Sari direct la conținut

Proiectul de reforma al PSD, propus de Grupul de la Cluj, a esuat

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Alesii locali sunt cei mai expusi in razboiul cu Puterea. Proiectul de reforma al PSD, propus de Grupul de la Cluj, a esuat.

Fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana, deputatul PSD clujean Vasile Puscas, a explicat motivele pentru care proiectul de reformare interna promovat de ardeleni a esuat in mare parte. El a spus ca exista in continuare anumite stereotipuri la nivelul conducerii partidului, desi programul de reformare a fost adoptat ca document oficial al social-democratilor.

Puscas a afirmat ca, totusi, cel mai mare castig in domeniul reformei este autonomia tot mai mare de care se bucura filialele partidului. Cu toate acestea, parlamentarul PSD a recunoscut faptul ca membrii partidului nu au reusit sa regionalizeze formatiunea politica.

Initial, ardelenii din PSD doreau sa infiinteze structuri la nivelul re-giunilor de dezvoltare. Desi, teoretic, Grupul de la Cluj a obtinut un rol important in conducerea partidului, acest lucru nu a fost pus in practica.

De asemenea, la Congresul partidului din 10 decembrie, delegatii ar urma sa voteze in favoarea revenirii la un mandat al presedintelui partidului de patru ani. Reducerea duratei mandatului la doi ani a fost unul dintre principalele puncte promovate de Grupul de la Cluj la congresul de acum un an si opt luni.

Celalalt punct a fost impunerea candidaturilor individuale pentru functiile de conducere din partid. Insa in acest moment exista tot mai multe voci care doresc un vot pe lista.

Mai mult, in randurile Grupului de la Cluj au aparut si primele dizidente. Prima este cea a liderului PSD Alba, fostul prefect Ioan Rus, care, desi a anuntat ca organizatia sa il sustine pe Geoana pentru pozitia de presedinte, il prefera ca vicepresedinte pe Valer Dorneanu in locul lui Ioan Rus de la Cluj.

Dizidente si reprosuri

Exista si in randul altor filiale nemultumiti de performantele actualei conduceri a partidului. Principalul repros care li se aduce membrilor echipei lui Mircea Geoana este faptul ca PSD nu reuseste sa creasca la mai mult de 25 la suta din preferintele electoratului.

De asemenea, multi lideri ai organizatiilor locale sustin ca nu au primit nici un fel de sprijin politic in aceasta primavara, cand un mare numar de alesi locali pe listele formatiunii au migrat spre partidele aflate la Putere.

La Cluj, fostul vicepremier Ioan Rus nu a tinut decat trei conferinte de presa in ultimii doi ani. La fel, aparitiile publice ale membrilor fostului Guvern s-au rarit.

Singurii care au incercat sa faca opozitie publica sunt fostul ministru al Informatiilor Publice, actualul sef al Departamentului de Strategie si Reforma din PSD, senatorul Vasile Dancu, si fostul ne-gociator-sef cu Uniunea Europeana, deputatul Vasile Soporan. Si asta, in timp ce fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Sorin Bota, a disparut efectiv din media clujeana.

In tot acest timp, alesii locali au incercat sa reziste cum au putut asalturilor Puterii. La Cluj, stindardul Opozitiei este tinut de un simplu consilier local – Remus Lapusan, cel care conduce organizatia municipala. El nu dispune, insa, de facilitatile si de resursele de care beneficiaza parlamentarii.

Mai mult, Remus Lapusan nici nu a avut beneficii prea mari de pe urma guvernarii PSD. Doar o scurta perioada el a detinut postul de director al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, post la care a renuntat dupa intrarea in vigoare a noilor prevederi legate de functionarii publici, ca sa isi poata pastra mandatul de consilier local.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro