Sari direct la conținut

Primul vot pentru Procurorul european: Jean-François Bohnert (Franța) – 50 de voturi, Kovesi și Andrés Ritter – câte 29 de voturi (surse) / Monica Macovei: Votul a fost indicativ și se mai negociază

HotNews.ro
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres
Laura Codruta Kovesi, Foto: Agerpres

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu candidatul Germaniei, în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles. Pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, Jean-François Bohnert (58 de ani), cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, Andrés Ritter (54 de ani), fiecare cu câte 29 de voturi, potrivit unor surse diplomatice.

Consiliul COREPER este prezidat de România, care deține președinția Uniunii Europene.

Laura Kovesi a ieșit abia pe locul al doilea la votul din consiliul COREPER, de la Bruxelles, pentru alegerea viitorului procuror-șef european, au declarat, pentru HotNews.ro, surse diplomatice, însă europarlamentarul român Monica Macovei spune că votul a fost doar unul indicativ și urmează negocieri suplimentare.

Potrivit surselor HotNews, procurorul francez Jean-Francois Bohnert a obținut locul I, cu 50 de puncte, urmat de Kovesi și de procurorul german Andres Ritter, cu câte 29.

Procedural, ambasadorii celor 22 de state membre care au aderat la mecanismul procurorului european au punctat cu 1, 2 sau 3 puncte pe fiecare dintre candidați, au mai spus sursele.

Monica Macovei, europarlamentarul român care a coordonat raportul actului normativ de înființare a Parchetului European, a declarat, însă, pentru HotNews.ro, că votul de miercuri din COREPER a fost doar unul indicativ, iar votul final ar urma să fie dat în urma unor negocieri suplimentare.

„A fost un vot indicativ, pentru a vedea care sunt curentele de opinie în Consiliul CIREPER, adică nu este final. Urmează negocieri, candidații nu au fost audiați în COREPER, dar ar trebui să fie”, a spus Macovei.

Pe 27 februarie Consiliul COREPER are o nouă reuniune programată.

În paralel, în Parlamentul European, unde se derulează procedura separată de numire a procurorului-șef european, Comisia LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne) este cea competentă în acest proces, însă în ultimele zile și Comisia CONT (control bugetar), care se ocupă de directiva privind protejarea intereselor financiare ale UE (fonduri europene), a cerut sa participe la audieri și la votul asupra procurorului-șef european.

În Comisia LIBE, din care face parte și Macovei, Kovesi câștigase susținere importantă, în primul rând de la grupul Popularilor Europeni (PPE), cel mai mare, dar și de la ALDE sau de la Verzi au fost atitrudini favorabile ei.

În Comisia CONT, dintre europarlamentarii români, unul dintre vicepreședinți este Cătălin Ivan, independent, fost PSD-ist, un dușman al lui Liviu Dragnea. Foarte importanți la voturile din comisii sunt însă coordonatorii de grupuri.

Pe data de 26 februarie, Comisia LIBE avea programată audierea candidaților la funcția de procuror-șef european.

Dacă Parlamentul European și Consiliul UE nu vor ajunge la același candidat pentru a fi numit, cele două instituții colegiuitoare vor trebui să negociezi în continuare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro