Sari direct la conținut

Proiectul lui Ciolacu și Ciucă privind combaterea evaziunii fiscale: Cei care fură între 100.000 de euro și 1 milion de euro, dar înapoiază banii scapă nepedepsiți / Opoziția avertizează că proiectul dezincriminează evaziunea fiscală

HotNews.ro
Premierul Marcel Ciolacu, în parlament, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu
Premierul Marcel Ciolacu, în parlament, Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Deputaţii au adoptat, marți, un proiect de lege privind combaterea evaziunii fiscale iniţiat de către Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Proiectul de lege are ca obiect de reglementarea unor măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Opoziția acuză PSD și PNL că dezincriminează evaziunea fiscală și invocă un articol care prevede că cei care fură între 100.000 de euro și 1 milion de euro, dar înapoiază banii scapă nepedepsiți.

USR se referă la noile amendamente introduse la Camera Deputaților care prevăd sancțiuni în cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1, art.8 sau 9, „dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceste condiții este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă”.

De menționat este că prevederea de mai sus a fost introdusă la Senat, varianta inițială a proiectului de lege depus de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se referea la suma de 100.000 de euro și nu 1 milion de euro cum au introdus senatorii.

În continuare, în proiectul de lege dezbătut la Camera Deputaților, în raportul comisiei de specialitate articolul 10 prevede:

  • „(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1 , art.8 sau 9, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepsește. În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală.
  • (2) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1 , art.8 sau 9, dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceste condiții este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.
  • În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1, art. 8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată și până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc cu o treime”.

Noul amendament introdus în ședința de plen citit de un deputat PSD Ștefan Popa prevede că: „prejudiciul se va determina în temeiul unei expertize de specialitate. Suspectul sau inculpatul au dreptul de a participa la efectuarea expertizei.

  • Stelian Ion, deputat USR: „O bună tradiție în Parlamentul României spune așa: PSD înainte de Crăciun, în ultima ședință de regulă, bagă tot felul de șopârle pe ordinea de zi. Asta e una dintre ele. Legea ar trebui să se numească legea pentru protecția marilor evazioniști fiscali și împotriva mediului de afaceri cinstit din România. Uitați-vă pe ce ați votat. Îi ajutați pe marii evazioniști de la 100.000 de euro până la 1 milion de euro pui banii în buzunar, prejudiciu și dacă vine organul de control i-ai plătit a doua zi și ai scăpat fără niciun leu de amendă penală măcar, fără nicio sancțiune. Mai mult de atât scădeți pedepsele pentru evazioniști.

De menționat este că în prezent articolul 10 din legea în vigoare prevede pedeapsa cu amenda în cazul în care prejudiciul nu depășește suma de 100.000 de euro.

O altă modificare controversată introduce circumstanțe atenuante mai favorabile decât sunt posibile prin Codul Penal și relaxează acordarea circumstanței atenuante nu până la primul termen, ci până la judecarea definitivă.

O altă prevedere permite încetarea oricărei proceduri judiciare penale împotriva celui care produce evaziune fiscală sub 1 milion de euro (cazier curat), dar achită integral suma plus 25% (în cursul urmăririi penale), 50% până la pronunțarea în primă instanță sau 100% până la pronunțarea hotărârii definitive.

„În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art. 6.1, art. 8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată și până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc cu o treime”, se arată în modificările noi efectuate.

Totodată, în proiectul de lege apare o nouă infracțiune pedepsită cu închisoare de la 7 la 15 ani: „prezentarea de declarații corecte, declarații electronice corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA”.

  • Victor Ilie (USR) „Cum pot fi declarațiile și corecte și de natură să mascheze fraudulos neplata? Ca să nu mai spun de infracțiunea nou introdusă de tentativă la omisiune. Cum vor intra procurorii în mintea contribuabililor și vor ști când vor aceștia să nu declare ceva? Cu toate modificările făcute peste noapte la Codul fiscal, PSD și PNL au creat un iad legislativ, un iad contabil. Dacă mai adaugă și infracțiuni neclare doar înrăutățesc situația, încurajează arbitrariul. Totul în timp ce îi protejează pe mari evazioniști, pe hoți”.

Deputații USR au cerut retrimiterea la comisie a proiectului Ciucă-Ciolacu, în condițiile în care votul de astăzi încălca mai multe prevederi din Regulamentul Camerei. PSD și PNL au refuzat, adoptând inițiativa pe repede-înainte și în Camera Deputaților, la mai puțin de 24 de ore după votul din Senat.

Și deputatul Forța Dreptei, Ludovic Orban i-a criticat dur pe reprezentanții PSD și PNL pe tema proiectului privind evaziunea fiscală. Orban a anunțat că opoziția va ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege.

  • Ludovic Orban, deputat Forța Dreptei: „De-aia nu există democrație în România pentru că foarte mulți oameni care au intrat în politică nu înțeleg că trebuie să-l slujească pe cetățean și nu să fie sluga șefului. Nu înțeleg că este mai important respectul față de lege și față de regulament decât față de șef. Ce dacă este un proiect de lege inițiat de Ciolacu și Ciucă, nu puteți încălca regulamentul (…) Vă este mai frică de Ciolacu și Ciucă ca niște slugi ce sunteți, niște politruci care nu ați făcut altceva decât să vă pupați în fund șefii și să votați toate aberațiile și procedurile lipsite de sens”, a declarat Orban în plen.

Proiectul de lege inițiat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și amendat în Parlament a fost adoptat cu 182 pentru, 80 contra și 2 abțineri. Dacă nu va fi contestată la Curtea Constituțională, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro