Sari direct la conținut

Printul si cenusareasa. Monarhia britanica intre cool si hot

HotNews.ro
Kate Middleton si printul William, Foto: Reuters
Kate Middleton si printul William, Foto: Reuters

Povestea incepe in anul 2002, cand Kate face pe modelul, etalandu-si dedesubturile intr-o rochie foarte transparenta, la un show de moda studentesc din campusul de la St. Andrews University. William Windsor, fiul reginei inimilor Diana, nepotul reginei Elisabeta a II-a si mostenitor, candva, al coroanei britanice, are o reactie putin regala, mai mult barbateasca. „She’s hot”, ar fi murmurat el. Dupa aproape noua ani de la prima intalnire, o prietenie tumultuoasa si o despartire temporara, „Wills” i-a cerut mana fetei din popor. Vineri, visurile cenusareselor lumii acesteia se vor fi implinit, cu o nunta ca-n basme si un show mediatic de zile mari.

Regina si Diana

Dincolo de Canalul Manecii, extravaganta e la ea acasa, ca si traditionalismul. Nici o tara nu se cramponeaza, parca, atat de tare, de valorile sale traditionale. Acestea tin sus catargul britanic, pe o mare a istoriei dezlantuita si plina de capcanele noului. Englezii conduc pe stanga, Garda Regala se sufoca sub busby-ul din blana de urs si timpul se scurge la Londra dupa bataia lui Big Ben. A, mai e si Regina!

Elizabeth II e convinsa ca „poti realiza multe, printr-o imbracaminte adecvata”. Prin urmare, o putem admira in roz, mov, albastru royal, galben sau verde fistichiu. Regina are 85 de ani si e casatorita de-o viata cu Philip, mai mare cu patru ani. Cei doi sunt „ultimii mohicani” ai unor precepte de viata stricte, prescrise dupa protocol.

Odata cu casatoria lui Charles cu Diana, in anul 1981, intre Windsori „isi baga dracusorul coada”. Diana e frumoasa, pasionala si non-conformista. Ea nu intra in tiparul familiei regale traditionale, cu frustrarile, secretele si simularile ultra-necesare, pentru a pastra imaginea institutiei intacta, pentru popor.

Chiar daca si anterior au mai existat scandaluri amoroase legate de membrii familiei regale, in anii 90 ziarele britanice au zilnic teme de barfa: despre telefoanele secrete dintre Charles si Camilla, intrigi, lacrimi, despartiri si aventuri ale printesei detronate, cu un egiptean. Lumea savureaza picanteriile de la Curte, notorietatea acesteia creste exponential. Chiar daca, intr-un anumit sens, negativ.

Cel mai tarziu odata cu tragicul accident din 1997, cand Diana moare si lasa in urma doi copii, Reginei ii devine clar, un lucru: monarhia britanica s-a instrainat de popor. La moartea Dianei, establishmentul regal britanic e cat se poate de jos, in sondaje. Asa nu mai merge, trebuie ceva facut, pare sa fi devenit deviza.

Poporul nu are nevoie de suverani de gheata, ci de simboluri vii, cu care sa se identifice. Iar poporul e important, caci contribuie cu 38,2 milioane de lire la bugetul anual al Casei regale britanice. Tot poporul e cel ce decide mentinerea monarhiei ca forma de organizare statala, caci regii nu mai sunt de la sine intelesi, in democratii.

Kate cea iscusita

Din popor a rasarit si Kate Middleton, o fata frumusica, sportiva si, mai ales, ambitioasa. E o calitate, pe cat se pare, mostenita. Din fosti angajati ai unei firme de transport aviatic, parintii lui Kate au reusit sa ajunga intreprinzatori de succes. Cateva milioane au facut Middleton-ii din vanzarea de „necesar pentru petreceri” si imbracaminte de printese pentru papusi. Un articol comercial parca predestinat pentru viitorul fiicei lor.

Gurile rele zic ca alegerea de catre mama a universitatii scotiene St.Andrews, unde Kate sa studieze ceva atat de putin practic cum e Istoria Artelor (la fel ca si printul William) n-a fost deloc intamplatoare. Aflata la momentul potrivit in locul potrivit, tinerei nu i-a trebuit decat inca un efort, pentru a-i atrage acestuia atentia, definitiv: combinezonul de dantela transparenta cu care a defilat pe podiumul de moda, in 2002. Insa doar atat n-ar fi fost, niciodata, de ajuns.

In anii deveniti „aproape eterni” de prietenie, Kate a dovedit ca-i poate tine pasul odraslei regale, ce putin din punct de vedere sportiv. Si in pub-urile londoneze, Kate si Wills s-au distrat cot la cot, pana tarziu in noapte. In timpul din urma, cuplul a inceput sa traiasca mai temperat, retragandu-se adesea pe o mosie din Anglesey. Tete-a tete, in cadru idilic si rural. Iar la inceputul anului, bomba!

Cenusareasa online

Vestea logodnei, iar apoi a casatoriei printului William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsor (28) cu Catherine Middleton (29) a surprins o lume intreaga, mai ales prin faptul „ca nu mai venea”. Surpriza a fost insa si deferenta, ca sa nu-i spunem chiar intelegerea cu care The Queen a acceptat alegerea nepotului sau, de a lua o sotie fara sange albastru. Surpriza cea mai mare este insa isteria comerciala si mediatica ce insoteste pregatirile pentru eveniment.

La 25 de milioane de euro sunt evaluate doar fondurile alocate masurilor de securitate la eveniment. Cat costa restul, e inca secret. Se spera insa la „730 de milioane incasari din turism si suveniruri regale, de la carpa de de sters vase, pana la punga de vomitat. Ca si la un castig nepretuit de reputatie si un impuls motivational national” (Spiegel 16/18.04.11).

Spre deosebire de nunta lui Charles cu Diana din 1981, cea actuala beneficiaza si de enormul PR realizat prin internet. Un site special a fost lansat din timp, cu o provocare turistica chiar pe prima pagina: „Coming to London?” 23.000.000 de rezultate dadea azi cautarea pe Google la „Royal Wedding 2011”.

Aproape 2.000.000 de rezultate adauga cautarea in traducere nemteasca, caci nemtii se lauda cu impletiri de familii, cu casa regala a Angliei. „Regina Victoria vorbea nemteste cu sotul ei Albert, engleza ei avea accent nemtesc, imparatul Wilhelm al II-lea era nepotul ei preferat, iar seful flotei era german” scrie publicatia sus-numita.

Vineri 29 aprilie, pentru sutele de mii de invitati si sutele de milioane de telespectatori la nunta, nu va mai fi nici razboi in Libia, nici catastrofa nucleara in Japonia, nici foame si incalzire globala, nici greva pe strada contra masurilor de austeritate luate de stat. In astfel de super-zile, cum a fost si cea a inmormantarii Dianei, timpul si problemele par a sta pe loc.

Diana is dead, long live Kate, noua printesa a inimilor, par a trambita mai toate canalele media. Lumea vrea basme, iar cel al Cenusaresei e unul foarte iubit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro