapaj endocrin, apărut ca o consecință, ci trebuie investigat exhaustiv, înainte de a se lua o decizie – asta face o echipă multidisciplinară”, explică dr. Copăescu. „Prima încercare nu este cea chirurgicală. Dar dacă aceasta este singura perspectivă, nu trebuie amânată. Când identifici la un copil de 12 ani diabet zaharat, hipertensiune, steatoză hepatică – ce mai ai de făcut altceva decât un procedeu eficient, care este chirurgia? Când ai deja niște modificări în suferința pacientului respectiv, nu mai e de așteptat”, spune dr. Copăescu. Dacă nu se intervine la timp, copiii pot ajunge ușor la insuficiență respiratorie. „Am operat copil de 17 ani și 200 de kilograme. În astfel de situații, condiția morbidă e maximală. Acești copii nu ajung la 40 de ani”.

Cel mai mic pacient operat la Ponderas are 8 ani, iar foarte mulți alții sunt preadolescenți care încep să se confrunte cu o calitate slabă a vieții și stigmă socială. Conform estimărilor medicilor, 1 din 4 copii din România se confruntă cu probleme legate de obezitate. La fel se întâmplă în întreaga Europă, iar până în 2030 se așteaptă ca 12% dintre băieți și 8-10% dintre fete să se confrunte cu obezitatea morbidă, care presupune asocierea mai multor comorbidități: diabet, boli respiratorii, bolicardiovasculare etc.

Cât este de sigură chirurgia bariatrică pentru copii și adolescenți

Reticența multor părinți în fața unei astfel de intervenții este destul de mare. Temerile lor sunt legate de efectele ireversibile pe care le-ar putea avea operația de micșorare a stomacului asupra copiilor. „Dacă li se întâmplă ceva rău? Dacă vor dezvolta cancere sau infertilitate? – sunt întrebări pe care ni le adresează părinții, pentru că la ei ajunge multă informație nefiltrată și își fac scenarii pe baza ei. Ceea ce le spunem este că acum chirurgia este de 100 de ori mai sigură decât acum 30 de ani. Astăzi, chirurgia se face minim invaziv, robotic. Rata complicațiilor este sub 1%. La copii, chiar de 0,2%. Ei se vindecă foarte ușor, iar succesul terapeutic e foarte mare, copilul având șansa, după operație, să își dezvolte structura, sistemele, aparatele organismului într-o condiție de normalitate”, precizează medicul chirurg.

El ține să precizeze că operațiile care se fac acum nu afectează absorbția nutrienților, cum se întâmpla în trecut. „Subliniez că nu există consecințe negative, iar pe noi tocmai acest lucru ne-a determinat să realizăm astfel de intervenții chirurgicale. La început, operațiile erau hipoabsorbative, însă astăzi facem operații care nu afectează absorbția nutrientelor, a vitaminelor și a mineralelor. S-a demonstrat că nu există modificări în ceea ce privește creșterea, dezvoltarea aparatelor, sistemelor, funcțiilor, a aparatului reproductiv. Creșterea nu este afectată, iar aceasta este o certitudine. În ultimele ghiduri pe care noi le-am asumat internațional în noiembrie 2022, copiii și adolescenții sunt pe lista oficială, nu doar în SUA sau în centrele din țările foarte dezvoltate, dar sunt pe lista oficială a indicațiilor de chirurgie bariatrică, dacă există un centru dedicat pentru astfel de intervenții. Aceasta este o condiție, pentru că un copil nu poate fi operat într-un spital de Pediatrie.”

Ce se întâmplă înainte și după operație

Odată ce medicii decid că se impune intervenția chirurgicală în cazul unui copil afectat de obezitate, acesta va intra într-un program de verificare a stării de sănătate. După intervenție, va fi monitorizat și evaluat la 10 zile, 1 lună, 3 luni, 6 luni, iar ulterior din an în an. În toată această perioadă, familia este consiliată în privința alimentației. Prof. dr. Copăescu spune că una dintre temerile părinților este legată de interdicțiile alimentare, dat fiind faptul că, de cele mai multe ori, este vorba despre copii pofticioși. „Pare greu, dar nu este. Intervenția chirurgicală face ca senzația de foame să fie mult diminuată, iar copilul nu va avea aceeași atracție față de alimente. Nu trebuie să semneze un document de angajare că va mânca mai puțin. Îi cere organismul să mănânce mai puțin. Scăzând apetitul, e foarte ușor să urmeze un regim care să fie variat din punct de vedere al compoziției, să nu fie ultraselectiv, pentru a oferi organismului șansa introducerii unor alimente cu aport nutrițional variat”.

Articol susținut de Regina Maria

ARHIVĂ COMENTARII