Sari direct la conținut

Proiect unic de dans contemporan în România. „Cancer, Coregrafiat” – premiera națională pe 6 și 7 aprilie

HotNews.ro
Hanul Gabroveni, Foto: Inquam Photos / George Calin
Hanul Gabroveni, Foto: Inquam Photos / George Calin

Un spectacol unic de dans contemporan „Cancer, Coregrafiat”, realizat de coregraful Cosmin Manolescu și Fundația Gabriela Tudor, va avea premiera națională pe 6 și 7 aprilie 2023, ora 19, la ARCUB – Hanul Gabroveni, sala Mare din București.

Spectacolul co-produs de ARCUB și Institutul Cultural Român din New York, va avea premiera internațională în Statele Unite ale Americii pe 26 aprilie la Jersey Theatre City Center și pe 28 aprilie la sala de spectacole a Institutului Cultural Român din New York, în conexiune cu Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită în toată lumea pe 29 aprilie.

Potrivit unui comunicat remis presei, proiectul unic în România, s-a născut în urma întâlnirii dintre Cătălina Florescu, dramaturgă și profesoară la Pace University din New York, și coregraful Cosmin Manolescu, directorul executiv al Fundației Gabriela Tudor. Punând în centru un personaj masculin afectat de cancerul la sân, spectacolul își propune să atragă atenția asupra persoanelor care, indiferent de gen, suferă de această afecțiune, dar și asupra felului în care oamenii însoțesc și acompaniază persoanele bolnave de cancer.

„Cancer, Coregrafiat” este o călătorie emoțională cathartică și participativă între viață, moarte și dans ce are în centrul atenției viziunile și durerea unui personaj masculin, care se confruntă cu boala cancerului de sân. Aceasta este o formă rară însă prezentă și la bărbați și mai puțin cunoscută și mediatizată în România. Spectacolul, dedicat memoriei Rodicăi Dan, Gabrielei Tudor, și decanului Universității Pace, dna. Marijo Russell-O’Grady, este roller-coaster emoțional despre însoțire și prezență, fiind în egală măsură un gest de dragoste adus tuturor celor care se confruntă în acest moment cu această boală, se mai arată în comunicat.

Demarat în iulie 2022 în cadrul unei rezidențe de cercetare coregrafică la spațiul AREAL, spectacolul, coregrafiat și interpretat de Cosmin Manolescu și Cristina Lilienfeld, membri fondatori ai spațiului AREAL pentru dezvoltare coregrafică, reprezintă un eveniment cultural important pentru scena performativă bucureșteană și internațională.

A vorbi despre cancer, despre durere, despre moarte și despre lucrurile care ne transformă este uman și esențial pentru sănătatea noastră mentală și fizică, pentru că toate acestea fac parte din experiența vieții. Prin acest proiect, inițiat de Cătălina Florescu și pus în scenă de mine într-o variantă participativă, mă întorc în zona dificilă a reîntâlnirii cu cancerul. Încercăm astfel să aducem o rază de speranță și să contribuim la înțelegerea modului în care putem lupta cu demonii și cu problemele societății contemporane, afirmă Cosmin Manolescu într-un interviu realizat recent de Beatrice Lăpădat și publicat recent de Liternet (….).

În conexiune cu spectacolul, coregrafii Cosmin Manolescu și Cristina Lilienfeld organizează începând cu data de 30 martie 2023 la spațiul AREAL – WellDance, un curs de mișcare și well-being oferit gratuit pacienților de cancer, supraviețuitorilor acestei boli, dar și tuturor celor care îi sprijină și îngrijesc. Cursul este incursiune sensibilă și plină de umanitate în traumele corpurilor fragmentate și își propune să ofere sprijin și un spațiu de întâlnire și suport pentru toți cei care s-au întâlnit cu cancerul, în diferite forme. Timp de aproximativ 90 de minute, participanții se vor conecta la corpul lor, se vor mișca și își vor explora creativitea prin sesiuni de improvizații libere ghidate dar și discuții și vizionări de filme.

Accesul la reprezențatiile cu spectacol Cancer, Coregrafiat și cursul WellDance sunt gratuite însă pe baza unei rezervări realizate la adresa de email info@dans.ro, sau la numărul de WhatsUp 0722 322 366. Important pentru fiecare reprezentanție din 6 & 7 aprilie există doar un număr limitat de 30 de locuri!

Spectacolul Cancer, Coregrafiat va fi prezentat ulterior și în luna iunie în cadrul unui turneu național care va include reprezentații la ARCUB pe 11 și 12 iunie, la Centrul Cultural Reduta din Brașov pe 16 iunie și la Timișoara la FABER pe 24 iunie. Fiecare spectacol din cadrul turneului va fi precedat de un curs de mișcare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri pe tema cancerului, la care vor participa artiștii Cosmin Manolescu și Cristina Lilienfeld.

In conexiune cu acest spectacol dar și cu alte proiecte ale Fundației Gabriela Tudor, artista vizuală Alina Ușurelu va realiza un film documentar despre cei 30 ani de creație coregrafică ai coregrafului Cosmin Manolescu, care va avea premiera pe 27 iunie la Timișoara în cadrul evenimentului D.A.N.C.E TM la Cinema Victoria și la București pe 12 septembrie 2023 în închiderea proiectului.

Premiera spectacolului, turneul național și internațional sunt organizate de Fundația Gabriela Tudor în cadrul proiectului „Copacul vieții”, proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării, se mai arată în comunicatul de presă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro