Sari direct la conținut

PRM Cluj se descotoroseste de garda lui Funar

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Filiala clujeana a PRM se afla in pragul unei schisme. Si asta, desi disputele din interiorul organizatiei par sa fie mascate de cvasiunanimitatea cu care deputatul Petru Calian a fost reales presedinte in cadrul Conferintei judetene de alegeri de sambata. Ultimii fideli ai lui Gheorghe Funar au fost indepartati din conducerea organizatiei judetene.

De asemenea, a fost indepartat si fostul deputat Ioan Miclea, probabil pentru ca a indraznit sa declare ca va candida pentru postul de presedinte al filialei impotriva actualului lider de necontestat, Petru Calian.

Inconsecventul Funar

In tot acest context, cea mai interesanta atitudine este cea a fostului primar din Cluj-Napoca, actualul senator Gheorghe Funar, care este secretarul general al partidului. Acesta a dovedit ca nu este altceva decat un politician de carton.

Daca acum doua luni spunea ca zilele lui Petru Calian sunt numarate in PRM si cerea excluderea acestuia din partid, acum parlamentarul a girat din punct de vedere moral realegerea acestuia la conducerea filialei.

Nu este pentru prima data cand Funar isi abandoneaza sustinatorii. In anul 1997, cand a rupt din PUNR o intreaga aripa, fostul primar a incercat sa intemeieze o noua formatiune politica, Alianta pentru Unitatea Romanilor. Numai ca si atunci el a facut o rasucire de 180 de grade si s-a inscris in PRM.

Funar si-a abandonat tovarasii de drum

Fostii sai tovarasi de drum au refuzat sa il urmeze. Un grup insemnat, format din presedintele de atunci al Consiliului Judetean, Victor Constantinescu, din fostul director al Regiei Autonome a Domeniului Public, Liviu Medrea, ori din directorul Regiei Autonome de Transport Urban Calatori, Liviu Neag, au intrat in PDSR.

Alti fosti peuneristi, cum ar fi senatorul de atunci Costica Ciurtin sau fostul consilier local Ionel Vitoc au intrat in Partidul National Roman, formatiunea intemeiata de fostul director al SRI, Virgil Magureanu, care in cele din urma a fost absorbita de PD.

Cvasiunanimitate pentru conducatorul Calian

La alegerile care au avut loc sambata au participat 207 delegati. Doar cinci s-au declarat impotriva realegerii deputatului Petru Calian in functia de presedinte al organizatiei. De asemenea, pe postul de prim-vicepresedinte al filialei PRM a fost reales consilierul judetean Petru Gus.

Posturile de vicepresedinti le-au revenit consilierilor judeteni Teodor Nut, Ovidiu Calin, care vineri seara fusese reales cu unanimitatea voturilor drept presedinte al organizatiei de tineret a PRM Cluj, Helene Malai, care conduce organizatia de femei a filialei partidului, Virgil Pop, presedintele organizatiei PRM Turda, precum si inginerului Ovidiu Vaida.

De asemenea, conducerea judeteana a partidului are cinci secretari, dintre care cel mai cunoscut este consilierul local Mircea Petric.

Noul, si in acelasi timp, vechiul lider al organizatiei judetene, Petru Calian, a declarat ca intentioneaza sa reorganizeze partidul pe care il conduce astfel ca la alegerile din anul 2008 PRM Cluj sa obtina cel putin un sfert din totalul voturilor. De asemenea, el a dat de inteles ca la Congresul PRM din luna noiembrie va candida pentru un post de vicepresedinte.

El a si anuntat candidatul peremistilor pentru functia de primar al municipiului Cluj-Napoca: Gheorghe Funar. In schimb, actualul senator a declarat ca nu va candida. Acest lucru este, insa, putin probabil.

Pana acum, cel care a luat deciziile in filiala a fost Calian. In toamna anului trecut, Gheorghe Funar isi exprima dorinta de a candida pentru Camera Deputatilor, insa Calian l-a trimis sa candideze la Senat.

De asemenea, atunci cand s-a discutat despre excluderea din partid a fostului vicepresedinte, ex-deputatul Dan Brudascu, Funar s-a impotrivit, dar in cele din urma tot Petru Calian, cel care ceruse escluderea lui Brudascu, a avut castig de cauza.

Miclea si Pop, maturati din conducere

Tot la Conferinta judeteana a PRM au fost exclusi din cadrul conducerii judetene, cu 163 de voturi, o serie de apropiati ai fostului primar.

Este vorba de fostul deputat Ioan Miclea, care pana sambata era vicepresedinte al organizatiei, de fiica sa, Felicia Miclea, care este deocamdata vicepresedinte al organizatiei judetene de femei a PRM precum si de consilierul local Eugen Pop, dupa ce in prealabil acesta fusese indepartat si din conducerea organizatiei municipale a partidului.

Eugen Pop a fost unul dintre putinii politicieni clujeni care l-au urmat pe Gheorghe Funar din PUNR in PRM. In aceste conditii este de asteptat ca cei trei exclusi sa isi anunte in curand demisiile din partid. Pop ar putea deveni astfel cel de-al patrulea consilier local independent din Cluj-Napoca.

In prezent, grupul independentilor din Consiliul Local ii include pe Ioan Pop, demisionat din PSD, si de Ioan Nistor si Petru Pantea, care fusesera alesi pe listele PRM.

Ioan Miclea spera ca la Congresul partidului, din luna noiembrie a acestui an, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, sa il rasplateasca pentru lobby-ul pe care acesta l-a facut in Occident pentru formatiunea politica. Insa, sansele ca asa ceva sa se intample sunt destul de mici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro