Proiect de lege pentru deblocarea angajarilor din sistemul sanitar
Deputatul independent Tudor Ciuhodaru, membru al Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor, a anuntat ca va depune, luni, la Parlament, un proiect legislativ de modificare si completare a legii 95/2006, ce vizeaza reducerea deficitului de personal din sistemul sanitar si a migratiei alarmante a cadrelor medicale, prin deblocarea posturilor vacante din sistem in functie de normativele de personal aflate in vigoare.
- „Romania a atins masa critica. Numai ca nu vorbim de o explozie, ci de o implozie a numarului de medici ramasi in tara. Suntem in continuare pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de medici raportat la mia de locuitori (1,9 medici/ 1.000 locuitori). Este o statistica sumbra inca din 2008, care ne plaseaza in urma Bulgariei, Ucrainei si Moldovei. Exista judete lipsite de anumite specialitati medicale, iar aproape 100 de localitati nu au nici macar un medic de familie”, sustine deputatul, intr-un comunicat citat de Agerpres.
Tudor Ciuhodaru mai spune ca, de cativa ani, Colegiul Medicilor a atras atentia asupra fenomenului ingrijorator al migratiei medicilor, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda declararea de cod rosu la o migratie ce depaseste 2% dintre practicieni.
- „In Romania vorbim deja de decimare, atunci cand 10% dintre medici au plecat din tara. OMS ne avertizeaza ca perpetuarea acestui fenomen ar putea duce la colapsul sistemului de sanatate, in mai putin de zece ani. Blocarea ocuparii prin concurs a posturilor vacante prin aparitia OUG 34/2009 si a OUG 1/2010 a acutizat acest deficit. Deficitul de personal medico-sanitar ingreuneaza desfasurarea activitatii medicale si pericliteaza efectuarea actului medical. S-a ajuns chiar ca, in unele situatii, un angajat din sistem sa suplineasca activitatea altor cinci angajati, cu consecinte nefaste asupra calitatii actului medical”, explica deputatul.
- Tudor Ciuhodaru considera anormal sa se incerce realizarea de economii prin blocarea angajarilor intr-un sistem de importanta nationala, care se confrunta oricum cu un deficit major de personal si cu subfinantarea cronica: „Conventia de la Alma Ata ne spune ca sanatatea nu reprezinta doar absenta bolii si a infirmitatii, ci acea stare de bine fizic psihic si social. Consider ca initiativa legislativa este doar un prim pas pe drumul spre o Romanie sanatoasa”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro