Sari direct la conținut

Proiect de Hotarare de Guvern: Se infiinteaza Banca Posta Romana si Asigurari Posta Romana, detinute integral de Posta Romana

HotNews.ro
Incalcarea unor drepturi rezervate Postei Romane, Foto: Posta Romana
Incalcarea unor drepturi rezervate Postei Romane, Foto: Posta Romana

Doua noi societati comerciale, Banca Posta Romana si Asigurari Posta Romana, detinute integral de Posta Romana, ar urma sa fie infiintate in perioada urmatoare, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern supus consultarii publice de ministerul Comunicatiilor, care detine 75% din actiunile acestei companii. Este vorba de crearea cadrului legal pentru infiintarea unui broker de asigurari, a carui activitate ar putea incepe foarte rapid, si chiar a unei banci, ambele in proprietatea Postei Romane, a precizat pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor.

  • „Se infiinteaza doua noi societati comerciale S.C. Banca Posta Romana S.A si S.C. Asigurari Posta Romana S.A. cu actionar 100% Compania Nationala Posta Romana S.A”, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern supus miercuri consultarii publice de Ministerul Comunicatiilor.

Vreme: Posta trebuie sa se indrepte si spre servicii bancare si spre servicii de brokeraj in asigurari

Contactat de HotNews.ro, ministrul a precizat ca Asigurari Posta Romana ar urma sa activeze in calitate de broker de asigurari.

  • „Cei din Posta au generat in cadrul companiei aceasta activitate de brokeraj in asigurari devenind reprezentantul unui broker, lucru care unu: are o mare doza de subiectivism si doi –  mi se pare ca este o activitate pe care Posta chiar poate sa o faca in mod independent, nu sa fie sub brokerul cuiva. Eu nu fac decat sa le dau si cadrul prin care sa-si faca alta societate care sa faca acest brokeraj si nu sa devina distribuitorul acestui serviciu pentru altcineva. Tocmai pentru a elimina eventuale netransparente”, a precizat pentru HotNews.ro ministrul Valerian Vreme.

Ministrul a mai precizat ca in cazul activitatii de brokeraj in asigurari lucrurile ar putea fi demarate foarte rapid, insa in cazul serviciilor bancare lucrurile sunt mai complicate.

  • „Prima activitate, de brokeraj in asigurari poate fi demarata foarte rapid deoarece Posta are astfel de contracte de subdistributie. Practic cat dureaza infiintarea unei societati si apoi sa se organizeze pentru aceasta activitate. Activitatea de servicii bancare impune anumiti pasi mai dificili. Posta poate sa mearga pana la a-si face banca proprie in functie de cum reusesc sa se capitalizeze. Posta italiana are si banca, spre exemplu. Aici sunt discutii mai complicate”, a mai precizat ministrul comunicatiilor.

Pentru a fi broker de asigurare, in numele companiei trebuie inclusa sintagma „broker de asigurare”

De notat insa ca pentru a fi broker de asigurari, asa cum sustine ministrul, in denumirea unei societati trebuie neaparat inclusa sintagma de broker de asigurari, conform Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor:

  • (5) Orice broker de asigurare si/sau reasigurare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: a) sa fie persoana juridica, in a carei denumire sa fie cuprinsa obligatoriu sintagma broker de asigurare, broker de asigurare-reasigurare sau broker de reasigurare, dupa caz, sau intr-un limbaj uzual pentru activitatea de asigurare”.

In lege se mai mentioneaza ca acea companie trebuie „sa aiba ca obiect de activitate numai activitatea de broker de asigurare si/sau de reasigurare”.

In aprilie 2011, Posta Romana avea planuri de „asistenta in brokeraj

In luna aprilie din acest an, Posta Romana avea alte planuri – de asistenta in brokeraj. La sfarsitul lunii aprilie, HotNews.ro a scris ca Posta Romana si-a extins obiectul de activitate secundar urmand sa ofere asistenta in brokeraj de asigurari, potrivit unei hotarari adoptate pe 7 aprilie 2011 de actionarii companiei, respectiv ministerul Comunicatiilor (75%) si Fondul Proprietatea (25%) si publicate in Monitorul Oficial. In plus, Daniel Neagoe, directorul general al Postei Romane a declarat pentru HotNews.ro ca in strategia de restructurare a societatii este prevazuta introducerea produselor de asigurari, care vor fi vandute pri reteaua si salariatii CNPR, pe baza unor parteneriate.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au precizat ca Posta Romana are voie din punct de vedere legal sa ofere asistenta in brokerajul de asigurari, in baza unui contract cu un broker de asigurare/reasigurare.

Pentru activitatea de brokeraj in asigurari, noua societate detinuta de Posta va trebui sa obtina autorizatie de functionare de la CSA, exact ca in cazul companiilor de asigurari si nu doar un simplu aviz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro