Primul semestru din viata de masterand roman la Universitatea Uppsala, Suedia. Cum se desfasoara cursurile, care sunt costurile de trai si ce inseamna o fratie
Ioan Florin Petras (22 de ani) a inceput in toamna cursurile la Universitatea Uppsala, din Suedia. Urmeaza un masterat in Media and Communication Science si este prima experienta universitara intr-o tara straina. „Spre deosebire de Romania, unde aveam relativ putine cursuri, aici am 4 ore zilnic plus group work necesar zilnic. Este imposibil sa chiulesti”, a povestit pentru HotNews.ro Ioan Florin Petras. Intr-un articol trimis la adresa redactiei, tanarul a relatat primele impresii de la universitatea Uppsala, diferentele dintre sistemul universitar din Romania si cel din Suedia, dar si modul in care a aplicat la aceasta universitate.
- „Aici faci 2 cursuri concomitent timp de 1 luna si jumatate dupa care le termini cu un mic examen si incepi alte 2 cursuri, asta duce la un total de 4 cursuri si 30 de credite pe semestru”
- „Suntem 16 colegi, stam toti jos impreuna cu profesorul (majoritatea profesorilor mei au intre 30 si 40 de ani) si vorbim cu ei de la egal la egal”
- „Costurile facultatii sunt ZERO. Facultatea iti pune la dispozitie gratuit acces la internet atat in facultate, cat si in peste 200 de locuri in oras”
- „Suedia este o tara extrem de scumpa. Nu exista aliment, serviciu sau obiect care sa nu coste CEL PUTIN de 2 ori fata de Romania”
Citeste scrisoarea integrala trimisa de Ioan Florin Petras, masterand in primul an la Universitatea Uppsala din Suedia – Media and Communication Science
„Cursurile – prima impresie
Amfiteatru al facultatii
Foto: Arhiva personala
Eu studiez un masterat in Media and Communication Science care dureaza 2 ani, momentan sunt in semestrul I. Spre deosebire de Romania, unde aveam relativ putine cursuri, aici am 4 ore zilnic plus group work necesar zilnic. Este imposibil sa chiulesti. Sistemul este in asa fel construit incat n-ai cum sa nu lucrezi si sa treci.
Cursurile nu sunt ca in Romania, toate odata. Aici faci 2 cursuri concomitent timp de 1 luna si jumatate dupa care le termini cu un mic examen si incepi alte 2 cursuri, asta duce la un total de 4 cursuri si 30 de credite pe semestru.
Nu se poate vorbi despre diferente dintre sistemul Romanesc si cel Suedez. Sunt total diferite. Aici suntem 16 colegi, stam toti jos impreuna cu profesorul (majoritatea profesorilor mei au intre 30 si 40 de ani) si vorbim cu ei de la egal la egal. Ni se cere sa le spunem pe nume si sa-i salutam cu echivalentul romanesc al unui “Salut!”.
Chiar daca este extrem de mult de invatat comparat cu Romania, aici o faci cu mai mare placere. Eu am fost socat cand, dupa ce m-am inregistrat aici, mi s-a dat un card de acces la departamentul unde studiez eu (Ekonomikum, este o cladire imensa, cu peste 300 de sali de clase si laboratoare) care imi ofera acces oriunde in facultate, oricand la orice ora. Ma gasesc adesea dupa ora 0:00 in facultate folosind calculatoarele sau in biblioteca. Facultatea este in primul rand o zona placuta unde sa-ti petreci timpul, este genul de loc in care iti doresti sa stai toata ziua indiferent ca mai ai cursuri sau nu. De multe ori termin cursurile si mai raman acolo 2 ore.
Colegii
Suntem intr-adevar un grup de studiu international. Am printre colegi indieni, americani, canadieni, francezi, suedezi, turci, georgieni, nemti si olandezi. Toti sunt uimiti si placut surprinsi de facultate, chiar si nemtii si olandezii.
Despre facultate
Intrare in departementul Ekonomikum
Foto: Arhiva personala
Costurile facultatii sunt ZERO. Ca cetatean EU ai garantata educatie in Suedia de la scoala primara pana la terminarea masteratului fara sa platesti deloc, deloc. Nu am platit absolut nimic de cand am venit aici, nici macar aplicatia nu am platit-o. Nimic.
Mai mult decat atat, facultatea iti pune la dispozitie gratuit acces la internet atat in facultate, cat si in peste 200 de locuri in oras printre care si casele fratiilor despre care o sa vorbesc mai tarziu, cat si la locuinta. Tot orasul este conectat la o retea numita UpNet, primesti un user si o parola si poti accesa internetul gratuit de la orice iesire Ethernet oriunde te-ai afla in oras.
De asemenea, facultatea iti mai ofera gratuit si acces la biblioteca si toate cartile, la toate articolele online din bazele stiintifice de date gen JStor. Biblioteca este foarte moderna si are cate zeci de mii de titluri, dar partea buna este ca in cazul in care nu gasesti ce cauti, faci o comanda la orice biblioteca prin sistemul lor centralizat de biblioteci si in cateva zile primesti cartea la biblioteca, care va fi returnata dupa ce o predai inapoi. Totul gratuit.
Tot ce ofera facultatea este gratuit. Nimic nu se plateste. Pe holurile facultatii gasesti stand-uri cu pixuri, caiete studentesti, iar mai nou de cand a venit iarna: manusi, fular si caciula. Toate gratuit. Doar sa le iei. Eu nu mi-am cumparat nimic de cand am venit aici in interes de scoala, totul am de la facultate, de la internet pana la manusi, caciula, pixuri, caiete, carti, tot. Si toate astea pe deasupra faptului ca nu platesc facultatea deloc. In Romania un master m-ar fi costat cel putin 3600 RON pe an.
In interiorul facultatii sunt peste 200 de computere la care ai acces nestingherit oricand si, ca si cum asta n-ar fi de ajuns, exista puncte de informatii (un touchscreen mare) pe care poti sa-ti verifici notele, orarul si multe altele oricand, foarte rapid.
Orasul si viata studenteasca
Orasul
Foto: Arhiva personala
Orasul si viata de student in Uppsala sunt ca-n filmele americane cu fratii. Este un oras studentesc si este guvernat de studenti in sensul ca totul se roteste in jurul studentilor. Principalele puncte de orientare sunt natiunile studentilor care sunt precum casele fratiilor din filmele americane.
O natiune este o fratie la care te inscrii si din care faci parte pe intreaga perioada a cursurilor. Organizeaza evenimente, au cladiri personale in care iti pun la dispozitie mese zilnice, sali de lucru, mici biblioteci si anticariate, cluburi, concerte, cursuri diverse de la lectii de pian la karate si diferite activitati sportive si competitii. Tot ele ofera un card de reduceri de genul studcard.ro.
La inceperea facultatii am avut parte de asa numita saptamana de orientare sau saptamana nou-venitilor, in care natiunile se intrec intre ele intr-o cursa de a organiza cat mai multe evenimente care mai de care mai interesante pentru a atrage cat mai multi studenti.
Cazarea – costuri
Cartier studentesc rezidential din spatele facultatii
Foto: Arhiva personala
Din pacate, nu totul este roz si bine in Suedia, cel putin nu pentru un cetatean roman. Spun asta fiindca Suedia este o tara extrem de scumpa.Nu exista aliment, serviciu sau obiect care sa nu coste CEL PUTIN de 2 ori fata de Romania. De multe ori, costa mult mai mult. Dar nu este totul pierdut, cele mai ieftine alimente (genul celor produse de magazinul distribuitor, gen marca ICA sau Willys care sunt un fel de Auchan sau Penny Market mai mici) sunt la fel de calitative ca cele mai scumpe din Romania.
Oricum, comparatii de genul acesta nu-si au rostul, un lucru este sigur: un simplu tuns barbatesc, cu tot cu discount pentru studenti, nu-l gasesti mai jos de 200 SEK, echivalentul a 18 euro. O paine normala de 500-750g (nu la promotie, nu pe cale sa expire) costa cel putin 2 euro. Cola, apa plata, orez, faina, unt, paste si orice alte alimente sunt mult mai scumpe, cel putin dublu fata de Romania.
Un kilogram de cotlet de porc feliat costa intre 9 si 12 euro, depinde de firma producatoare si magazin. Laptele este 1 euro (1KG, 3,5% grasime, la carton). Ouale sunt 1.4 euro / 6 bucati.
Exista diferente socate intre magazine, la pret. Ca o mica paranteza, eu prima oara am intrat in magazin aici cu o lista de cumparaturi si planuri de o cina maiestuoasa fiindca eram nemancat dupa drumul incoace si am iesit de acolo cu o conserva de mazare si un kilogram de orez. Am fost prea socat sa cumpar altceva.
De tuns – mi-am cumparat o masina de tuns si ma aranjez singur, 18 euro pentru tuns e exagerat. Alcoolul costa de 4 sau 5 ori mai mult ca in Romania. Depinde de loc, poti sa cumperi bere cu 2 euro sau cu 6 euro. La fel si pentru celelalte tipuri de bauturi.
Tigarile se impart in 2 categorii, cele cu 4 euro si cele cu 5 euro.
Costul vietii per total in Suedia
Guvernul Suedez recomanda oficial suma de minimum 7300 SEK/luna pentru trai (chirie, mancare si altele). Eu nu am un venit in afara de banii parintilor si, din respect fata de ei, incerc sa cheltuiesc cat mai putin. In prima luna am cheltuit 500 de euro, acum vad ca se stabilizeaza la 400 de euro. Acesta este bugetul minim, sub acest buget nu ai cum sa traiesti. In acesti 400 de euro intra strict chiria si mancarea. Fara tigari, fara alcool, fara mofturi, fara cluburi, fara alte achizitii.
Eu sunt de parere ca 7300 SEK este destul de mult, dar din nou ei au standarde de viata diferite. Un student care a trecut prin viata de facultate in Romania traieste bine si fericit cu 500-550 de euro pe luna. Cu conditia ca nu fumeaza si nu bea alcool.
Cazarea
Cartier studentesc rezidential
Foto: Arhiva personala
Pe langa costurile mari (care nu sunt considerate o problema de suedezi) cea mai urata si mare problema a nordului este cazarea. Suedia are piata imobiliara regulata, asta inseamna ca nu poti sa pui ce pret vrei pe chirie, in functie de ce vrei sa inchiriezi, exista o categorie in care te incadrezi si ai voie sa modifici cu plus sau minus 10% pretul recomandat.
Din acest motiv nimeni nu gaseste chirie, Suedia functioneaza pe baza statului la coada. Te inscrii pe diferite site-uri ale companiilor imobiliare si cu cat astepti mai mult, cu atat ai mai multe sanse.
Anul 2011 a fost primul an in care studentii internationali (cei din afara Europei) au platit taxe, astfel, Universitatea a pus la dispozitie acomodare pentru toti studentii internationali si pentru cei exchange, ultimii chiar si daca sunt din Europa. Pus la dispozitie inseamna garantat unde sa stea – dar plata tot trebuie facuta. Chiria cea mai ieftina este 270 de euro pentru camera proprie intr-un coridor cu 3, 5 sau 12 camere. Aceste coridoare sunt un fel de apartamente mai mari special facute pentru studenti. Baia si bucataria sunt la comun.
Mai exista si camere cu baie proprie la 3100 SEK (330 euro), cele mai ieftine. Apartamentele cu o camera se inscriu la 4200 SEK (430 euro) cele mai ieftine. Singura solutie pentru ceva mai ieftin este sa nu ai camera proprie, ceea ce poate fi neplacut, dar chiria scade considerabil.
Eu astept la coada din Aprilie si inca nu am gasit unde sa stau, momentan locuiesc cu inca cineva in camera cu baie proprie si platim 3100 SEK (330) pentru ea, asta inseamna 1550 SEK (160 euro) de caciula.
Asadar, viata nu este ieftina in Suedia, nu in cazul in care primesti bani din Romania. Daca reusesti sa te angajezi, ca maturator de strada primesti 1400 de euro dupa taxe spre exemplu, iar barman 1700 euro, dupa taxe.
Cele mai importante diferente
Aici totul functioneaza. Cineva imi spunea inainte sa plec, pe un ton extrem de romanesc, faptul ca: “lasa ma, ca nici in Suedia nu fug cainii cu covrigi in coada pe strada”. A avut dreptate, dar in fiecare seara poti sa vezi iepuri care fug pe strada. Cate doi odata. In plina strada, seara sau ziua, printre pietoni. Este incredibil sa vezi asa ceva. Este ca si cum ai sta pe banca-n Herastrau si iepurii si caprioarele ar zburda pe langa tine, aici se intampla.
In afara de animale, spre deosebire de Romania unde daca ai nevoie de foaie matricola astepti 10 zile si platesti 100 de RON, aici o primesti instant, la cerere, online direct in contul tau oferit de facultate numit “Studentportalen” unde ai totul: informatii despre cursuri, examene online, orar, materiale folosite la curs, slideshow-uri, informatii despre profesori. Tot aici te inscrii la urmatoarele cursuri la care o sa studiezi semestru viitor. Este incredibil cat de usor merge.
Spre deosebire aceasta este foaia mea matricola si nu are nici macar nevoie de semnatura, fiindca poate fi verificata autenticitatea ei direct pe site-ul facultatii (informatiile despre cum faci asta se gasesc la subsolul paginii .pdf-ului).
Dupa cum spuneam recent: diferentele sunt prea mari pentru a fi numite diferente, este ceva total diferit.
Cum am aplicat
Cea mai veche catedrala din intreaga Scandinavie
Foto: Arhiva personala
Pentru a aplica la facultate in Suedia si Danemarca am avut nevoie de multe acte, am trecut printr-un calvar cu institutiile romanesti spre a obtine toate aceste acte. Suedia are un sistem centralizat, online. Trimiti un singur set de acte si ei te inscriu la maximum 4 facultati la alegere. Eu am aplicat la Uppsala University, Stockholm University, Götheborg University si Mittuniversitetet in Suedia si am aplicat si in Danemarca la Aalborg, Aarhus si Copenhagen University, dar in Danemarca a fost nevoie de un set de acte diferit pentru fiecare facultate.
Nu vreau sa va spun prin ce calvar treci doar pentru a obtine foaia matricola de la facultate, care te costa 100 de RON pentru eliberare si dureaza 10 zile, iar in cazul meu s-au facut ca nu au primit banii si m-au mai amanat 6 zile, ceea ce m-a pus aproape la limita cu timpul. Pentru a obtine alte acte am trecut prin aceleasi dificultati. Intr-un final am facut rost de tot ce aveam nevoie si chiar daca nu aveam inca diploma de licenta (pe care inca nu o am de la universitate, nu stiu cine e de vina de dureaza un an) si am aplicat la facultatile astea doar cu foaia matricola a 4 semestre. In mare parte, toate facultatile voiau aceleasi acte: foaie matricola, diploma de licenta, test TOEFL, scrisori de recomandare, scrisori de intentie si articole sau lucrari scrise de mine.
In Ianuarie 2011 am aflat ca intrasem la toate universitatile la care am aplicat. Am decis sa vin si sa studiez la Uppsala University. Este una dintre cele mai prestigioase facultati din Scandinavia, cea mai buna din Suedia si se afla in Top World 100. Pot sa spun acum ca nu regret deloc alegerea facuta.
Obiective dupa finalizarea masteratului
Banca suedeza din bronz
Foto: arhiva proprie
Dupa terminarea masterului am doua optiuni: sa urmez un doctorat in UK sau SUA daca nu reusesc sa intru aici. Ca doctorand aici studiezi 4 ani si esti platit in primul an cu 1800 de euro pe luna dupa care creste usor pana in jurul a 2200 de euro in ultimul an, in functie de doctorat.
Alt plan este gasirea unui job aici sau in Norvegia in domeniul in care am studiat. Acasa nu mai vin. Sunt aici doar de cateva luni si deja imi vine extrem de greu sa-mi imaginez viata inapoi acasa. Aici functionarii publici chiar te ajuta, iti zambesc si fac totul sa-ti rezolve problema. Casierii de la magazine si ei, nu scapi fara un zambet din partea lor si un “va mai asteptam pe la noi oricand doriti!”.
Este greu sa-mi imaginez viata inapoi in Romania si este uimitor cat de repede te obisnuiesti cu viata aici. In Romania oricum daca as veni as primi doar urari de bine, de genul “Ce ba’, ai fost la master dincolo si crezi ca le sti pe toate?” – deja am primit cateva, chiar daca nu insinuam nimic. Ba chiar din contra, incerc cat mai mult sa fiu suedez, ceea ce inseamna cei mai modesti oameni din lume, functionand pe principiul “Capul care se ridica deasupra multimii va fi taiat” – a se citi: cu cat esti mai diferit, cu atat vei fi mai exclus. Aici nici vorba sa conduci o masina scumpa sau sa ai un ceas extrem de scump si extravagant, oricine ai fi si oricati bani ai avea. Este inacceptabil. Daca nu pot toti sa aiba ceea ce ai tu, atunci nici tu nu ai dreptul la acest lucru fiindca nu esti cu nimic mai special decat ceilalti.
Este o pastila greu de inghitit la inceput dupa ce vii din mentalitatea romaneasca, iar in teorie suna dur, dar cand iesi pe strada si o vezi in practica este socant de placut.
Mic istoric
Uppsala – Bine ai venit aici, bine ai venit acasa!
Foto: Arhiva personala
Ma numesc Ioan Florin Petras, am facut recent 22 de ani si studiez la Universitatea Uppsala, Suedia. Sunt originar din Sighisoara, judetul Mures, Romania. In vara anului 2011 terminam facultatea la Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca la sectia de Comunicare si Relatii Publice. Probabil multi au auzit ca la “Comunicare si PR” nu se prea face scoala si din pacat acest lucru este valabil, pentru Romania. Pot sa spun ca 3 ani de facultate am stat si am facut in mare parte nimic, oricum, am reusit sa termin fara nicio restanta in 3 ani de zile si cu o medie generala de peste 9, iar licenta am luat-o cu 10.
In anul 2 de facultate deveneam din ce in ce mai frustrat de calitatea invatamantului din Romania si de faptul ca plateam o gramada de bani (nu am fost la buget) si nu invatam absolut nimic. Imi amintesc cu seninatate cum m-am decis sa plec din tara, definitiv. Intr-o seara chiar inainte de a merge la culcare am dat din pura intamplare peste un blog interesant care vorbea despre viata de student in Suedia si am inceput sa ma documentez. In decurs de 1 saptamana eram decis: plec. Surprinzator, am luat aceasta decizie destul de usor: era in perioada in care tot ceea ce auzeai in media zi de zi era despre cat de proaste sunt 2 dintre cele mai importante elemente ale unei natiuni care se vrea a fi europeana si moderna: educatia si sanatatea. Imi pierdusem speranta ca “va fi mai bine” fiindca aceste 2 sisteme mergeau din ce in ce mai prost.
Decizia de a pleca am luat-o la sfarsitul anului 2, in Iunie 2010. Timp de doua luni am cantarit avantaje si dezavantaje intre diferite facultati si intr-un final am decis sa aplic si in Suedia si in Danemarca.
In August eram decis si ma programasem pentru testul TOEFL pe 21 Septembrie 2010. M-am pregatit pentru TOEFL aproximativ 3 saptamani si intr-un final am fost si l-am dat, am fost la Baia-Mare fiindca la Cluj-Napoca nu se da testul TOEFL decat scris pe hartie, iar eu ma pregatisem pentru cel Internet Based. Testul TOEFL a fost unul dintre cele mai grele examene date vreodata pentru mine, datorita faptului ca iti cere 4 ore de atentie si concentrare deplina, neintrerupta. Pentru mine acest era cel mai important pas.
Plecarea de acasa
Plecarea de acasa a fost relativ usoara, de parinti si prieteni e intotdeauna greu sa te desparti, dar pentru mine a fost un rau necesar si ma consolam cu gandul ca plec spre mai bine.
De Romania am fost dezmagit de tot.
Tot despre plecare si drum pot sa spun ca a fost unul cu peripetii: am decolat de la Budapesta si am zburat cu Wizz Air, iar avionul a luat foc la aterizare. A fost si primul meu zbor!
Citeste si:
- Studenta romanca in Coreea de Sud: Suntem tratati de profesori drept adultii de maine. Toate temele si exemplele abordate sunt alese din realitatea curenta, nu din vremuri demult apuse
- Absolventa de master in Cinematografie la Universitatea Kingston din Londra: Despre taxe, costuri de intretinere, modalitati de predare si diferenta majora intre sistemul romanesc si cel britanic
- Doctorand roman la MIT: Despre sistemul universitar din SUA, despre modalitatile de predare si viata de student