Sari direct la conținut

Procurorii americani au revizuit actul prin care Donald Trump este acuzat de tentativa de anularea a rezultatelor alegerilor din 2020

HotNews.ro
Procurorii americani au revizuit actul prin care  Donald Trump este acuzat de tentativa de anularea a rezultatelor alegerilor din 2020
Donald Trump, la un miting de campanie în Arizona Foto: Rebecca Noble / Getty images / Profimedia

Procurorul special Jack Smith a depus marți un nou rechizitoriu în dosarul deschis împotriva lui Donald Trump pentru că a încercat să anuleze rezultatele electorale din 2020, în urma unei hotărâri a Curții Supreme a SUA conform căreia foștii președinți au imunitate față de urmărirea penală, relatează AFP și Reuters.

Documentul care conține aceleași patru capete de acuzare ca și precedentul, emis la 1 august 2023, „reflectă dorința acuzării de a respecta și aplica concluziile și instrucțiunile Curții Supreme”, a precizat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Departamentul de Justiție, Peter Carr.

El se referea la hotărârea fără precedent a celei mai înalte instanțe a țării din 1 iulie care recunoaște președintelui Statelor Unite o largă imunitate penală.

Donald Trump rămâne, așadar, acuzat de „conspirație împotriva instituțiilor americane” și „subminarea dreptului de vot” al alegătorilor pentru presiunile sale asupra autorităților locale din mai multe state cheie pentru a invalida rezultatele oficiale ale alegerilor câștigate de democratul Joe Biden.

Cu toate acestea, rechizitoriul revizuit nu mai include acuzații conform cărora Trump a încercat să facă presiuni asupra Departamentului de Justiție al SUA în încercarea sa de a-și anula înfrângerea electorală.

Curtea Supremă a decis la 1 iulie că Trump nu poate fi urmărit penal pentru acțiuni care se aflau în puterea sa constituțională în calitate de președinte.

Acest rechizitoriu, ca și cel inițial, îl acuză pe Trump de o conspirație pentru a bloca certificarea înfrângerii sale electorale în fața președintelui democrat Joe Biden.

Trump candidează pentru un nou mandat de președinte, de data aceasta într-o cursă împotriva vicepreședintelui democrat Kamala Harris. Alegerile au loc pe 5 noiembrie.

Noua versiune a rechizitoriului se bazează pe mărturiile și dovezile cheie de la martori în mare parte din afara guvernului federal, cum ar fi fostul președinte al Camerei Reprezenților, Rusty Bowers, despre care, potrivit rechizitoriului, a fost presat de Trump și un alt conspirator să convoace o sesiune specială pentru a organiza o audiere bazată pe acuzații false de fraudă a alegătorilor.

INTERVIURILE HotNews.ro