Primul test cu interceptorul SM-3 a esuat: Racheta nu si-a atins tinta deasupra Oceanului Pacific
- Redactia Hotnews
O racheta de tip Standard Missile-3 Block IB, lansata de un interceptor produs de Rayhteon Co., nu a reusit sa-si loveasca tinta intr-un test desfasurat joi deasupra Oceanului Pacific, a anuntat Missile Defense Agency din cadrul Pentagonului american, preluata de Bloomberg. In primavara acestui an, Departamentul american al Apararii anunta ca in Romania vor fi functionale pana in 2015 rachete de tip Standard Missile-3 Block IB – varianta terestra.
Standard Missile 3 (SM-3) Block 1B, parte a sistemului Aegis Ballistic Missile Defense, a fost lansata de pe crucisatorul USS Lake Erie, la 90 de secunde dupa ce o racheta fuseses lansata de pe un poligon din Kauai, statul american Hawaii.
“Interceptarea tintei nu a fost realizata”, a precizat Missile Defense Agency, adaugand ca va realiza “o ancheta extinsa” pentru a determina cauza esecului lansarii.
Potrivit Bloomberg, lansarea de joi a fost primul zbor test pentru racheta SM-3 Block IB.
Incepand din 2002, de la realizarea primelor teste Aegis Ballistic Missile Defense, armata americana a realizat 27 de teste deasupra marii, 22 dintre ele fiind reusite.
Un purtator de cuvant al Missile Defense Agency, Rick Lehner, a afirmat ca este prea devreme sa spuna daca testul esuat va duce la intarzierea programului SM-3.
Lehner a adaugat ca Pentagonul intentioneaza sa cumpere peste 300 de rachete SM-3 Block IB in urmatorii cinci ani, costul unei rachete fiind de 12-15 milioane de dolari.
John Paterson, un purtator de cuvant al companiei Raytheon Missile Systems, a refuzat sa comenteze testul esuat din Pacific.
Potrivit Pentagonului, in Romania vor fi functionale pana in 2015 rachete de tip Standard Missile-3 Block IB – varianta terestra. Acestea au 350 mm in diametru, lungime de 6,6 m si cantaresc peste o tona si jumatate fiecare. Raza lor de actiune este de 600 km.
Citeste mai multe despre SM-3 pe site-ul GlobalSecurity.org.
Scutul american, amplasat la Deveselu (Olt)
La 3 mai 2011, presedintele Traian Basescu a anuntat ca elemente ale scutului american antiracheta vor fi amplasate la fosta baza militara din Deveselu.
In comuna olteana vor ajunge 150-200 de militari US Army iar scutul se va intinde pe o suprafata de 220 de hectare, din cele 700 ale UM 01871.
Costurile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (Olt) se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual, pentru functionarea sistemului, banii fiind suportati de SUA, a anuntat atunci un oficial american.
Dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta in Europa, cu stabilirea unor interceptori si in Romania, presupune patru etape de implementare, dupa cum urmeaza:
– Etapa I (orizont de timp 2011):
o Protectia unor portiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfasurarea de sisteme radar si interceptori SM-3 amplasati pe nave. De asemenea, este avuta in vedere amplasarea unei baze radar inaintate, care va detecta lansarea rachetelor inca din faza ascendenta a traiectoriei.
– Etapa II (orizont de timp 2015):
o Extinderea protectiei aliatilor NATO prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM-3 (care sa permita lansarea de la sol) si a noi baze radar. Acestea vor fi amplasate in baze terestre din Europa de Sud-Est.
– Etapa III (orizontul de timp 2018):
o Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre in nordul Europei (in Polonia), precum si prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi rachete SM-3, amplasate pe mare si pe uscat.
– Etapa IV (orizontul de timp 2020):
o Asigurarea unei protectii crescute a teritoriului SUA impotriva unor atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea in continuare a rachetelor SM-3 si a sistemelor radar.