Sari direct la conținut

Principalul avertisment transmis de Macron lui Trump privind pacea în Ucraina / Ce dezacord au avut cei doi la finalul întâlnirii de la Casa Albă / Liderul american, dispus să meargă la Moscova

HotNews.ro
Principalul avertisment transmis de Macron lui Trump privind pacea în Ucraina / Ce dezacord au avut cei doi la finalul întâlnirii de la Casa Albă / Liderul american, dispus să meargă la Moscova
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, în timpul unei conferințe de presă cu președintele Franței, Emmanuel Macron, în Sala de Est a Casei Albe din Washington, DC, 24 februarie 2025. FOTO: Al Drago - Pool via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni seară că el și omologul său american, Donald Trump, au făcut „pași substanțiali înainte” în timpul întâlnirii lor de la Casa Albă, liderul de la Palatul Elysee subliniind dorința lor comună de a construi „o pace solidă” în Ucrainea – dar avertizând că acest lucru nu se va întâmpla în cazul în care Kievul este forțat să se predea, relatează CNN.

„Această pace nu trebuie să însemne o capitulare a Ucrainei. Ea nu trebuie să însemne o încetare a focului fără garanții (de securitate, n.r.). Această pace trebuie să permită suveranitatea Ucrainei și să permită Ucrainei să negocieze cu alte părți interesate”, a declarat Macron, în cadrul conferință comune de presă pe care a susținut-o alături de Trump la Casa Albă.

Președintele francez l-a lăudat pe liderul american pentru „decizia sa de a lucra cu președintele (Volodimir) Zelenski și de a încheia acest acord atât de important pentru SUA și Ucraina privind pământurile rare, mineralele critice, dar și de a avea conversații substanțiale cu președintele Zelenski, (…) în vederea realizării acestei înțelegeri, care este un angajament major pentru suveranitatea Ucrainei”.

Macron a adăugat că „după ce am vorbit cu președintele Trump, cred pe deplin că există o cale de urmat”, spunând că el și președintele american „împărtășesc aceleași convingeri” cu privire la „forjarea” unei păci de durată.

La rândul lui, Trump a precizat că el crede că Macron este de acord cu el cu privire la „multe dintre cele mai importante probleme”, inclusiv că acesta este momentul potrivit pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Trump, focus pe acordul privind pământurile rare ale Ucrainei

Președintele american a anunțat luni, în timpul conferinței de presă cu Macron, că săptămâna aceasta sau următoarea intenționează să îl primească la Washington pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a semna împreună acordul privind exploatarea resurselor minerale ucrainene în schimbul acordării ajutorului militar american.

„Mă voi întâlni cu președintele Zelenski. De fapt, se poate să vină săptămâna aceasta sau următoare să semneze acordul, ceea ce ar fi bine. Mi-ar plăcea să îl primesc. Ne vom vedem în Biroul Oval. Lucrăm la acord acum”, a spus Trump, potrivit agențiilor EFE și Agerpres.

Trump a susținut că SUA își vor primi banii înapoi „pe o perioadă de timp”, dar acest acord are și ceva „foarte benefic” pentru economia ucraineană, „pentru ei ca țară”.

Întrebat dacă acest acord va include o garanție de securitate pentru Ucraina, președintele SUA a subliniat că „Europa va fi cea care se asigură că nimic nu se întâmplă. Nu cred că va fi o problemă mare”.

Liderul francez a subliniat că obiectivul lor comun este construirea unei păci solide și a insistat că este conștient de necesitatea garanțiilor de securitate pentru realizarea ei.

„Obiectivul nostru comun, în mod clar, este să construim pacea, o pace solidă și durabilă”, a spus Macron. „Și tocmai asta vom dezbate, pentru că am un mare respect pentru curajul și rezistența poporului ucrainean. Împărtășim obiectivul păcii, dar suntem foarte conștienți de necesitatea de a avea garanții pentru a realiza o pace stabilă, care să permită stabilizarea situației”, a punctat liderul francez.

Emmanuel Macron a fost cordial cu Donald Trump în Biroul Oval, unde președintele american a monopolizat aproape complet răspunsurile către presă timp de o jumătate de oră, notează EFE.

Președintele francez a dat asigurări că participă la întâlnire în calitate de „prieten”, subliniind că cele două țări sunt aliate de secole și că, în plus, menține o relație de „prietenie personală” cu Trump, cu care a lucrat „foarte bine” în trecut, inclusiv în primul mandat la Casa Albă al acestuia (2017-2021).

Macron a afirmat că Europa este dispusă să „facă un pas înainte pentru a fi un partener mai puternic” în materie de apărare și securitate, în conformitate cu solicitarea președintelui Trump, care a insistat ca țările europene să ofere mai multe fonduri Ucrainei.

„Dacă tu crezi asta, pentru mine e în regulă”

În pofida tonului cordial al întâlnirii, a zâmbetelor, a mâinilor strânse și a declarației lui Trump care a pretins că „iubește” limba franceză, cei doi lideri au avut un mic dezacord la final, când Trump a spus că Europa acordă Ucrainei ajutor sub formă de „împrumuturi” pe care le recuperează ulterior.

Șeful statului francez, după ce i-a atins ușor brațul și a schițat o grimasă ușoară, a răspuns: „De fapt, să fiu sincer, am plătit 60%. Am plătit 60% din datoria totală”.

El a mai explicat că o parte din fondurile europene destinate Ucrainei provin din cele 30 de miliarde de active rusești înghețate în Europa.

Trump s-a limitat să răspundă: „Dacă tu crezi asta, pentru mine e în regulă”.

Deși Donald Trump susține că SUA au oferit mai mult ajutor Ucrainei decât Europa, datele reflectă contrariul.

Țările europene, inclusiv UE, au alocat un total de 132 de miliarde de euro, în timp ce Washingtonul a alocat 114 de miliarde de dolari în asistență totală, ce include ajutorul umanitar și pe cel militar. Cu toate acestea, SUA au depășit Europa în furnizarea de ajutor militar, potrivit datelor oficiale.

Donald Trump a mai declarat că războiul din Ucraina s-ar putea termina în câteva săptămâni. „Cred că războiul s-ar putea termina în curând. În săptămâni. Așa cred. Cred că l-am putea termina în săptămâni dacă suntem dispuși. Dacă nu suntem, va continua și vor continua să piară oameni tineri și frumoși, care nu ar trebui să moară. Și nu vrem asta”, a declarat Trump.

Trump, dispus să meargă la Moscova

Tot luni, la Ankara însă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia este deschisă și la negocieri cu Ucraina și Europa, dar că operațiunile sale militare vor continua până se va ajunge la un acord care să îi satisfacă interesele.

Trump a considerat că este fezabil ca cele două părți să accepte o încetare a focului. „Cred că, la un moment dat, vor fi de acord cu asta. Și că odată ce se va ajunge la încetarea focului, acesta se va termina, pentru că nu vor trece de la încetarea focului la război. Mă bucur că am putut să ajut, pentru că nu exista comunicare cu Rusia înaintea mea”, a spus el.

Președintele american a mai declarat că se gândește să meargă în Rusia. „Dacă totul se rezolvă, ceea ce cred că se va rezolva, cu siguranță. Pe 9 mai (ziua în care Rusia sărbătorește victoria în cel de-al Doilea Război Mondial) nu știu, cred că este destul de curând, dar la momentul potrivit mă voi duce”, a spus liderul de la Casa Albă.

Posibilă schimbare majoră a poziției Moscovei

De asemenea, președintele SUA a afirmat că Putin va accepta prezența forțelor europene în Ucraina ca parte a unui posibil acord de încheiere a războiului.

Întrebat dacă președintele Putin va accepta prezența trupelor europene în Ucraina, Trump a răspuns: „O va accepta”.

Dacă se va confirma, aceasta ar însemna o schimbare a poziției Moscovei, care a considerat până acum dislocarea trupelor europene în Ucraina drept o „linie roșie” și o agresiune din partea Europei, notează EFE.

Ulterior, Trump a asigurat că a discutat pe această temă cu liderul rus, care și-a exprimat acordul. „Dacă ajungem la acest acord pentru a pune capăt războiului, el nu va mai căuta un nou război. L-am întrebat în mod specific și nu are nicio problemă cu asta”, a spus Trump.

Regatul Unit și Franța conduc eforturile de a crea o „forță europeană de redistribuire”, menită să prevină viitoarele atacuri rusești asupra orașelor, porturilor și infrastructurii critice din Ucraina, în cazul unui acord de pace intermediat de SUA, au informat săptămâna trecută instituții de presă precum The Guardian.

Potrivit oficialilor occidentali citați de ziarul britanic, propunerea ar avea în vedere desfășurarea a mai puțin de 30.000 de militari, concentrați în principal pe apărarea aeriană și maritimă. Prezența forțelor terestre ar fi minimă și nu ar fi situată lângă linia frontului din estul Ucrainei, unde Rusia ocupă teritorii.

Însuși președintele Macron a deschis ușa joia trecută pentru a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina „într-un cadru planificat”, odată ce va fi negociată pacea.

Prim-ministrul britanic Keir Starmer, care se va întâlni joi cu Trump, s-a exprimat și el în favoarea studierii acestei opțiuni, care are sprijinul unor țări nordice, precum Suedia.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Alegeri 2025: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro