Sari direct la conținut

Procurorii anticoruptie au aterizat pe aeroportul cerut de Nokia la Cluj

DNA ancheteaza modul in care Consiliul Judetean Cluj, condus de liberalul Marius Nicolara, a atribuit un asa numit studiu de prefazabilitate pentru extinderea aeroportului. Finlandezii de la Nokia au obtinut, prin contract, promisiunea extinderii aeroportului clujean. Exista suspiciuni ca presedintele Consiliului Judetean a facilitat atribuirea unor contracte partenerilor sai de afaceri.

Update: DNA Cluj anunta ca a inchis dosarul pentru ca n-a gasit nici un contract cu Airport Consulting. HotNews.ro are dovada existentei unui contract chiar de pe site-ul firmei austriece. In momentul semnarii contractului, informatia a fost publica, fiind afisata pe site-ul Consiliului Judetean. Ulterior, referirea la contract a fost stearsa, singurele urme ale acestei actiuni pastrandu-se intr-un document al Consiliului, referitor la strategia de dezvoltare a Aeroportului, dar si pe site-ul firmei vieneze. Astfel, anuntul DNA este cu atat mai ciudat, cu cat in mod evident Consiliul Judetean Cluj si Airport Consulting au incheiat un contract, asa cum reiese clar de pe site-ul firmei austriece.

„Din actele premergatoare efectuate s-a stabilit ca aeroportul nu are incheiat niciun contract de consultanta cu firma Airport Consulting. Pe 3 ianuarie 2008, s-a dispus neinceperea urmaririi penale. Informatia a fost primita pe adresa electronica, insa reclamantul nu a putut fi identificat”, a declarat Gabriela Balaban, purtator de cuvant la DNA Cluj, citata de Citynews.

Conducerea Consiliului Judetean a refuzat sistematic sa faca public contractul cu Nokia, partea romaneasca tinand secrete angajamentele financiare fata de investitia de la Jucu. Pe langa atribuirea gratuita a peste 90 de hectare de teren la 18 km de Cluj, investitii in infrastructura si constructia unei autostrazi urbane, care se ridica la cateva zeci de milioane de euro, Nokia a reusit sa mai obtina o clauza in contract pe care autoritatile n-au dezvaluit-o in 2007 la semnarea contractului. Este vorba de extinderea aeroportului din Cluj cu 3, 5 km. Abia acum cateva zile, Marius Nicoara a admis existenta acestei clauze intr-un interviu pentru un post de televiziune german care realiza un reportaj la Jucu in contextul inchiderii fabricii de la Bochum.

Misterul celor 3, 5 km de pista

Consiliul Judetean Cluj a atribuit prin incredintare directa realizarea unui studiu de prefezabilitate cu cateva luni inainte de finalizarea negocierilor cu Nokia. Studiul, care viza extinderea aeroportului, se ridica, potrivit informatiilor HotNews.ro, la 100.000 de euro. Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara (PNL), consilierii judeteni si oficialii aeroportului clujean refuza sa dea orice informatie legata de extinderea aeroportului. DNA a confirmat insa, la cererea corespondentului HotNews, ca efectueaza cercetari cu privire la “modalitatea in care s-a acordat contractul de consultanta la Proiectul Aeroport Cluj Napoca de catre Consiliul Judetean Cluj. Studiul de prefezabilitate fusese atribuit companiei austriace Airport Consulting GmbH Viena, o societate cu experienta in domeniu. Austriecii s-au asociat în mod suspect tocmai cu prietenii si partenerii de afaceri ai presedintelui CJ Cluj, Marius Nicoara, si au infiintat o firma cu sediul la Cluj.

Prieteni si austrieci

Airport Consulting GmbH si prietenii lui Marius Nicoara au infiintat firma Aviation Management Consulting SRL (AMC), cu sediul pe str. Aurel Vlaicu nr. 149. Societatea are ca asociaţi doua persoane juridice: MC Management Consulting SRL Cluj-Napoca si Airport Consulting Vienna GmbH. Daca despre ultima stim ca este cea care a realizat proiectul de pre-fezabilitate pentru Aeroport (potrivit informaţiilor afisate pe site-ul acesteia), MC Management este o societatea deţintua de doi asociaţi: Razvan Rotta un cunoscut prieten si partener de afaceri al lui Nicoara si Ioan Adrian Timar, ruda cu Rotta. În felul acesta, firma care a beneficiat de contractul cu Consiliul Judeţean (se pare ca este vorba de 6 milioane de euro) a devenit partenera de afaceri a prietenului lui Marius Nicoara. Relaţiile de afaceri dintre Rotta si Nicoara se pot vedea in tabelul alaturat.

Mai multe contracte mici

Din informaţiile confirmate pentru Hotnews de catre chiar cei doi administratori clujeni, societatea Aviation Management Consulting are si alte contracte cu Aeroportul Internaţional Cluj. Ioan Adrian Timar, administratorul „de facto” al AMC, recunoaste ca societatea a avut cîteva contracte cu Aeroportul, „nu multe, vreo patru-cinci, nici unul cu valoare mai mare de 5.000 de euro”. Razvan Rotta, care spune ca nu s-a ocupat în mod direct de afacerile societaţii, este mai darnic: „au fost între cinci si zece contracte, dar pe sume mici”. Cei doi susţin ca serviciile facute Aeroportului au vizat amenjarea unor parcari, „lucruri marunte, chiar o aerisire la toaleta”.

Amica Norica

Cozmin Gusa o acuzase pe Norica Nicolai ca are legaturi de afaceri si de prietenie cu trei oameni anchetati de Departamentul National Anticoruptie: Tender, Patriciu si Marius Nicoara. Presedintele CJ Cluj a spus insa ca intentioneaza sa-l dea in judecata pentru calomnie pe Gusa. In urma cu doua saptamani, Nicoara a trimis o scrisoare catre DNA, in care a solicitat un raspuns privind eventuala sa cercetare de catre DNA: “Nu am cunostinta ca impotriva mea, atit in calitate de presedinte al Consiliului Judetean, cit si in calitate de actionar al Bancii Transilvania, sa se fi dispus inceperea unei cercetari penale sau sa se fi efectuat acte premergatoare inceperii urmaririi penale. Tinind cont de faptul ca in prezent ocup functia de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, retin afirmatiile domnului Cozmin Gusa ca deosebit de grave, calomnioase, care, pe linga faptul ca-mi afecteaza imaginea ca persoana publica, fiind inclus ”intr-un grup infractional ”, risca sa creeze mari prejudicii imaginii publice a instututiei Consiliului Judetean pe care o conduc”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro