Sari direct la conținut

Ancheta privind asaltul asupra Capitoliului. Trump are imunitate pentru acte oficiale, nu pentru cele private, hotărăște Curtea Supremă a SUA

HotNews.ro
Curtea Supremă a Statelor Unite a recunoscut, pentru prima dată, că foștii președinți au imunitate în fața urmăririi penale pentru anumite acțiuni întreprinse în funcție, în timp ce a respins o decizie anterioară care respinge cererea lui Donald Trump de a se proteja de acuzațiile penale care au implicat eforturile sale de a anula pierderea alegerilor din 2020, în dosarul asaltului asupra Capitoliului, relatează Reuters.
Ancheta privind asaltul asupra Capitoliului. Trump are imunitate pentru acte oficiale, nu pentru cele private, hotărăște Curtea Supremă a SUA
Donald Trump, în prima dezbatere prezidențială din 2024 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Curtea a decis că foștii președinți sunt protejați de urmărirea penală pentru acțiunile pe care le întreprind în limitele autorității lor constituționale, ei nu o au pentru acțiunile întreprinse în calitate privată.

Hotărârea a marcat o premieră, prin care Curtea Supremă a declarat că foștii președinți pot fi protejați de acuzațiile penale în orice caz.

Decizia a venit după apelul lui Trump împotriva unei hotărâri a unei instanțe inferioare care i-a respins cererea de imunitate. Instanța a decis cauza în ultima zi a termenului său.

Trump este acuzat că a supravegheat un efort extins de subminare a alegerilor din 2020, inclusiv două acuzații de conspirație pentru a obstrucționa validarea rezultatelor alegerilor, conspirație pentru fraudarea guvernului și conspirație pentru a-i priva pe alegători de dreptul de vot, potrivit The Guardian.

Printre acuzații: Trump a răspândit afirmații false de fraudă electorală, a complotat pentru a recruta liste false de alegători, a făcut presiuni pe oficialii departamentului de justiție al SUA să deschidă investigații false în frauda electorală și l-a presat pe vicepreședintele său, Mike Pence, să obstrucționeze certificarea victoriei lui Biden de către Congres.

Curtea Supremă a SUA a trimis luni instanțelor inferioare chestiunea imunității penale a lui Donald Trump în calitate de fost președinte, amânând astfel și mai mult desfășurarea procesului său federal la Washington, cu patru luni înainte de alegeri, relatează AFP.

„În consecință, trimitem Tribunalului Districtual pentru a stabili în primă instanță – cu beneficiul informării care ne lipsește – dacă comportamentul lui Trump în acest domeniu se califică drept oficial sau neoficial”, a spus Roberts.

Trump laudă decizia Curții ca fiind o victorie pentru democrație

Această decizie este „o mare victorie pentru democrația noastră și Constituția noastră”, a reacționat imediat Donald Trump, care se află în campanie pentru a se întoarce la Casa Albă.

Republicanul „crede că este deasupra legii”, a acuzat luni echipa de campanie a lui Joe Biden, spunând că decizia „nu schimbă faptele (…): Donald Trump a clacat după ce a pierdut alegerile din 2020 și a încurajat mulțumea să răstoarne rezultatele unor alegeri libere și corecte.

Decizia Curții Supreme spune că un președinte este imun la urmărirea penală pentru „acte oficiale” luate în funcție. Dar un președinte nu este imun de „acte neoficiale”.


Ce este un act oficial?

Acestea sunt actele oficiale pe care le-a identificat BBC până acum în opinia Curții Supreme:

  • Presiunile asupra Departamentului de Justiție să discute despre investigarea presupuselor fraude electorale
  • Presiunile asupra vicepreședintelui de atunci Mike Pence

Judecătorii lasă în sarcina unei instanțe inferioare să decidă dacă două acțiuni întreprinse de Donald Trump au fost acte neoficiale:

  • Încercarea de a convinge anumiți oficiali de stat că presupusa fraudă electorală a însemnat că ar trebui să schimbe voturile electorale ale statului pentru Trump
  • Crearea de liste cu ceea ce se numesc „alegători falși” pe care statele să le trimită la Congres

Ambele se referă la acuzațiile cu care se confruntă Trump în statul Georgia.

Citește și:

Curtea Supremă ar putea să respingă imunitatea lui Trump, dar riscă să întârzie și mai mult procesul său

SUA: Procurorul special Jack Smith duce cazul lui Donald Trump la Curtea Supremă. Beneficiază fostul preşedinte de imunitate?


INTERVIURILE HotNews.ro