Proiect finalizat de compensare a prețului la energie. Care vor fi criteriile luate în calcul

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat că a fost finalizat proiectul prin care unele categorii de consumatori vulnerabili vor beneficia de un sprijin din partea statului pentru plata facturilor la energie.
Sebastian Burduja a precizat, la Digi24, că proiectul a fost finalizat împreună cu Ministerul Muncii în cursul acestei zile, urmând ca în perioada următoare să fie pus în dezbatere publică.
„Este o sumă lunară pentru consumatorii vulnerabili, acei români pentru care plata unor facturi mai mari ar fi o povară prea mare pentru bugetul lor”, a spus ministrul.
El a spus că printre criteriile care sunt luate în calcul la alegerea beneficiarilor sunt salariul minim, numărul de copii din familie, precum și dependența de un aparat medical care consumă multă energie electrică.
Burduja a spus că este posibilă și reducerea TVA la 9% pentru energie. „Este luată în calcul și se discută inclusiv în cadrul programului de guvernare”, a confirmat ministrul Energiei.
El a spus că o asemenea măsură ar putea fi agreată chiar și de către Comisia Europeană, în pofida deficitului bugetar cu care se confruntă România. Burduja a invocat raportul Draghi în care se spune că problemele de competitivitate ale Uniunii Europene sunt cauzate și de către prețul ridicat la energie, ca urmare a nivelului taxării.
„În acest context, cred că propunerea este binevenită și va fi salutată și la nivelul CE. Este o discuție complicată în condițiile în care deficitul este mare, dar pentru consumatorul final această reducere ar reprezenta un lucru foarte bun”, a spus ministrul.
Invitat să detalieze o afirmație recentă a sa referitoare la faptul că România nu ar mai fi un producător important de energie, Sebastian Burduja a justificat-o precizând că țara noastră nu mai este capabilă să-și acopere din resurse proprii vârful de consum, în anumite circumstanțe, cum ar fi rezervele de apă mici din perioadele secetoase, ceea ce afectează producția de energie hidro.
De altfel, întreaga regiune se confruntă cu un deficit de energie, mai ales după ce Ucraina a devenit importator de energie, după ce înainte de război era un producător de energie ieftină. În al doilea rând, lipsa unor interconectări în centrul Europei blochează accesul țărilor din est la energie ieftină produsă în Occident.
În fine, Burduja a evocat că, între 2009 și 2022, România a închis grupuri energetice pe cărbune și gaz care totalizau 7.000 de MW. Reducerea poate fi compensată doar prin deschiderea unor noi capacități de producție. Burduja speră că, în acest an, vor fi inaugurate capacități de 2.500 de MW, ceea ce ar reprezenta cel mai bun an din acest punct de vedere din 1989 încoace.