Sari direct la conținut

Proprietar prin forta buldozerelor

Ziua de Cluj

In calitate de constructor, Capusan sustine ca nu a verificat starea juridica a terenului, dar a platit 300.000 de dolari pentru a deveni proprietar. Consilierul UDMR Laszlo Attila, care a verificat dosarul Transbeton, spune ca firma nu are aviz de constructie. Pe de alta parte, Chimu Capusan este sigur ca nimeni nu poate stopa ridicarea blocurilor sale.

Transbeton a fost somata de catre unul din proprietarii terenului pe care doreste sa construiasca. Pentru a-si continua lucrarile, Chimu Capusan a promis ca va cumpara cei 400 de metri patrati pentru care Toma Cosoiu are o sentinta definitiva de punere in posesie. Promisiunea nu a fost respectata nici dupa trei luni.

In sedinta din 19 iulie 2005, Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea a doua imobile de blocuri in cartierul Grigorescu, mai exact pe strada Eremia Grigorescu, la numarul 126. Pe acelasi teren a functionat complexul comercial Albina. In actul oficial semnat de consilierul PD Alin Paunel Tise apar neconcordante.

In primul paragraf se precizeaza ca SC Chim & Mar Constructii, patronata de acelasi Capusan, va ridica doua blocuri, unul in sistem de parter si trei etaje, respectiv subsol, parter si un etaj, beneficiar fiind societatea Transbeton, la care patron este (ati ghicit!), tot Capusan. Pe de alta parte, mai jos, in articolul 1 al hotararii CL, al doilea imobil figureaza ca bloc cu cinci etaje.

Neclaritatile apar in ceea ce priveste proprietatea terenului. „Hotararea va fi rediscutata in sedinta din 30 august”, a declarat Laszlo Attila. El a mentionat ca Chim & Mar construieste pe un teren deja retrocedat, iar lucrarile vor fi oprite.

Contactat telefonic, Chimu Capusan, patronul SC Chim & Mar Constructii si al Transbeton Constructii, societate care apare ca proprietar, ne-a prezentat versiunea sa. „Eu am cumparat terenul cu 300.000 de dolari in 1999, de la Carina Cosmetics Prodexim. In 2004, au aparut unii care spun ca au acte care le atesta proprietatea pe terenul meu”, spune Capusan.

Avocatul Madarasz Gustav a solicitat restituirea terenului inca din anul 1996. Documentele puse la dispozitie de catre avocat arata ca, in 2004, fostul primar Gheorghe Funar a emis o dispozitie de restituire a terenului in cauza, insa fara suprafata pe care se afla imobilul unde functiona societatea Albina.

La articolul 4 al dispozitiei date de Funar se specifica clar ca documentul „face dovada proprietatii asupra terenului si constituie titlu executoriu”.

Toma Cosoiu are si el o sentinta definitiva prin care ii este recunoscut dreptul de proprietate asupra a 600 de metri patrati, dintre care o parte, 400 de metri patrati, sunt inclusi in planul de constructie Transbeton. „Acum trei luni, dupa ce am primit sentinta, Capusan a incercat sa cada la invoiala cu mine. Acum s-a razgandit”, spune Cosoiu.

Mai mult, Toma Cosoiu sustine ca pretul pe care l-a ofertat Chimu Capusan este sub pretul pietei, adica 70 de dolari, in conditiile in care in cartierul Grigorescu metrul patrat de teren construibil se vinde cu 250-300 de euro.

25 de vecini impotriva constructorului

Imobilul de cinci etaje este plasat intr-o zona in care sunt construite numai case. Pentru ca inaltimea blocului ar afecta nivelul de lumina, impus de normele de constructie, si pentru ca exista pericolul deformarii terasamentului, 25 de locatari afectati au inaintat o plangere Primariei Cluj-Napoca.

„Noi am cerut Primariei sa schimbe destinatia zonei din centru de cartier pentru ca sunt numai case particulare, iar un bloc ne-ar afecta, mai ales daca e cu mai multe etaje”, spune Peter Iulia, cea care a initiat actiunea. Femeia a mentionat ca, impreuna cu cei 25 de vecini, a cerut stoparea lucrarilor. „Constructia nu afecteaza zona. Peste drum exista deja un bloc de patru etaje. Cererea lor nu are nici un temei”, spune, in replica, omul de afaceri Capusan.

Matrapazlacuri in Consiliu

Restituirea terenului catre familia Madarasz a fost amanata de Primarie pana in momentul in care terenul a fost vandut catre Transbeton Constructii. „Ne-au purtat la Primarie, ba ca nu avem una, ba ca nu avem alta. Saptamana trecuta am aflat ca pe terenul nostru se vor construi doua blocuri”, spune avocatul Madarasz.

In replica, Chimu Capusan spune ca la Primarie s-au facut multe matrapazlacuri, de aceea documentele nu sunt clare. Intrebat daca, in calitate de constructor, a verificat starea juridica a terenului, el a replicat: „Eu am platit pentru teren si am titlu de proprietate”. Viceprimarul Boros Janos cunostea situatia terenului de pe Eremia Grigorescu.

„Viceprimarul ne-a spus ca pe terenul nostru se vor construi blocuri ANL, apoi va fi dat drept compensatie pentru alti fosti proprietari care au dispozitie de retrocedare”, spune Madarasz.

Transbeton a ipotecat terenul si a obtinut imprumuturi substantiale de la Banca Transilvania. Primul imprumut s-a ridicat la valoarea de 150.000 de dolari, jumatate din suma platita pentru teren, pentru ca, mai apoi, Capusan sa mai imprumute 130.000 de dolari in 2001, imprumut garantat cu terenul. In 2005, constructorul a mai girat cu acelasi teren un imprumut de 5 000 de euro.

Capusan isi construieste propriul oras

Familia Capusan a construit in Cluj mai multe imobile. Astfel, in cartierul Andrei Muresanu, pe strada Trifoiului, noua blocuri poarta „amprenta” Capusan. Potrivit datelor oficiale inscrise pe panoul de santier, beneficiarii constructiilor sunt Chimu Capusan, sotia Anica si Sergiu Bogdan Capusan, constructor este societatea CH Transbeton Constructii SRL, iar proiectant este Arhimar Serv SRL.

Pe un al doilea panou, ca beneficiar figureaza Andrei Hosu si sotia Sorana, constructor este Chim & Mar Constructii SRL, iar proiectant este Proecta SA. In baza de date a Registrului Comertului, Chimu Capusan apare ca asociat la SC CH Transbeton Constructii SRL, la Chim & Mar Constructii SRL, iar sotia sa este patroana Agentiei Imobiliare Nobila Casa.

Transbeton si Chim & Mar sunt detinute, in cote egale, de catre Chimu Capusan, respectiv Hulea Marian. Vanzarea tuturor apartamentelor din cele noua imobile se realizeaza prin intermediul Nobila Casa, contra unui comision de 2%. Astfel, Nobila Casa isi asigura o cifra de afaceri considerabila, iar profitul ramane tot in sanul familiei Capusan.

Sput, vanduta cu amanuntul

Afaceristul clujean Chimu Capusan detine si firma Sput, societate care, prin Hotararea de Guvern nr. 79 din 14 februarie 1996, s-a constituit in urma transformarii complexului detinut de catre statul roman, mai precis „Gospodarie I.U.G.T.C.”, in societatea comerciala Sput SA.

Capusan a cumparat, in 2000, de la AVAS, activele societatii pe care, dupa cum au relatat ziarele locale, le-a vandut cu amanuntul. Astfel, intr-un singur an, din cele patru sectii ale societatii, trei au fost inchise, iar parcul auto, scos la vanzare in proportie de 70%.

Pe lista de achizitii a familiei Capusan s-a aflat, in perioada guvernarii CDR, si Somes Balastiere. Pentru pachetul majoritar al societatii, aflat in portofoliul APAPS, Capusan s-a luptat cu firma de constructii ACI. Jocurile de interese din jurul acestei afaceri l-au facut pe Chimu Capusan sa rateze o afacere care i-ar fi asigurat un loc important in topul constructorilor clujeni.

CHIM & MAR CONSTRUCTII SRL

Judet: Cluj, Localitate: Cluj Napoca, Numar de ordine in Registrul Comertului sub nr. J12/2124/1992 din 19.1992 Sediu: Str. Fabricii nr. 145/A C.U.I. / Cod fiscal: 247109 Cod SIRUES: 122122436 Date despre asociati: 1) Nume:HULEA MARIAN Data nasterii:17.1 1956 Locul nasterii: Cluj-Napoca Total aport: 250 RON

Nr. total actiuni/parti sociale: 500 Procent beneficii si pierderi: 50% 2) Nume: CAPUSAN CHIMU Data nasterii: 10.08.1955 Locul nasterii: Cluj-Napoca Total aport: 250 RON Nr. total actiuni / parti sociale: 500 Procent beneficii si pierderi: 50% Date despre administratori / cenzori 1) Nume: HULEA MARIAN 2) Nume: CAPUSAN CHIMU

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro