Sari direct la conținut

Producția de mașini din Rusia a suferit o scădere record de 96,7% în luna mai

HotNews.ro
Lada Niva, Foto: Nikolay Denisov, Dreamstime.com
Lada Niva, Foto: Nikolay Denisov, Dreamstime.com

Industria auto din Rusia a suferit o scădere record a producției luna trecută, când au fost produse doar 3.720 de mașini, comparativ cu aproximativ 112.000 în luna mai a anului trecut, a declarat miercuri serviciul de statistică de stat, relatează Reuters.

Industria, dependentă în mare măsură de investițiile și echipamentele străine, a fost lovită de penuria globală de semiconductori și, cel mai recent, de un exod al producătorilor internaționali din cauza conflictului din Ucraina.

Piața auto din Rusia scăzuse deja puternic încă din luna martie, după ce companiile străine s-au retras în semn de protest la adresa invaziei ruse în Ucraina. Unii dealeri au avut în martie vânzări cu 60% mai mici decât în februarie și prețurile mașinilor noi au crescut puternic.

Prețurile la modele noi care încă se mai vând au crescut puternic: Lada a mărit prețurile de trei ori în acest an, iar la modelele chinezești au fost și creșteri de 50%, potrivit datelor din aprilie.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat, la jumătatea lunii iunie, guvernului său să vină rapid cu noi măsuri de sprijinire a industriei auto autohtone, care a cunoscut o scădere masivă vânzărilor de la invazia Ucrainei.

Pe fondul crizei cererii din partea cumpărătorilor ruși și a problemelor grave de logistică ca urmare a sancțiunilor occidentale, vânzările de mașini au scăzut cu 83,5% în mai, potrivit datelor Asociației Întreprinderilor Europene (AEB).

„Aș dori să cer guvernului să ne spună în detaliu ce măsuri rapide ia pentru a sprijini industria auto și pentru a stabiliza piața internă”, a spus Putin într-o întâlnire cu oficiali difuzată de televiziunea de stat pe 16 iunie.

Agenția de presă Interfax l-a citat spunând că guvernul ar trebui să vină cu un plan actualizat înainte de 1 septembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 126-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro