Sari direct la conținut

Procuratura generală a Kievului spune că rușii au executat doi soldați ucraineni capturați în Donețk

HotNews.ro
O clădire distrusă în apropiere de Selidove, în timp ce forțele Rusiei avansează în Donețk / FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
O clădire distrusă în apropiere de Selidove, în timp ce forțele Rusiei avansează în Donețk / FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Parchetul general al Ucrainei a demarat o anchetă acuzând forțele ruse că au executat doi soldați ucraineni capturați în apropierea orașului Selidove din regiunea Donețk, relatează Ukrainska Pravda.

„A fost deschisă o anchetă preliminară în procesul penal pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, combinată cu omor cu premeditare”, a informat Parchetul.

Conform datelor operaționale, la ora 14:38 pe 18 octombrie, personalul Forțelor Armate Ruse a capturat doi militari ucraineni în timpul unui atac asupra pozițiilor ucrainene din districtul Pokrovsk din regiunea Donețk.

Trupele ruse, care luau cu asalt o pădure din apropierea orașului Selidove, i-au forțat pe prizonierii neînarmați să se întindă cu fața în jos. I-au ținut în această poziție apăsându-i la pământ cu picioarele, apoi i-au executat la o distanță foarte mică folosind arme de foc automate.

Procurorii subliniază că uciderea prizonierilor de război este o încălcare flagrantă a Convențiilor de la Geneva și este clasificată drept o gravă crimă internațională.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a declarat că numărul execuțiilor prizonierilor de război ucraineni de către ruși a crescut în ultimul an. Procurorul general Andrii Kostin a subliniat că aceste crime nu sunt incidente izolate, ci o politică deliberată a Rusiei.

Forțele ruse duc lupte strânse cu trupele ucrainene la periferia orașului Selydove, din estul ucrainean, în timp ce forțele Moscovei fac eforturi pentru a câștiga controlul asupra întregii regiuni Donbas, potrivit bloggerilor pro-ruși.

Blogerii pro-ruși scriau că duminică seară că forțele ruse se luptă cu trupele ucrainene la periferia orașului Selîdove, din estul ucrainean, în timp ce forțele Moscovei fac eforturi pentru a câștiga controlul asupra întregii regiuni Donbas.

În ultimele săptămâni, Rusia a înconjurat orașele din regiunea Donețk până când unitățile ucrainene au fost forțate să se retragă. Potrivit bloggerilor, soldații ruși fac același lucru cu Selidove, care avea o populație înainte de război de peste 20.000 de locuitori.

„Atacul asupra lui Selidove s-a intensificat”, scria Iuri Podolyaka, un important blogger militar pro-rus, născut în Ucraina, duminică spre luni, potrivit Reuters.

INTERVIURILE HotNews.ro