Procurorul general interimar Bogdan Licu anunta ca va reanaliza dosarul Revolutiei
¬Procurorul general interimar al Parchetului de pe langa ICCJ, Bogdan Licu, va reanaliza dosarul Revolutiei, dupa ce presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a facut o noua plangere impotriva rezolutiei de clasare. Procurorul general interimar Bogdan Licu a declarat, luni, pentru Mediafax, ca a cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie reanaliza dosarului Revolutiei, dupa ce presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a facut o noua plangere impotriva rezolutiei de clasare. Cauza se afla pe rolul instantei supreme, dupa ce au fost depuse mai multe plangeri impotriva deciziei de clasare.
In cazul in care plangerea va fi admisa, cercetarile in dosarul Revolutiei vor fi reluate.
Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus clasarea cauzei la data de 14 octombrie 2015, motivand ca pentru unele fapte exista condamnari in alte cauze. Procurorii precizau printr-un comunicat de presa ca „din cauza oboselii si a stresului la Revolutie s-au tras focuri de arma intre militari, iar oameni din dispozitive militare, civile sau mixte au deschis „cu usurinta” focul spre imobile sau masini care nu opreau la filtre”.
Procurorii spun ca in acest dosar s-au facut cercetari cu privire la 709 oameni care au murit in timpul Revolutiei, alti 2.198 care au fost raniti, dintre care 1.855 impuscati, si 924 retinuti.
Potrivit anchetatorilor, unii dintre cei vinovati de omor si ranire prin impuscare au fost trimisi in judecata si condamnati, iar in unele cazuri „decesul a fost urmare a unui act suicidal (impuscare, precipitare etc.), a manevrarii imprudente a armamentului din dotare de catre cel in cauza sau s-a datorat unor cauze patologice”.
Anchetatorii mai sustin ca, in principal, „leziunile au fost urmare a unor agresiuni, dar exista si situatii in care au fost provocate de accidente (de exemplu ruperea unor elemente din structura de rezistenta a imobilelor avariate in contextul evenimentelor, activarea accidentala a unor dispozitive din sistemul de aparare al unitatilor militare)”, precum si „situatii in care unele persoane au suferit afectiuni neuropsihice”.
Faptele comise in decembrie 1989 au facut, initial, obiectul a 4.544 de dosare penale. Dintre acestea, au fost trimise in judecata 112 dosare, cu 275 de inculpati, intre care 25 de generali, 114 ofiteri, 13 subofiteri, 36 de militari in termen si 87 de civili.